Arkis Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Uprzejmie donoszę że u mnie również dziś listonosz zawitał ze sztobrami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kris Piero Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Cytuj Ciekawi mnie skąd różne opisy, mój sztober opisany był jako Saazer. To raczej wina różnych rodzai chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 2 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2018 Możesz rozwinąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kris Piero Opublikowano 2 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2018 Mam jeden i drugi.Jak się rozwiną,to będę wiedział więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darekvideo Opublikowano 3 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2018 Też odebrałem i jestem bardzo zadowolony mimo, że zabrakło dla mnie amerykanów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rara Opublikowano 15 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2018 Dnia 3.05.2018 o 22:21, darekvideo napisał: Też odebrałem i jestem bardzo zadowolony mimo, że zabrakło dla mnie amerykanów. darekvideo jeśli chcesz mogę Ci przesłać Cascade? Myślę, ze uda się coś wypreparować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 23 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 Jak u was w chmielu? Z czterech sztobrów które otrzymałem odbiły Fuggle i Cascade. Żatecki i Iunga niestety nie. Tak to wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 23 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 (edytowane) Z moich czterech na razie wybił tylko Saazer. Niestety wszystkim regularnie przeszkadzał kret, może to było powodem? Edytowane 23 Maja 2018 przez Erikos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 23 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 Ja miałem dwa, jeden nie wyszedł-Columbia, zgnił, Target się przyjął, jest mniej więcej tej wielkości jak wszej, za to nieudolnie poobcinane w tamtym roku sadzone (akcja z UK) powypuszczały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkis Opublikowano 23 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 7 godzin temu, Gawron napisał: Jak u was w chmielu? Z czterech sztobrów które otrzymałem odbiły Fuggle i Cascade. Żatecki i Iunga niestety nie. Tak to wygląda. U mnie z 4 na razie hallertauer na podobnym etapie wzrostu co twój fuggle, lomik dopiero kiełkuje, a iunga i columbia raczej na straty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 23 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 Ja raczej sztobry traktuję tak, by doszły i wyrosły na sadzonki, czyli idą do doniczek i w nich pozostają do końca lata. Chodzi o postawienie priorytetu na zbudowanie podstawowego systemu korzeniowego. Późnym latem wsadzam do gruntu. Nie nastawiam się na jakikolwiek zbiór szyszki w pierwszym roku, choć wiem, że często jest to możliwe. Zdarzało się, że zbierałem kilkanaście szyszek z wiosennego sztobra rosnącego w doniczce. U mnie przyjęły się 3/3. Dziś już za późno na dokumentację foto. , ale jutro dodam zdjęcie/a. Chmiel lubi mokro na dole i słonecznie u góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 24 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2018 Z tymi stratami to nie ma co panikować. To jest wyjątkowo żywotne dziadostwo. U mnie jeden korzonek z zeszłorocznego sztobra najpierw zdecydował obeschnąć i nie wypuścić nic a teraz wrócił do życia i leci z kilkoma pędami na raz Zostawić płytko zasypane i dbać żeby miało wilgoć a mogą stać się cuda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkis Opublikowano 24 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2018 Sztobry są jeszcze w doniczkach więc dam im szansę ale iunga była już w tragicznym stanie jak przyszła. Prawie cały korzeń był spleśniały. No cuż trzeba czekać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marvel90 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 Mam parę sadzonek Centenniala i marynki. Zamienię się na cascade, chinook lub coś innego amerykańskiego. Chmiel bardzo mi się rozrósł w szerz, powyciągałem wraz z pędami i wszystko się poprzyjmowało. Ewentualnie czekam na propozycje, może być wysyłka karp, sadzonek w późniejszym terminie. Zdjęcie robione jakiś tydzień temu więc wszystko jeszcze podrosło i nadaje się do sadzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cen16 Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Moja Sybilla dnia 01.08.18r Pozostałe znacznie gorsze. A jak tam u was chmiele od IUNG? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Ławniczek Opublikowano 15 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2018 Pozyskam sztorby/sadzonki chmielu. Kontakt priv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erhaim Opublikowano 15 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2018 Przyłączam się do zapytania.... poszukuje sztorb na przyszły sezon. Prośba o info. Dzięki Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 16 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 całkiem sporo cascade i centenniala mam w postaci sadzonek ale nie mam pojęcia czy przesadzanie tego teraz a nie na wiosnę jest dobrym pomysłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tutek Opublikowano 22 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2018 Dzień dobry. Dołączam się do prośby o sadzonki chmielu. Jak najbardziej na wiosnę. Proszę osoby posiadajace roślinki do rozsadzania o kontakt. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garot Opublikowano 22 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2018 Też chętnie pozyskam sadzonki, ale nie wiem w jakich miesiącach powinno się sadzić chmiel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 23 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2018 Czy ktoś ma jakieś sadzonki Sztorby, chętnie przygarnę . Czy jeszcze można je przed zimą zakopać ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michał24 Opublikowano 16 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 Witam! Mam pytanie odnośnie umowy po odebraniu sadzonek. Czy coś wam przyszło w 2018r albo wcześniejszych latach? Właśnie składam zamówienie sadzonek i na końcu umowy (jeśli dobrze zrozumiałem) jest zapis o konieczności odesłania podpisanej umowy do włoch, na adres: The Secretary International Treaty on Plant Genetic Resource for Food and Agriculture Food and Agriculture Organization of the United Nations I-00100 Rome, Italy Taka przesyłka pewnie by trochę kosztowała... Co myślicie, zamawiać spokojnie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 19 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 W dniu 16.02.2019 o 20:44, michał24 napisał: Witam! Mam pytanie odnośnie umowy po odebraniu sadzonek. Czy coś wam przyszło w 2018r albo wcześniejszych latach? Właśnie składam zamówienie sadzonek i na końcu umowy (jeśli dobrze zrozumiałem) jest zapis o konieczności odesłania podpisanej umowy do włoch, na adres: The Secretary International Treaty on Plant Genetic Resource for Food and Agriculture Food and Agriculture Organization of the United Nations I-00100 Rome, Italy Taka przesyłka pewnie by trochę kosztowała... Co myślicie, zamawiać spokojnie?? Ja zamówiłem. Jeżeli trzeba będzie odesłać umowę to najpierw zapytam o możliwość wysłania skanu mailem, jeżeli nie to wyślę pocztą. Pocztówka czyli zwykły niepolecony list z Włoch kosztował mnie coś koło 1-2euro więc z Polski powinno być podobnie. Uważam, że i tak warto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michał24 Opublikowano 19 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Ja też już zamówiłem, też uważam, że warto, martwić się będziemy później... jak przyślą, daj znać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadget Opublikowano 19 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 nie ma się co martwić umową, wysyłka nie będzie kosztować majątku, ja zamówiłem 1.02.2019 takie gatunki: Numer akcesyjny Nazwa obiektu Gatunek Rodzaj 170113 WYE TARGET lupulus Humulus 170012 SHINSHU WASE lupulus Humulus 170171 COMET lupulus Humulus 170088 CASCADE 56013 lupulus Humulus 170127 EROICA lupulus Humulus 170006 FUGGLE lupulus Humulus 170169 GOLDEN STAR lupulus Humulus 170196 COLUMBIA lupulus Humulus 170125 NUGGET lupulus Humulus 170222 Talisman lupulus Humulus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi