Jump to content

Ordinary Bitter prośba o weryfikację


SimonBrews

Recommended Posts

Hej, to moja druga warka i receptura na Ordinary Bitter zainspirowana znaleziskami z Internetów,  prosiłbym o jej weryfikację i uwagi/porady.

 

Słody:

Strzegom Pale Ale - 3 kg

Crystal II 200 - 0.2 kg

Strzegom Bursztynowy - 0.2 kg

Jęczmień palony - 0.08 kg

 

Chmiele:

East Kent Goldings - 30g na 60 min

East Kent Goldings - 20g na 30 min

Fuggles - 15g na 5 min

Fuggles - 15 na Wirpool

 

Drożdże:

S-04 - fermentacja w 18C

 

Dodatki:

Mech irlandzki 5 g na 15 min

 

Zacieranie:

66C - 60 min

78C - 15 min

 

Warka 20L

Gęstość 9.5 BLG

IBU 32

 

Główne wątpliwości mam do chmielenia, czy te 20g EKG na 30 min ma sens i czy nie dorzucić jeszcze 20g Fugglesa na cichą? 

Druga jest odnośnie temp. zacierania, macie jakieś sugestie, czy 66C jest ok?

 

Z góry dzięki :)

Link to comment
Share on other sites

13 minut temu, SimonBrews napisał:

Druga jest odnośnie temp. zacierania, macie jakieś sugestie, czy 66C jest ok?

Przy tej ilości słodów specjalnych zacierałbym w 64°C.

 

Link to comment
Share on other sites

Zależy mi wyłącznie na kolorze (wiem, że bitter nie musi być ciemny, ale tak mi się kojarzy i chciałem zmieścić się w górnej granicy stylu), myślałem by dodać go właśnie w jakiś sprytny sposób by nie przenieść nut palonych. Chyba ze jakoś inaczej mogę go przyciemnić?

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, SimonBrews napisał:

Chyba ze jakoś inaczej mogę go przyciemnić?

Zrób kolor ciemnym karmelem, np koło 300-400EBC, 100g powinno wystarczyć.

Można też palonym ale 80g to za dużo, to będzie już w stronę Brown Ale.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.