Skocz do zawartości

Infekcja na słono


łysy ĄĘ

Rekomendowane odpowiedzi

Double IPA 19Blg

2 x wybicie 11 litrów na jeden fermentor. zacieranie na słodko plus 0,25 kg cukru na każdą półwarkę dla podbicia ekstraktu.

Dzisiaj po 17 dniach burzliwej sprawdzam odfermentowanie. Zeszło do 8. Wygląd OK. Zapach OK. Ale próbka smakuje fatalnie. Jest po prostu SŁONA!

Czy to możliwe, że jest to tak perfidna infekcja?

 

Mam inne podejrzenia. Dodam tylko że w trakcie warzenia tego piwa pod koniec byłem już mocno pod wpływem.  :naughty:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Hobbysta napisał:

Można by ten post przypiąć gdzieś z nazwą "Najgłupsze wpadki piwowarskie". Myślę, że poprawi to humor w gorszy dzień każdemu piwowarowi :)

Butelkowanie nie do końca odfermentowanego piwa jest zdecydowanie częstsze i głupsze niż sypanie soli do refermentacji.

 

Natomiast do najzabawniejszych można zaliczyć :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wpadka na całego.

 

Powiem wam jednak ciekawostkę. To piwo znajdzie swoje zastosowanie. Będzie bazą zalewy peklującej do mięsa. Mam zamiar zrobić na nim porcję wędlin normalnie wędzonych. Kto wie, może uda się też zaadoptować do wędlin dojrzewających. Jest nadzieja, która nieco osłodzi gorycz wpadki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

haha, witaj w klubie :)

nie ma bata dodałeś białe zamiast białego, ale spokojnie, da się to "zutylizować" w kuchni, jest sporo potraw które aż prosza się o dodanie piwa/cydru, takie "słone pomyłki" akurat do tego sie nadają

wiem co mówię, właśnie jestem w połowie :utylizacji" cydru do refermentacji którego dałem sól

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.