Paweł76 Opublikowano 23 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2024 18 minut temu, Krzyżak napisał(a): Moja bieda wersja: Cześć, Twoja "bida wersja" przy mojej jest Super Hiper Luksusowa! Nie wstawię zdjęć, bo wstyd. Ale przyglądam się Twojej i ciekawi mnie rozwiązanie docisku nalewarki do butelki. Czy ja dobrze widzę jakąś taką "gumkę" brązową? Czy taki docisk wystarczy i gaz Tobie nie ucieka z butelki? Pozdrawiam, Paweł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 23 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2024 Dobrze widzisz, dwie mocne gumki z obu stron. Zdaje to egzamin, choć ostatnio piję głównie z kegów i mało butelkuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 23 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2024 Cytując klasyka: Ty, fajne to! Widzę tylko dwa problemy: 1. Moje dwie lewe ręce nie wykonają tego nigdy w życiu; 2. Wygląda na projekt o bardzo małej tolerancji, jeśli chodzi o butelki - ja leję w zakresie od bączka po wysokie flaszki z Kormorana - dlatego myślałem raczej o czymś w stylu statywu do wiertarki, tylko o dużo większym skoku. Na tę chwilę mam nalewarkę przymocowaną na sztywno do regału i dociskam flaszkę od spodu lewarkiem samochodowym, ale od dawna marzę o czymś bardziej ergonomicznym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 27 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2024 W dniu 23.05.2024 o 09:40, fotohobby napisał(a): A przy jakich wartościach ciśnienia butelkujecie przeciwciśnieniowo ? ? Ja staram się nie przekraczać 1.2 bar, przy około 5C 1,2 bar wysycam w 2°C i butelkuję nalewarką iTap podając 1,5 do 1,7 bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 9 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2024 Dobra, ogarnąłem swoją własną wizję stanowiska do rozlewu - opis tutaj: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano Piątek o 10:31 Udostępnij Opublikowano Piątek o 10:31 Po długiej przerwie spędzonej nad żmudnym remontem piwnicy od "zera" pod warzelnię, w końcu wracam do warzenia po prawie roku przerwy Zaczynam z grubej rury, 6 Corneliusów już się dezynfekuje i czeka na 3 warki w ciągu najbliższych 2 tygodni. Nakupiłem już sporo klamotów, m.in. spunding valve pod fermentację ciśnieniową, czy nalewarkę Pygmy do wyszynku. Teraz przyszedł czas na przemyślenie sprawy z rozdawaniem piwa. Na własne potrzeby będą korzystał z Pygmy + Corneliusy w temperaturze piwnicowej (na ten moment jakieś 20'C, w zimę 12'C), ale zastanawiam się jak rozwiązać sprawę z butelkowaniem. Najprościej chyba byłoby zabutelkować bezpośrednio z fermentora + refermentacja, a reszta do kega, co w sumie rozwiązałoby "problem" z 19l pojemnością Corneliusa (warka 23-25l, 5l do butelek, reszta do kega i zlewu). Mam Cobrę 50L, więc rozmiar warki nie ma dla mnie większego znaczenia. Natomiast mam problem, co gdy będę fermentował ciśnieniowo w kegu? Trochę poczytałem i mam lekki mętlik w głowie od natłoku informacji. Czy nalewarka przeciśnieniowa z własnorobionym statywem, tj. coś takiego jak ma @seba_s: ...będzie optymalnym rozwiązaniem? Narzędzia mam, miejsce też. Problem widzę w temperaturze w jakiej będę trzymał kegi, trochę szkoda mi prądu na chłodzenie kegów 24h/7, a podejrzewam że rozlew przy 20'C skończy się samą pianą w butelce. Może macie jakieś inne propozycje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Molik Opublikowano Piątek o 13:19 Udostępnij Opublikowano Piątek o 13:19 Nalewka przeciwcisniniowa chyba jest jednym z najlepszych rozwiązań. Jeszcze bym się zastanowił czy jakoś pygmy nie dałoby się przerobić na kran z tym drugim kranem do butelek iboel czy jakoś tak. Któreś z tego typu rozwiązań dało się wpiąć szeregowo z kranem. https://damtry.pl/pl/p/Kran-do-butelek-ze-stali-nierdzewnej-38mm-/867?srsltid=AfmBOoqyrMhbmoJ7bk9sjl2SBfsHnLTxjgJFHsN5qbuWzjJBRCffXsF5 A dalej to w ramach rozlewu schlodz kega do najniżej jak się da. Wyklaruje się i będziesz mieć łatwy rozlew. Po rozlewie zostaw w piwnicy i się powoli nagrzeje. Pamiętaj, że nagazowanie piwa też się robi w miarę niskiej temperaturze. Lodoweczka jako kegerator lub jako chłodnia nie wchodzi w grę? Piwo też dłużej będziesz mógł sobie trzymać. ciezkicoswybrac 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano Piątek o 16:36 Udostępnij Opublikowano Piątek o 16:36 3 godziny temu, Molik napisał(a): Lodoweczka jako kegerator lub jako chłodnia nie wchodzi w grę? Piwo też dłużej będziesz mógł sobie trzymać. Właśnie dlatego zdecydowałem się na Pygmy - nie piję w tygodniu wcale, a przez weekend kilka butelek, więc szkoda mi prądu na chłodzenie kegów przez cały miesiąc. 3 godziny temu, Molik napisał(a): Pamiętaj, że nagazowanie piwa też się robi w miarę niskiej temperaturze. Widziałem tabelkę, która pokazywała czas/ciśnienie/temperaturę dla konkretnych wartości, zobaczę jak wyjdzie w praniu. Tak jak mówiłem, dopiero zbieram wszystkie pierdoły, więc jeszcze wiele nauki i praktyki przede mną Właściwie po każdej warce robiłem cold crash, więc po części rozwiązuje mi się problem z rozlewem na ciepło - fermentacja w kegu, potem cold crash do 3'C, nagazowanie i siup do nalewarki. Nie wiem dlaczego wcześniej o tym nie pomyślałem, jak widać po takiej przerwie zapomina się o szczegółach Jak w takim wypadku wygląda nagazowanie w butelce? Gazując w kegu przy 4'C będę miał inne ciśnienie niż po rozlaniu i ogrzaniu, nie zacznie mi rozsadzać butelek po podniesieniu temperatury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Molik Opublikowano Piątek o 18:36 Udostępnij Opublikowano Piątek o 18:36 Tutaj nie pomogę bo sam się uczę, i to raczej na błędach. Sam też walcze z poprawnym nagazowaniem w kręgu i rozlewem ale już mi lepiej wychodzi niż wcześniej. J. Palmer porusza te tematy w książce. Może tez ktoś bardziej obeznany Ci też odpowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano Poniedziałek o 08:29 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 08:29 W dniu 25.07.2025 o 18:36, ciezkicoswybrac napisał(a): Gazując w kegu przy 4'C będę miał inne ciśnienie niż po rozlaniu i ogrzaniu, nie zacznie mi rozsadzać butelek po podniesieniu temperatury? Nie powinno, o ile nie dofermentuje. Ja tak robię i efekty mam niezłe. Część butelek po rozlaniu z kega trzymam w lodówce, część nie, bo rozmiar magazynowy lodówki niewielki, a i używam jej do fermentacji lagerów, więc siłą rzeczy część butelek idzie do komórki lokatorskiej. Nie mam żadnych granatów. Przed wypiciem butelki spoza lodówki po prostu ją schłódź jak normalne piwo i będzie git. ciezkicoswybrac 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi