Jump to content

Infekcja na słono


Recommended Posts

Double IPA 19Blg

2 x wybicie 11 litrów na jeden fermentor. zacieranie na słodko plus 0,25 kg cukru na każdą półwarkę dla podbicia ekstraktu.

Dzisiaj po 17 dniach burzliwej sprawdzam odfermentowanie. Zeszło do 8. Wygląd OK. Zapach OK. Ale próbka smakuje fatalnie. Jest po prostu SŁONA!

Czy to możliwe, że jest to tak perfidna infekcja?

 

Mam inne podejrzenia. Dodam tylko że w trakcie warzenia tego piwa pod koniec byłem już mocno pod wpływem.  :naughty:

Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, Hobbysta napisał:

Można by ten post przypiąć gdzieś z nazwą "Najgłupsze wpadki piwowarskie". Myślę, że poprawi to humor w gorszy dzień każdemu piwowarowi :)

Butelkowanie nie do końca odfermentowanego piwa jest zdecydowanie częstsze i głupsze niż sypanie soli do refermentacji.

 

Natomiast do najzabawniejszych można zaliczyć :)

Link to comment
Share on other sites

Wpadka na całego.

 

Powiem wam jednak ciekawostkę. To piwo znajdzie swoje zastosowanie. Będzie bazą zalewy peklującej do mięsa. Mam zamiar zrobić na nim porcję wędlin normalnie wędzonych. Kto wie, może uda się też zaadoptować do wędlin dojrzewających. Jest nadzieja, która nieco osłodzi gorycz wpadki.

Link to comment
Share on other sites

haha, witaj w klubie :)

nie ma bata dodałeś białe zamiast białego, ale spokojnie, da się to "zutylizować" w kuchni, jest sporo potraw które aż prosza się o dodanie piwa/cydru, takie "słone pomyłki" akurat do tego sie nadają

wiem co mówię, właśnie jestem w połowie :utylizacji" cydru do refermentacji którego dałem sól

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.