tomitomi13 Opublikowano 1 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 Witam, Wiem, ZAWSZE lepiej zrobić starter. Ale jestem ograniczony czasowo i nie za bardzo mogę zsynchronizować czynności związane z warzeniem i zrobieniem startera tak by było idealnie. Paczka z produktami przyjeźdża jutro a muszę wszystko ogarnąć własnie jutro. To moja pierwsza przygoda zarówno z płynnymi jak i z dolniakami. Wybieram opcję 2 propagacji drożdży. Zadanie w temp wyższej i obniżenie do właściwej. WYEST 2124 BOHEMIAN LAGER Zamierzam: Zadanie droźdży (wprost z aktywowanej wcześniej paczki po jej spuchnięciu) do brzeczki o temp około 19-20C Zniesienie do piwnicy. Temp spadnie do 10st po około 12-14h. TU WIELKIE PYTANIA. 1. Czy drożdże podejmą już pracę czy powinienem im wydłużyć czas adaptacji w temp 20C i dać więcej czasu na rozmnożenie np zostawiając w domu na 24h? 2. Jaki przedział czasowy z Waszych doświadczeń jest optymalny by fermentacja dolniakami przy zadaniu w 20st C się rozpoczęła. 3. Jaki przedział czasowy jest optymalny na obnizenie temperatury z pokojowej do temperatury właściwej - są opinie że 5st / 12h jest ok, inni podają że robią zjazd w dół o 10st w 12h i też jest ok. Będę wdzięczny za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 1 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 (edytowane) Nie będę pomocny, ale czy nie ma opcji żebyś zrobił to piwo wtedy kiedy będziesz miał czas na zrobienie wszystkiego tak jak trzeba? Po co uprawiać gimnastykę o wątpliwym efekcie końcowym - czy nie szkoda czasu i surowców? Edytowane 1 Marca 2018 przez zasada tomitomi13 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomitomi13 Opublikowano 1 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 (edytowane) 4 minuty temu, zasada napisał: Nie będę pomocny, ale czy nie ma opcji żebyś zrobił to piwo wtedy kiedy będziesz miała czas na zrobienie wszystkiego tak jak trzeba? Po co uprawiać gimnastykę o wątpliwym efekcie końcowym - czy nie szkoda czasu i surowców? No własnie nie... mam zaplanowane 3 warki na tych drożdzach/gęstwie, a determinuje mi warzenie temperatura w piwnicy, każda obsuwa czasowa nie jest wskazana idzie wiosna i bedzie tylko cieplej Poza tym wiem, że taka praktyka z zadawaniem w wyższej jest dość popularna, przynajmniej tak wynika z wątków na tym forum Ważnym jest jednak by we właściwym momencie obniżyć temperaturę po starcie. Pytanie w którym Edytowane 1 Marca 2018 przez tomitomi13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 1 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 (edytowane) Wiem, że to nie odpowiedź napytanie, tylko bardziej dygresja ale ja zawsze byłem zwolennikiem tezy, że w piwowarstwie domowym nie chodzi o to żeby warzyć piwo w domu, tylko żeby warzyć dobre piwo w domu, więc z mojej strony jak masz tylko takie możliwości to nie warz tego piwa edit: Nie chcę być złym prorokiem ale wg mnie nie będzie żadnych 3 warek w tej procedurze, bo pewnie będzie miał laga ze trzy dni na pierwszej, wejdzie infekcja i gęstwa do wyrzucenia. Edytowane 1 Marca 2018 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomitomi13 Opublikowano 1 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 (edytowane) 8 minut temu, kantor napisał: Nie chcę być złym prorokiem ale wg mnie nie będzie żadnych 3 warek w tej procedurze, bo pewnie będzie miał laga ze trzy dni na pierwszej, wejdzie infekcja i gęstwa do wyrzucenia. Czyli co... jednak słusznym jest w 100% przeświadczenie i jest to poparte praktyką że "bez startera ani rusz"? Edytowane 1 Marca 2018 przez tomitomi13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 1 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 (edytowane) Nie no, piwo zrobisz ale szanse że to będzie dobry stylowy lager, to pewnie tak koło 5%. Ja w sezonie robię zazwyczaj 3 lagery, pierwszy to często jakiś pils 10°Blg 10l (dzielę warkę na pół, drugą zaszczepiam ale'owymi) do którego zadaję jedną saszetkę W-34/70 (czy tam starter płynnych ok. 1,5-2l) i to piwo jest wyraźne gorsze niż następne na gęstwie, a niby tych drożdży nie zadaję znowu tak mało. Edytowane 1 Marca 2018 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 1 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 Popieram przedmówców: zafundujesz drożdżom 10°C spadku w ciągu 12h... Z tego nic dobrego nie powstanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomitomi13 Opublikowano 1 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 2 minuty temu, kantor napisał: Nie no, piwo zrobisz ale szanse że to będzie dobry stylowy lager, to pewnie tak koło 5%. Ja w sezonie robię zazwyczaj 3 lagery, pierwszy to często jakiś pils 10°Blg 10l (dzielę warkę na pół, drugą zaszczepiam ale'owymi) do którego zadaję jedną saszetkę W-34/70 (czy tam starter płynnych) i to piwo jest wyraźne gorsze niż następne na gęstwie, a niby tych drożdży nie zadaję znowu tak mało. Może zatem zrobić mniejszą warkę? Np. 10l, 11P z tej paczki? A potem na gęstwie już standardowo 20l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 1 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 Ja bym zrobił 5l 10°Blg, czyli taki duży starter resztę warki puść na ale'owych. Zresztą trochę późno zabierasz się za te lagery, 3 warki to zejdzie do maja, a podobno już za tydzień - dwa ma być spore ocieplenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 1 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 ale jeśli drożdże otrzymasz jutro i jutro chcesz warzyć, to kiedy ta saszetka ma spuchnąć? dwukrotnie dawałem fiolkę Fermentum do 10 litrów ok 10 blg w temperaturze ok. 10 stopni. lag trwał ok 40 godzin, piwo wyszło ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomitomi13 Opublikowano 1 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 21 minut temu, kowalczyka napisał: ale jeśli drożdże otrzymasz jutro i jutro chcesz warzyć, to kiedy ta saszetka ma spuchnąć? dwukrotnie dawałem fiolkę Fermentum do 10 litrów ok 10 blg w temperaturze ok. 10 stopni. lag trwał ok 40 godzin, piwo wyszło ok. Skończę warzyć około 24:00, paczkę odbieram do maks 15:00 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomitomi13 Opublikowano 1 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 25 minut temu, kantor napisał: Zresztą trochę późno zabierasz się za te lagery, 3 warki to zejdzie do maja, a podobno już za tydzień - dwa ma być spore ocieplenie Będę jak zajdzie potrzeba się wspomagał skrzynia ze steropianu i butelkami z lodem. W piwnicy do końca kwietnia mam wznoszaco od 10 po jakieś 14st, zatem powinno się udac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 1 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 Nie wiem co z tego wyjdzie, bo to też moje pierwsze doniaki, ale 2206 zadane z napuchniętej paczki do 22l, 11blg ok 18st wieczorem, przez noc w ok 18st pokryły się lekką pianką więc wylądowały w 10st i pracowały jak dzikie. Gęstwa z tego zadana w 14st na 30l, 15blg pracowała po 2h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomitomi13 Opublikowano 1 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 Nie wiem co z tego wyjdzie, bo to też moje pierwsze doniaki, ale 2206 zadane z napuchniętej paczki do 22l, 11blg ok 18st wieczorem, przez noc w ok 18st pokryły się lekką pianką więc wylądowały w 10st i pracowały jak dzikie. Gęstwa z tego zadana w 14st na 30l, 15blg pracowała po 2h. I ja dokładnie tak zamierzałem zrobić. Zreszta WYEAST tak sugeruje. I jak tu pogodzić to wszystko .... nie wiem sam może rzeczywiście jutro zrobię starter a zaszczepię brzeczkę po namnożeniu....Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaruss12 Opublikowano 1 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 Przyjmujac ze drożdze będą świeże to bedziesz miał taki cztero albo pieciokrotny underpitching, obliczenia dla 11p - 20litrow. http://www.mrmalty.com/calc/calc.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomitomi13 Opublikowano 2 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 Przyjmujac ze drożdze będą świeże to bedziesz miał taki cztero albo pieciokrotny underpitching, obliczenia dla 11p - 20litrow.http://www.mrmalty.com/calc/calc.html No tak. Wczoraj tez to przeliczyłem. Przespałem się z tematem i chyba dzisiaj wyskoczę zakupić 2l kolbę by zrobić w podejściu końcowym starter. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 2 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 4 minuty temu, tomitomi13 napisał: No tak. Wczoraj tez to przeliczyłem. Przespałem się z tematem i chyba dzisiaj wyskoczę zakupić 2l kolbę by zrobić w podejściu końcowym starter. Jak nosisz się z zamiarem kupna dużej kolby to kup przynajmniej 3 litrową. Jest gabarytowo niewiele większą a pozwala robić startery zarowno do mocnych piw górnej fermentacji jak i mniej ekstraktowych piw dolnej fermentacji. Mowa oczywiście o warkach około 20 litrowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomitomi13 Opublikowano 2 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 (edytowane) 6 godzin temu, Daniel() napisał: Jak nosisz się z zamiarem kupna dużej kolby to kup przynajmniej 3 litrową. Jest gabarytowo niewiele większą a pozwala robić startery zarowno do mocnych piw górnej fermentacji jak i mniej ekstraktowych piw dolnej fermentacji. Mowa oczywiście o warkach około 20 litrowych. Już zaopatrzyłem się w kolbę 2l :), 3l nie było. Przeliczyłem i wyszło, że muszę starter zrobić w dwóch krokach, każdy około 1,5l by dostarczyć wymagana ilość komórek. Prośba o sprawdzenie sposobu wyliczenia w kalkulatorze i odpowiedzenie na pytanie: Czy odstęp pomiędzy kolejnymi starterami może być przeprowadzony wg ponizszego harmonogramu. Czyli: PT: około 20:00 robię starter 1,5l SO: około 20:00 zlewam znad drożdży i zadaje kolejną pożywkę z DME - znów 1,5l. ND: około 23:00 Zadaję do brzeczki. Wybrana przeze mnie metoda napowietrzania - jak mam kolbę w zasięgu oka to nią zakręcę. Przeliczyłem Edytowane 2 Marca 2018 przez tomitomi13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 2 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 34 minuty temu, tomitomi13 napisał: PT: około 20:00 robię starter 1,5l SO: około 20:00 zlewam znad drożdży i zadaje kolejną pożywkę z DME - znów 1,5l. ND: około 23:00 Zadaję do brzeczki. Jeszcze chyba potrzebujesz kilka godzin w lodówce po pierwszym kroku, żeby drożdże opadły. Może pierwszy starter zrób mniejszy, żebyś mógł do niego dolać nieco mocniejszej brzeczki, tak żeby uzyskać 2l o odpowiednim ekstrakcie. Nie wiem czy to ma sens , ale taki mi pomysł przyszedł do głowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaruss12 Opublikowano 2 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 Zmień date produkcji drożdzy bo masz dzisiejszą i czy nie łatwiej zrobić jeden starter 1,9l ale na mniejsza warke tak około 14-15l ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo_07_10 Opublikowano 3 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 Jak należy poprawnie robić przejście w starterze wielostopniowym ? 1. Robimy pierwszy stopień startera, czekamy aż drożdże opadną, dekantujemy i na opadłe drożdże nalewamy świeży rozrobiony ekstrakt słodowy. 2. Od razu po pierwszym stopniu dolewamy świeży rozrobiony ekstrakt słodowy jak tylko objętość kolby na to pozwala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomitomi13 Opublikowano 3 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 Wczoraj zrobiłem starter 1.9l. Drozdze się namnożyły jednak musza osiąść. Starter stoi teraz do jutra rana w lodowce. Pytania: - czy brzeczka ktora dzisiaj ugotowałem na krok 2 (1,5l) może stać przez noc w lodowce również? A może rano ja jeszcze raz przegotować ostudzić i wlać do drożdży na krok 2 namnażania ? Wydaje się to mieć sens - będzie oskarżona.Czy ma tu jakieś znaczenie ze się zapewne skarmelizuje od tego ciągłego gotowania?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 3 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 Dnia 2.03.2018 o 14:26, tomitomi13 napisał: Już zaopatrzyłem się w kolbę 2l :), 3l nie było Na miejscu w Poznaniu kupowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomitomi13 Opublikowano 3 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 Na miejscu w Poznaniu kupowałeś?Tak. Sklep Ze szkłem laboratoryjnym obok starego rynku.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 3 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 Dobrze wiedzieć, google podpowiedziało że to na Wronieckiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się