josefik Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Piwo Domagalscy brothers było dla mnie czarnym koniem konkursu niestety wyszło jak zawsze a tak na poważnie to poziom naprawdę był wysoki tylko Anteks wystawił kwasa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 No no bez żartów z PREZESA. No dobra żeby wyprzedzić anteksa W przyszłym roku Twoje piwa mogą zaginąć w drodze na konkurs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 1 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 No no bez żartów z PREZESA. No dobra żeby wyprzedzić anteksa W przyszłym roku Twoje piwa mogą zaginąć w drodze na konkurs He he przesyłka pójdzie do josefika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 He he przesyłka pójdzie do josefika W końcu piwo i tak przechodzi przez moje ręce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 2 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2010 He he przesyłka pójdzie do josefika W końcu piwo i tak przechodzi przez moje ręce No tak, zawsze Ci się może flaszka omsknąć, ale jak będzie takie jak w tym roku to może i dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 7 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 Na stronach www.grodziskie.pl dostępna zwycięska receptura oraz fotoreportaż z imprezy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 Dobrze że są zdjęcia , przynajmniej wiem jak wyglądała impreza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 7 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 O proszę Od razu pytanie do autora. Czym zastąpić "drożdże grodziskie" w recepturze. Chciałem, zgodnie z tradycją, dodać do wiki, ale że surowiec nie zdobywalny, to nie bardzo jest jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 7 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 (edytowane) O proszę Od razu pytanie do autora. Czym zastąpić "drożdże grodziskie" w recepturze. Chciałem, zgodnie z tradycją, dodać do wiki, ale że surowiec nie zdobywalny, to nie bardzo jest jak. Przywiozę ci do Cieszyna /jeśli będziesz/ moje grodziskie z oryginalnymi drożdżami, z łatwością odzyskasz bo drożdże są nie do zajechania. Janek wydostał drożdże z jakiegoś Instytutu edit anteks podaj statystyki ilu piwowarów zastosowało drożdże grodziskie Edytowane 7 Września 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 7 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 W Cieszynie mnie nie będzie Ale trzymaj tą gęstwę Swoją drogą ciekawy zakres kolorystyczny próbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 8 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2010 Na stronach www.grodziskie.pl dostępna zwycięska receptura oraz fotoreportaż z imprezy. Chyba jestem ślepy, nie mogę znaleźć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 8 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2010 Na stronach www.grodziskie.pl dostępna zwycięska receptura oraz fotoreportaż z imprezy. Chyba jestem ślepy' date=' nie mogę znaleźć [/quote'] http://www.grodziskie.pl/jury.htm oraz http://www.grodziskie.pl/piwowarstwo.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 8 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2010 Przywiozę ci do Cieszyna /jeśli będziesz/ moje grodziskie z oryginalnymi drożdżami, z łatwością odzyskasz bo drożdże są nie do zajechania.Janek wydostał drożdże z jakiegoś Instytutu wink Czy mógłbyś spróbować opisać jaki efekt dają te drożdże? Czy profilowo bardzo odbiegają od drożdży używanych do grodzisza w zastępstwie np. S-33? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 9 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2010 (edytowane) Przywiozę ci do Cieszyna /jeśli będziesz/ moje grodziskie z oryginalnymi drożdżami' date=' z łatwością odzyskasz bo drożdże są nie do zajechania.Janek wydostał drożdże z jakiegoś Instytutu wink[/quote'] Czy mógłbyś spróbować opisać jaki efekt dają te drożdże? Czy profilowo bardzo odbiegają od drożdży używanych do grodzisza w zastępstwie np. S-33? trudno mi to porównać bo na s-33 nie robiłem nic dobre 2 lata, a grodziskiego wcale. Kiedyś użyłem płynnych Wyeast 1007 Koelsch z dobrym efektem. Edytowane 9 Września 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 9 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2010 Przywiozę ci do Cieszyna /jeśli będziesz/ moje grodziskie z oryginalnymi drożdżami' date=' z łatwością odzyskasz bo drożdże są nie do zajechania.Janek wydostał drożdże z jakiegoś Instytutu wink[/quote'] Czy mógłbyś spróbować opisać jaki efekt dają te drożdże? Czy profilowo bardzo odbiegają od drożdży używanych do grodzisza w zastępstwie np. S-33? Ja zachowam butelek mojego Grodzisza i w przyszłym roku zasyp zostawię taki sam a wykorzystam drożdże od josefika i wtedy będzie można porównac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czes Opublikowano 9 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2010 Czym zastąpić "drożdże grodziskie" w recepturze. Chciałem, zgodnie z tradycją, dodać do wiki, ale że surowiec nie zdobywalny, to nie bardzo jest jak. Deklaruję sprezentować skos z rzeczonymi drożdżami każdemu chętnemu...... członkowi PSPD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 9 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2010 Czym zastąpić "drożdże grodziskie" w recepturze. Chciałem' date=' zgodnie z tradycją, dodać do wiki, ale że surowiec nie zdobywalny, to nie bardzo jest jak.[/quote']Deklaruję sprezentować skos z rzeczonymi drożdżami każdemu chętnemu...... członkowi PSPD no i Czes zaszalał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 9 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2010 Czym zastąpić "drożdże grodziskie" w recepturze. Chciałem' date=' zgodnie z tradycją, dodać do wiki, ale że surowiec nie zdobywalny, to nie bardzo jest jak.[/quote']Deklaruję sprezentować skos z rzeczonymi drożdżami każdemu chętnemu...... członkowi PSPD Trzymam Cię Andrzeju za słowo A tymczasem dodaję recepturę do wiki z udziałem Wyeast 1007 edit: przecież to są 2565 a nie 1007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 9 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2010 Czym zastąpić "drożdże grodziskie" w recepturze. Chciałem' date=' zgodnie z tradycją, dodać do wiki, ale że surowiec nie zdobywalny, to nie bardzo jest jak.[/quote']Deklaruję sprezentować skos z rzeczonymi drożdżami każdemu chętnemu...... członkowi PSPD To teraz mam motywację, żeby się zapisać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 Cześć Deklaruję sprezentować skos z rzeczonymi drożdżami każdemu chętnemu......członkowi PSPD To teraz mam motywację' date=' żeby się zapisać [/quote'] a na moje to jest przekupstwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 Cześć Deklaruję sprezentować skos z rzeczonymi drożdżami każdemu chętnemu......członkowi PSPD To teraz mam motywację' date=' żeby się zapisać [/quote'] a na moje to jest przekupstwo Na moje to drogie drożdże (wliczając wpisowe i składkę) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bmalkow Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 Cześć To teraz mam motywację' date=' żeby się zapisać [/quote'] a na moje to jest przekupstwo Na moje to drogie drożdże (wliczając wpisowe i składkę) Ze składki odlicz połowę, bo tyle będzie kosztowała roczna prenumerata "Piwowara". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 Swoją drogą... Jak oni zdobyli legendarną, by nie napisać mityczną, gęstwę do grodziskiego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 Cześć. Pisali wcześniej - wyciekła z jakiegoś instytutu, a inną gęstwę kolegom udało się rozmnożyć z oryginalnego grodzisza. Ja bym się tymi drożdżami nie podniecał, każde neutralne górne będą dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 A tymczasem dodaję recepturę do wiki z udziałem Wyeast 1007 Przeglądając receptury znalazłem rozbieżności, na stronie grodzsza jest podane 0,9kg pszenicznego wędzonego, a na wiki 0,4kg - spora różnica. Zastanawia mnie też ilość dodanej wody na cały proces tj. 38l przy uzyskaniu 36l piwa - autor mierzył wodę "na oko", czy na którymś etapie jeszcze dodał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi