SimonBrews Opublikowano 7 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 Hej, to moja druga warka i receptura na Ordinary Bitter zainspirowana znaleziskami z Internetów, prosiłbym o jej weryfikację i uwagi/porady. Słody: Strzegom Pale Ale - 3 kg Crystal II 200 - 0.2 kg Strzegom Bursztynowy - 0.2 kg Jęczmień palony - 0.08 kg Chmiele: East Kent Goldings - 30g na 60 min East Kent Goldings - 20g na 30 min Fuggles - 15g na 5 min Fuggles - 15 na Wirpool Drożdże: S-04 - fermentacja w 18C Dodatki: Mech irlandzki 5 g na 15 min Zacieranie: 66C - 60 min 78C - 15 min Warka 20L Gęstość 9.5 BLG IBU 32 Główne wątpliwości mam do chmielenia, czy te 20g EKG na 30 min ma sens i czy nie dorzucić jeszcze 20g Fugglesa na cichą? Druga jest odnośnie temp. zacierania, macie jakieś sugestie, czy 66C jest ok? Z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 13 minut temu, SimonBrews napisał: Druga jest odnośnie temp. zacierania, macie jakieś sugestie, czy 66C jest ok? Przy tej ilości słodów specjalnych zacierałbym w 64°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 8 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 Jęczmień palony to chyba tylko do wysładzania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 8 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 Można go wyrzucić z receptury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SimonBrews Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 Zależy mi wyłącznie na kolorze (wiem, że bitter nie musi być ciemny, ale tak mi się kojarzy i chciałem zmieścić się w górnej granicy stylu), myślałem by dodać go właśnie w jakiś sprytny sposób by nie przenieść nut palonych. Chyba ze jakoś inaczej mogę go przyciemnić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 8 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 8 godzin temu, SimonBrews napisał: porady. Zrób Jamila: https://byo.com/malt/item/1214-ordinary-bitter-style-profile Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 8 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 Godzinę temu, SimonBrews napisał: Chyba ze jakoś inaczej mogę go przyciemnić? Zrób kolor ciemnym karmelem, np koło 300-400EBC, 100g powinno wystarczyć. Można też palonym ale 80g to za dużo, to będzie już w stronę Brown Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się