Arkis Posted April 30, 2018 Share Posted April 30, 2018 Uprzejmie donoszę że u mnie również dziś listonosz zawitał ze sztobrami Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kris Piero Posted April 30, 2018 Share Posted April 30, 2018 Cytuj Ciekawi mnie skąd różne opisy, mój sztober opisany był jako Saazer. To raczej wina różnych rodzai chmielu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erikos Posted May 2, 2018 Share Posted May 2, 2018 Możesz rozwinąć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kris Piero Posted May 2, 2018 Share Posted May 2, 2018 Mam jeden i drugi.Jak się rozwiną,to będę wiedział więcej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekvideo Posted May 3, 2018 Share Posted May 3, 2018 Też odebrałem i jestem bardzo zadowolony mimo, że zabrakło dla mnie amerykanów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rara Posted May 15, 2018 Share Posted May 15, 2018 Dnia 3.05.2018 o 22:21, darekvideo napisał: Też odebrałem i jestem bardzo zadowolony mimo, że zabrakło dla mnie amerykanów. darekvideo jeśli chcesz mogę Ci przesłać Cascade? Myślę, ze uda się coś wypreparować Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted May 23, 2018 Author Share Posted May 23, 2018 Jak u was w chmielu? Z czterech sztobrów które otrzymałem odbiły Fuggle i Cascade. Żatecki i Iunga niestety nie. Tak to wygląda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erikos Posted May 23, 2018 Share Posted May 23, 2018 (edited) Z moich czterech na razie wybił tylko Saazer. Niestety wszystkim regularnie przeszkadzał kret, może to było powodem? Edited May 23, 2018 by Erikos Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted May 23, 2018 Share Posted May 23, 2018 Ja miałem dwa, jeden nie wyszedł-Columbia, zgnił, Target się przyjął, jest mniej więcej tej wielkości jak wszej, za to nieudolnie poobcinane w tamtym roku sadzone (akcja z UK) powypuszczały. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arkis Posted May 23, 2018 Share Posted May 23, 2018 7 godzin temu, Gawron napisał: Jak u was w chmielu? Z czterech sztobrów które otrzymałem odbiły Fuggle i Cascade. Żatecki i Iunga niestety nie. Tak to wygląda. U mnie z 4 na razie hallertauer na podobnym etapie wzrostu co twój fuggle, lomik dopiero kiełkuje, a iunga i columbia raczej na straty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joosto Posted May 23, 2018 Share Posted May 23, 2018 Ja raczej sztobry traktuję tak, by doszły i wyrosły na sadzonki, czyli idą do doniczek i w nich pozostają do końca lata. Chodzi o postawienie priorytetu na zbudowanie podstawowego systemu korzeniowego. Późnym latem wsadzam do gruntu. Nie nastawiam się na jakikolwiek zbiór szyszki w pierwszym roku, choć wiem, że często jest to możliwe. Zdarzało się, że zbierałem kilkanaście szyszek z wiosennego sztobra rosnącego w doniczce. U mnie przyjęły się 3/3. Dziś już za późno na dokumentację foto. , ale jutro dodam zdjęcie/a. Chmiel lubi mokro na dole i słonecznie u góry. Link to comment Share on other sites More sharing options...
xcynix Posted May 24, 2018 Share Posted May 24, 2018 Z tymi stratami to nie ma co panikować. To jest wyjątkowo żywotne dziadostwo. U mnie jeden korzonek z zeszłorocznego sztobra najpierw zdecydował obeschnąć i nie wypuścić nic a teraz wrócił do życia i leci z kilkoma pędami na raz Zostawić płytko zasypane i dbać żeby miało wilgoć a mogą stać się cuda Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arkis Posted May 24, 2018 Share Posted May 24, 2018 Sztobry są jeszcze w doniczkach więc dam im szansę ale iunga była już w tragicznym stanie jak przyszła. Prawie cały korzeń był spleśniały. No cuż trzeba czekać Link to comment Share on other sites More sharing options...
marvel90 Posted June 11, 2018 Share Posted June 11, 2018 Mam parę sadzonek Centenniala i marynki. Zamienię się na cascade, chinook lub coś innego amerykańskiego. Chmiel bardzo mi się rozrósł w szerz, powyciągałem wraz z pędami i wszystko się poprzyjmowało. Ewentualnie czekam na propozycje, może być wysyłka karp, sadzonek w późniejszym terminie. Zdjęcie robione jakiś tydzień temu więc wszystko jeszcze podrosło i nadaje się do sadzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cen16 Posted August 1, 2018 Share Posted August 1, 2018 Moja Sybilla dnia 01.08.18r Pozostałe znacznie gorsze. A jak tam u was chmiele od IUNG? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam Ławniczek Posted September 15, 2018 Share Posted September 15, 2018 Pozyskam sztorby/sadzonki chmielu. Kontakt priv Link to comment Share on other sites More sharing options...
erhaim Posted September 15, 2018 Share Posted September 15, 2018 Przyłączam się do zapytania.... poszukuje sztorb na przyszły sezon. Prośba o info. Dzięki Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
xcynix Posted September 16, 2018 Share Posted September 16, 2018 całkiem sporo cascade i centenniala mam w postaci sadzonek ale nie mam pojęcia czy przesadzanie tego teraz a nie na wiosnę jest dobrym pomysłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tutek Posted September 22, 2018 Share Posted September 22, 2018 Dzień dobry. Dołączam się do prośby o sadzonki chmielu. Jak najbardziej na wiosnę. Proszę osoby posiadajace roślinki do rozsadzania o kontakt. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
garot Posted September 22, 2018 Share Posted September 22, 2018 Też chętnie pozyskam sadzonki, ale nie wiem w jakich miesiącach powinno się sadzić chmiel? Link to comment Share on other sites More sharing options...
burczas Posted October 23, 2018 Share Posted October 23, 2018 Czy ktoś ma jakieś sadzonki Sztorby, chętnie przygarnę . Czy jeszcze można je przed zimą zakopać ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
michał24 Posted February 16, 2019 Share Posted February 16, 2019 Witam! Mam pytanie odnośnie umowy po odebraniu sadzonek. Czy coś wam przyszło w 2018r albo wcześniejszych latach? Właśnie składam zamówienie sadzonek i na końcu umowy (jeśli dobrze zrozumiałem) jest zapis o konieczności odesłania podpisanej umowy do włoch, na adres: The Secretary International Treaty on Plant Genetic Resource for Food and Agriculture Food and Agriculture Organization of the United Nations I-00100 Rome, Italy Taka przesyłka pewnie by trochę kosztowała... Co myślicie, zamawiać spokojnie?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciek1221 Posted February 19, 2019 Share Posted February 19, 2019 W dniu 16.02.2019 o 20:44, michał24 napisał: Witam! Mam pytanie odnośnie umowy po odebraniu sadzonek. Czy coś wam przyszło w 2018r albo wcześniejszych latach? Właśnie składam zamówienie sadzonek i na końcu umowy (jeśli dobrze zrozumiałem) jest zapis o konieczności odesłania podpisanej umowy do włoch, na adres: The Secretary International Treaty on Plant Genetic Resource for Food and Agriculture Food and Agriculture Organization of the United Nations I-00100 Rome, Italy Taka przesyłka pewnie by trochę kosztowała... Co myślicie, zamawiać spokojnie?? Ja zamówiłem. Jeżeli trzeba będzie odesłać umowę to najpierw zapytam o możliwość wysłania skanu mailem, jeżeli nie to wyślę pocztą. Pocztówka czyli zwykły niepolecony list z Włoch kosztował mnie coś koło 1-2euro więc z Polski powinno być podobnie. Uważam, że i tak warto Link to comment Share on other sites More sharing options...
michał24 Posted February 19, 2019 Share Posted February 19, 2019 Ja też już zamówiłem, też uważam, że warto, martwić się będziemy później... jak przyślą, daj znać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gadget Posted February 19, 2019 Share Posted February 19, 2019 nie ma się co martwić umową, wysyłka nie będzie kosztować majątku, ja zamówiłem 1.02.2019 takie gatunki: Numer akcesyjny Nazwa obiektu Gatunek Rodzaj 170113 WYE TARGET lupulus Humulus 170012 SHINSHU WASE lupulus Humulus 170171 COMET lupulus Humulus 170088 CASCADE 56013 lupulus Humulus 170127 EROICA lupulus Humulus 170006 FUGGLE lupulus Humulus 170169 GOLDEN STAR lupulus Humulus 170196 COLUMBIA lupulus Humulus 170125 NUGGET lupulus Humulus 170222 Talisman lupulus Humulus Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts