Paweł76 Opublikowano 23 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2024 18 minut temu, Krzyżak napisał(a): Moja bieda wersja: Cześć, Twoja "bida wersja" przy mojej jest Super Hiper Luksusowa! Nie wstawię zdjęć, bo wstyd. Ale przyglądam się Twojej i ciekawi mnie rozwiązanie docisku nalewarki do butelki. Czy ja dobrze widzę jakąś taką "gumkę" brązową? Czy taki docisk wystarczy i gaz Tobie nie ucieka z butelki? Pozdrawiam, Paweł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 23 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2024 Dobrze widzisz, dwie mocne gumki z obu stron. Zdaje to egzamin, choć ostatnio piję głównie z kegów i mało butelkuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 23 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2024 Cytując klasyka: Ty, fajne to! Widzę tylko dwa problemy: 1. Moje dwie lewe ręce nie wykonają tego nigdy w życiu; 2. Wygląda na projekt o bardzo małej tolerancji, jeśli chodzi o butelki - ja leję w zakresie od bączka po wysokie flaszki z Kormorana - dlatego myślałem raczej o czymś w stylu statywu do wiertarki, tylko o dużo większym skoku. Na tę chwilę mam nalewarkę przymocowaną na sztywno do regału i dociskam flaszkę od spodu lewarkiem samochodowym, ale od dawna marzę o czymś bardziej ergonomicznym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 27 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2024 W dniu 23.05.2024 o 09:40, fotohobby napisał(a): A przy jakich wartościach ciśnienia butelkujecie przeciwciśnieniowo ? ? Ja staram się nie przekraczać 1.2 bar, przy około 5C 1,2 bar wysycam w 2°C i butelkuję nalewarką iTap podając 1,5 do 1,7 bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 9 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2024 Dobra, ogarnąłem swoją własną wizję stanowiska do rozlewu - opis tutaj: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 25 Lipca Udostępnij Opublikowano 25 Lipca Po długiej przerwie spędzonej nad żmudnym remontem piwnicy od "zera" pod warzelnię, w końcu wracam do warzenia po prawie roku przerwy Zaczynam z grubej rury, 6 Corneliusów już się dezynfekuje i czeka na 3 warki w ciągu najbliższych 2 tygodni. Nakupiłem już sporo klamotów, m.in. spunding valve pod fermentację ciśnieniową, czy nalewarkę Pygmy do wyszynku. Teraz przyszedł czas na przemyślenie sprawy z rozdawaniem piwa. Na własne potrzeby będą korzystał z Pygmy + Corneliusy w temperaturze piwnicowej (na ten moment jakieś 20'C, w zimę 12'C), ale zastanawiam się jak rozwiązać sprawę z butelkowaniem. Najprościej chyba byłoby zabutelkować bezpośrednio z fermentora + refermentacja, a reszta do kega, co w sumie rozwiązałoby "problem" z 19l pojemnością Corneliusa (warka 23-25l, 5l do butelek, reszta do kega i zlewu). Mam Cobrę 50L, więc rozmiar warki nie ma dla mnie większego znaczenia. Natomiast mam problem, co gdy będę fermentował ciśnieniowo w kegu? Trochę poczytałem i mam lekki mętlik w głowie od natłoku informacji. Czy nalewarka przeciśnieniowa z własnorobionym statywem, tj. coś takiego jak ma @seba_s: ...będzie optymalnym rozwiązaniem? Narzędzia mam, miejsce też. Problem widzę w temperaturze w jakiej będę trzymał kegi, trochę szkoda mi prądu na chłodzenie kegów 24h/7, a podejrzewam że rozlew przy 20'C skończy się samą pianą w butelce. Może macie jakieś inne propozycje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Molik Opublikowano 25 Lipca Udostępnij Opublikowano 25 Lipca Nalewka przeciwcisniniowa chyba jest jednym z najlepszych rozwiązań. Jeszcze bym się zastanowił czy jakoś pygmy nie dałoby się przerobić na kran z tym drugim kranem do butelek iboel czy jakoś tak. Któreś z tego typu rozwiązań dało się wpiąć szeregowo z kranem. https://damtry.pl/pl/p/Kran-do-butelek-ze-stali-nierdzewnej-38mm-/867?srsltid=AfmBOoqyrMhbmoJ7bk9sjl2SBfsHnLTxjgJFHsN5qbuWzjJBRCffXsF5 A dalej to w ramach rozlewu schlodz kega do najniżej jak się da. Wyklaruje się i będziesz mieć łatwy rozlew. Po rozlewie zostaw w piwnicy i się powoli nagrzeje. Pamiętaj, że nagazowanie piwa też się robi w miarę niskiej temperaturze. Lodoweczka jako kegerator lub jako chłodnia nie wchodzi w grę? Piwo też dłużej będziesz mógł sobie trzymać. ciezkicoswybrac 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 25 Lipca Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 3 godziny temu, Molik napisał(a): Lodoweczka jako kegerator lub jako chłodnia nie wchodzi w grę? Piwo też dłużej będziesz mógł sobie trzymać. Właśnie dlatego zdecydowałem się na Pygmy - nie piję w tygodniu wcale, a przez weekend kilka butelek, więc szkoda mi prądu na chłodzenie kegów przez cały miesiąc. 3 godziny temu, Molik napisał(a): Pamiętaj, że nagazowanie piwa też się robi w miarę niskiej temperaturze. Widziałem tabelkę, która pokazywała czas/ciśnienie/temperaturę dla konkretnych wartości, zobaczę jak wyjdzie w praniu. Tak jak mówiłem, dopiero zbieram wszystkie pierdoły, więc jeszcze wiele nauki i praktyki przede mną Właściwie po każdej warce robiłem cold crash, więc po części rozwiązuje mi się problem z rozlewem na ciepło - fermentacja w kegu, potem cold crash do 3'C, nagazowanie i siup do nalewarki. Nie wiem dlaczego wcześniej o tym nie pomyślałem, jak widać po takiej przerwie zapomina się o szczegółach Jak w takim wypadku wygląda nagazowanie w butelce? Gazując w kegu przy 4'C będę miał inne ciśnienie niż po rozlaniu i ogrzaniu, nie zacznie mi rozsadzać butelek po podniesieniu temperatury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Molik Opublikowano 25 Lipca Udostępnij Opublikowano 25 Lipca Tutaj nie pomogę bo sam się uczę, i to raczej na błędach. Sam też walcze z poprawnym nagazowaniem w kręgu i rozlewem ale już mi lepiej wychodzi niż wcześniej. J. Palmer porusza te tematy w książce. Może tez ktoś bardziej obeznany Ci też odpowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 28 Lipca Udostępnij Opublikowano 28 Lipca W dniu 25.07.2025 o 18:36, ciezkicoswybrac napisał(a): Gazując w kegu przy 4'C będę miał inne ciśnienie niż po rozlaniu i ogrzaniu, nie zacznie mi rozsadzać butelek po podniesieniu temperatury? Nie powinno, o ile nie dofermentuje. Ja tak robię i efekty mam niezłe. Część butelek po rozlaniu z kega trzymam w lodówce, część nie, bo rozmiar magazynowy lodówki niewielki, a i używam jej do fermentacji lagerów, więc siłą rzeczy część butelek idzie do komórki lokatorskiej. Nie mam żadnych granatów. Przed wypiciem butelki spoza lodówki po prostu ją schłódź jak normalne piwo i będzie git. ciezkicoswybrac 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) Jeśli jeszcze nie kupiłeś przeciwciśnieniowej, to pomyśl nad nalewarką iTap Boel. To jest inny poziom - wygoda użytkowania niesamowita. U mnie tak to wygląda: Nalewanie piwa nagazowanego przez iTap Boel Edytowane 1 godzinę temu przez smola ciezkicoswybrac 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Molik Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu O. Osoba która tego uzywa. Jest to jakiś problem dla normalnych butelek? Trzeba kupić nakładkę jakaś czy to w standardzie przyjdzie?? To pokretlo sluzy do zwiększania przepływu piwa/redukcja CO2/zmniejszenie ciśnienia w butelce analogicznie do nalewarki? Jakieś wady rozwiązania? Dzięki że pochwaliła się nalewarka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 18 minut temu, Molik napisał(a): Trzeba kupić nakładkę jakaś czy to w standardzie przyjdzie?? Nakładki musisz sobie wybrać, są rożne rodzaje: do butelek z długą koronką (long neck), krótką (short neck), do butelek pet oraz zamykanych krachlą. Są ludziska, którzy kupują clamp - locka i drukują sobie podkładki do niego pod różne butelki na drukarkach 3D. 18 minut temu, Molik napisał(a): To pokretlo sluzy do zwiększania przepływu piwa/redukcja CO2/zmniejszenie ciśnienia w butelce analogicznie do nalewarki? Tak, dokładnie. Wypełnienie butelki CO2 następuje poprzez wciśnięcie czerwonego przycisku, odbarczenie poprzez pokrętło. 18 minut temu, Molik napisał(a): Jakieś wady rozwiązania? Nie ma. Jest niesamowicie prosta w użytkowaniu oraz w utrzymaniu czystości. Nalewarkę przeciwciśnieniową musiałem doszczelniać taśmą teflonową, na której zostawały resztki piwa i zwyczajnie się psuły zakażając nalewane piwo. Więc po każdym użyciu musiałem ją rozbierać na części pierwsze do czyszczenia. Tutaj nie ma takiego problemu. Na koniec przepuszczam gorący roztwór nadwęglanu sodu i następnie starsan i nalewarka czeka do następnego rozlewu z założoną butelką, wypełnioną starsanem. Co do wysycania piwa w kegach. Mam starą zamrażarkę skrzyniową, w której schładzam piwo w kegach do około 2°C, następnie podaję ciśnienie o wartości 3 barów przez pierwsze 12 godzin. Później ustawiam 1 bar i tak stoją do pełnego wysycenia (około 2 dni). Do rozlewu ustawiam ciśnienie między 1,5 a 2 bary. Edytowane 1 godzinę temu przez smola ciezkicoswybrac 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 24 minuty temu Udostępnij Opublikowano 24 minuty temu 1 godzinę temu, smola napisał(a): Jeśli jeszcze nie kupiłeś przeciwciśnieniowej, to pomyśl nad nalewarką iTap Boel. To jest inny poziom - wygoda użytkowania niesamowita. Jeszcze nie kupiłem. Na razie zdążyłem zalać i opróżnić jednego kega, a koszta już idą w tysiące Ogółem na ten moment planuję robić warki 23-25l, Corneliusa zalać ile wejdzie i reszta do butelek klasycznymi metodami. Ten iTap wygląda super, jak trochę uwarzę to pewnie znajdzie się chęć i fundusze na kolejne pierdoły do warzelni, gdzie na pewno go rozważę. Dzięki za podrzucenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się