Piotr Ba Opublikowano 5 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2020 Podtrzymuję jednak to co napisałem ponieważ miałem do czynienia z tym zestawem i akurat na tym stylu piwa - robię je co roku mam trochę opykane - jak właduje tam 115 gr. cukru to będą granaty i piwa nie naleje do kufla będzie sama piana. 2,2 grama cukru na butelkę to jest maks i nie wolno dać więcej. Panowie wylaliście już swoje durnowate pretensje pod moim adresem ale to nie zmieni faktu że jest jak jest - jak nagazuje tak jak tam jest opisane w tej instrukcji to tak właśnie będzie, dlatego jako osoba która nie zajmuje się tym od wczoraj i która często warzy akurat ten styl piwa radzę dać ok. 2,2 gr cukru na butelkę najlepiej w postaci ml roztworu wodnego wstrzykiwanego do każdej butelki bo to precyzyjne i wygodne. Jest demokracja i szanuję to że wasze pyskówki muszą być napisane a użytkownikowi który założył ten wątek radzę postąpić tak jak mówię żeby piwo dało się spokojnie nalać do kufla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 5 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2020 1 godzinę temu, Piotr Ba napisał: i wygodne. Niee no to nie jest wygodne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 5 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2020 1 godzinę temu, Piotr Ba napisał: Podtrzymuję jednak to co napisałem ponieważ miałem do czynienia z tym zestawem i akurat na tym stylu piwa - robię je co roku mam trochę opykane - jak właduje tam 115 gr. cukru to będą granaty i piwa nie naleje do kufla będzie sama piana. 2,2 grama cukru na butelkę to jest maks i nie wolno dać więcej. Panowie wylaliście już swoje durnowate pretensje pod moim adresem ale to nie zmieni faktu że jest jak jest - jak nagazuje tak jak tam jest opisane w tej instrukcji to tak właśnie będzie, dlatego jako osoba która nie zajmuje się tym od wczoraj i która często warzy akurat ten styl piwa radzę dać ok. 2,2 gr cukru na butelkę najlepiej w postaci ml roztworu wodnego wstrzykiwanego do każdej butelki bo to precyzyjne i wygodne. Jest demokracja i szanuję to że wasze pyskówki muszą być napisane a użytkownikowi który założył ten wątek radzę postąpić tak jak mówię żeby piwo dało się spokojnie nalać do kufla. Akurat w tym przypadku to @Suchejroo ma rację. Jeśli przy nagazowaniu rzędu 2,3 masz granaty, to znaczy, że butelkujesz niedofermentowane (ewentualnie zakażone) piwo. Ewentualnie masz partię kiepsko wykonanych butelek, ale to mała szansa. Styl nie ma znaczenia, jeśli chodzi o granaty. To kwestia wytrzymałości butelek, a nawet zwykłe bezzwrotne bez problemu wytrzymują nagazowanie rzędu 3-3,5. Natomiast jeśli nie możesz nalać bez piany - może trzeba ulepszyć metodę filtracji chmielu przed butelkowaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 5 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2020 3 godziny temu, Piotr Ba napisał: Podtrzymuję jednak to co napisałem ponieważ miałem do czynienia z tym zestawem i akurat na tym stylu piwa - robię je co roku mam trochę opykane - jak właduje tam 115 gr. cukru to będą granaty i piwa nie naleje do kufla będzie sama piana. 2,2 grama cukru na butelkę to jest maks i nie wolno dać więcej. Panowie wylaliście już swoje durnowate pretensje pod moim adresem ale to nie zmieni faktu że jest jak jest - jak nagazuje tak jak tam jest opisane w tej instrukcji to tak właśnie będzie, dlatego jako osoba która nie zajmuje się tym od wczoraj i która często warzy akurat ten styl piwa radzę dać ok. 2,2 gr cukru na butelkę najlepiej w postaci ml roztworu wodnego wstrzykiwanego do każdej butelki bo to precyzyjne i wygodne. Jest demokracja i szanuję to że wasze pyskówki muszą być napisane a użytkownikowi który założył ten wątek radzę postąpić tak jak mówię żeby piwo dało się spokojnie nalać do kufla. Nikt tu nie pyskuje, nie potrafisz przyjąć konstruktywnej krytyki. Masz wpisane browar od 2019 roku a to piwo robisz co roku? Nie ma sensu wchodzić w dalsze dyskusje, bo nawet nie rozumiesz, że nie masz racji. tak jak koledzy juz wspomnieli, nagazowanie to 2.3 vol, są style które gazuje się na 4.0 vol np. pszenice i nikt nie ma granatów. Jeśli jest przeprowadzona dobrze fermentacja, drożdze skończyły pracę i nie ma zakażenia to nie ma takiej opcji by butelki wybuchły przy nagazowaniu 2.3. Nie ma i koniec. A "durnowata" to jest Twoja dyskusja oraz wprowadzanie w błąd innych niedoświadczonych piwowarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 5 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2020 Akurat w tym przypadku to [mention=7775]Suchejroo[/mention] Styl nie ma znaczenia, jeśli chodzi o granaty.Tak w roli adwokata diabła: w piwie mocno chmielonym na zimno może wystąpić hop creep - enzymy z chmielu rozłożą cukry niefermentowalne do prostszych, co teoretycznie mogłoby zwiększyć ryzyko granatów.Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 5 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2020 8 minut temu, koval_blazej napisał: Tak w roli adwokata diabła: w piwie mocno chmielonym na zimno może wystąpić hop creep - enzymy z chmielu rozłożą cukry niefermentowalne do prostszych, co teoretycznie mogłoby zwiększyć ryzyko granatów. Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka No tak, racja. Choć z nich doświadczeń jeśli już jakieś lekkie przegazowanie się przytrafiło po chmieleniu na zimno, to po dobrych kilku miesiącach i nigdy w stopniu powodującym granaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 5 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2020 1 minutę temu, punix napisał: No tak, racja. Choć z nich doświadczeń jeśli już jakieś lekkie przegazowanie się przytrafiło po chmieleniu na zimno, to po dobrych kilku miesiącach i nigdy w stopniu powodującym granaty. Dokładnie, nigdy mi się nie przytrafil HC zaraz po nagazowaniu. Działo się to również stopniowo i po dłuższym czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 5 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2020 1 godzinę temu, Suchejroo napisał: Nikt tu nie pyskuje, nie potrafisz przyjąć konstruktywnej krytyki. Masz wpisane browar od 2019 roku a to piwo robisz co roku? Nie ma sensu wchodzić w dalsze dyskusje, bo nawet nie rozumiesz, że nie masz racji. tak jak koledzy juz wspomnieli, nagazowanie to 2.3 vol, są style które gazuje się na 4.0 vol np. pszenice i nikt nie ma granatów. Jeśli jest przeprowadzona dobrze fermentacja, drożdze skończyły pracę i nie ma zakażenia to nie ma takiej opcji by butelki wybuchły przy nagazowaniu 2.3. Nie ma i koniec. A "durnowata" to jest Twoja dyskusja oraz wprowadzanie w błąd innych niedoświadczonych piwowarów. A więc jeszcze raz - nagazuj sobie pszenicę do 3.0 vol. CO2 zobaczysz co się stanie tylko do mnie nie przychodź z uszkodzonym okiem. Niezależnie od tego jakie do mnie wonty będziesz miał radzę użytkownikowi który założył ten wątek dać 2,2 grama cukru na butelkę i nie więcej i stawiam jemu 20 piw kraftowych że piwo będzie dobrze nagazowane i dobre w razie gdyby się okazało że nie. Ty nie jesteś użytkownikiem który chciał się poradzić co do uwarzenia tego stylu więc nie musisz tego ani czytać ani zastosować - gazuj sobie do 4.0 vol. CO2. Ja nie muszę tłumaczyć Tobie (nie jesteś już początkujący) że kalkulator vol. CO2 to są tylko widełki i pewna wskazówka zależna od ilości CO2 który w piwie już jest teoretycznie! w danej temperaturze a ile go na prawdę tam jest to już kwestia doświadczenia niż twardej wartości bezwzględnej. Od 2019 r. jestem na forum - nie warzę od 2019 tylko znacznie wcześniej - obecnie robię 2 warki tygodniowo - nie wszystkie wpisuje tutaj bo nie zawsze mam czas i czasem mi się nie chce jeśli powtarzam to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 5 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2020 (edytowane) 5 godzin temu, Piotr Ba napisał: Podtrzymuję jednak to co napisałem ponieważ miałem do czynienia z tym zestawem i akurat na tym stylu piwa - robię je co roku mam trochę opykane - jak właduje tam 115 gr. cukru to będą granaty i piwa nie naleje do kufla będzie sama piana. 2,2 grama cukru na butelkę to jest maks i nie wolno dać więcej. Panowie wylaliście już swoje durnowate pretensje pod moim adresem ale to nie zmieni faktu że jest jak jest - jak nagazuje tak jak tam jest opisane w tej instrukcji to tak właśnie będzie, dlatego jako osoba która nie zajmuje się tym od wczoraj i która często warzy akurat ten styl piwa radzę dać ok. 2,2 gr cukru na butelkę najlepiej w postaci ml roztworu wodnego wstrzykiwanego do każdej butelki bo to precyzyjne i wygodne. Jest demokracja i szanuję to że wasze pyskówki muszą być napisane a użytkownikowi który założył ten wątek radzę postąpić tak jak mówię żeby piwo dało się spokojnie nalać do kufla. Robiąc AIPE zawsze celuje w nagazowanie 2.2-2.3, czyli 110-115g cukru na warkę 20l i nigdy nie miałem problemu z granatami, a nawet z piwem przegazowanym, wychodzącym z butelek - chyba, że po pół roku, ale to akurat nie wina stopnia nagazowania, tylko omawianego wyżej procesu.. Może miałes jakiś problem z fermentacją, albo odfiltrowywaniem chmielin kiedy robiłeś to piwo pierwszy raz. EDIT: w sumie, kiedy czytam Twoje wrażenia, do utwierdzam się w przekonaniu, że tak właśnie jest: Cytat To jest bardzo duże nagazowanie lagera, ja do swoich zawsze sypię 2,75 grama na butelkę i jest idealnie w punkt z gazem nawet po pół roku stania. Ogólnie dolna fermentacja jest fajna bo nie ma z piwami żadnych problemów - są proste i ciężko coś zepsuć. Co innego górna fermentacja S04 czy S33 zawsze jakieś perypretie z piwem. Cytat Dolna fermentacja jest lepsza - tylko potrzeba zapewnić 10 st C i ot cała filozofia. W przypadku Ale a za ciepło a za zimno , z płytko odfermentowane, nie taki efekt chmielu lub piwo przegazowane (jednak nie dofermentowało)_- ciągle perypetie. Edytowane 5 Listopada 2020 przez fotohobby Suchejroo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 5 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2020 37 minut temu, Piotr Ba napisał: . Od 2019 r. jestem na forum - nie warzę od 2019 tylko znacznie wcześniej - obecnie robię 2 warki tygodniowo - nie wszystkie wpisuje tutaj bo nie zawsze mam czas i czasem mi się nie chce jeśli powtarzam to samo. A 17pażdziernika 2019: Cytat Mieszkam w okolicy (Wieluń) w której nie mam znajomych piwowarów domowych i nie mogę wymienić doświadczeń. Mam 35 lat i jak dotąd 2 udane warki z zacieraniem Suchejroo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 5 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2020 No właśnie z zaciraniem. Dobrze ze to zacytowano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 5 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2020 No nie mogę. Nie ma na forum użytkownika, z którym zawsze są takie problemy jak z Tobą @Piotr Ba Zawsze w zaparte, nic nie da sobie wytłumaczyć. Nawet jak o coś sam zapytasz, to i tak wiesz lepiej. I faktycznie, trudniej się nie dało tego cukru dawkować. Nie łatwiej rozpuścić odpowiednią ilość cukru, glukozy w 200-300 ml wody i zlać na to ruchem wirowym piwo, żeby samo się rozmieszało? Do czasu aż nie przesiadłem się na kegi, robiłem tak zawsze i nie było problemów. I gazowało się czasem więcej. A granaty jak przedmówcy napisali, musiałeś mieć z niedofermentowania piwa lub zakażenia. Deal with it. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2020 u mnie leży jeszcze piwo domowe mające 17 lat. Kiedys sypało się 200g na 20l i nie wybuchło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 6 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 17 lat temu to pewnie cukier był mniej słodki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 9 godzin temu, koval_blazej napisał: 17 lat temu to pewnie cukier był mniej słodki No to były czasy kiedy była mniejsza zawartość cukru w cukrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 6 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 16 godzin temu, Wuuu napisał: No nie mogę. Nie ma na forum użytkownika, z którym zawsze są takie problemy jak z Tobą @Piotr Ba Zawsze w zaparte, nic nie da sobie wytłumaczyć. Nawet jak o coś sam zapytasz, to i tak wiesz lepiej. Chłopie zlituj się ! co to ma wspólnego z tematem wątku? Jak masz problemy z użytkownikiem to utwórz osobny topik temu poświęcony i nie zaśmiecaj forum. Ja nie mam problemu z piwami ani dot. nagazowania ani granatów jeśli chcesz to postawię Ci jedno jeszcze z tego stylu mam kilka. To użytkownikowi który założył wątek trzeba odpowiadać na pytania i problemy na tym polega forum. 16 godzin temu, Wuuu napisał: I faktycznie, trudniej się nie dało tego cukru dawkować. Nie łatwiej rozpuścić odpowiednią ilość cukru, glukozy w 200-300 ml wody i zlać na to ruchem wirowym piwo, żeby samo się rozmieszało? J. w. Łatwiej tak ale mniej korzystnie co do równomiernego nagazowania każdej butelki. Jeśli chcesz dowiedzieć się dlaczego wlanie 300 ml roztworu cukru do brzeczki i mieszanie jej jest mniej korzystne niż wstrzyknięcie takiej samej ilości roztworu cukru strzykawką do każdej butelki to załóż osobny topik lub pogrzebaj na piwo.org bo o tym już było pisane wiele razy. Ruchem wirowym to się nie rozmiesza dobrze na tyle by zapewnić równomierną dystrybucję surowca w piwie, a mieszanie jest złem którego piwu nie wolno robić bo każdy tlen w gotowym piwie to jest czyste zło które spowoduje że po 2 m-cach w butelce piwo będzie niedobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 6 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 49 minut temu, Piotr Ba napisał: Chłopie zlituj się ! co to ma wspólnego z tematem wątku? Jak masz problemy z użytkownikiem to utwórz osobny topik temu poświęcony i nie zaśmiecaj forum. Ja nie mam problemu z piwami ani dot. nagazowania ani granatów jeśli chcesz to postawię Ci jedno jeszcze z tego stylu mam kilka. To użytkownikowi który założył wątek trzeba odpowiadać na pytania i problemy na tym polega forum. Napiszę tylko tyle - jeśli do refermentacji używasz 115g cukru na warkę 20l i masz granaty, lub wychodzące z butelki piwo, to ewidentnie masz problem,. Zresztą pisałeś o tym nie dalej, niż w czerwcu - że fermentowanie Ale jest trudniejsze, niż lagera, bo zmiany temperatury, kapryśne drożdże niedoferme towanie etc, etc Sorry, ale nie brzmiałeś, jak ktoś, kto "nie ma problemu z piwami" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 7 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2020 W dniu 5.11.2020 o 08:59, Piotr Ba napisał: Bardzo dobre piwo i na pewno wrócisz do tej warki. Pamiętaj że drożdże S04 które są tam w zestawie to ok. 4-5 tygodni fermentacji - one dość powoli dojadają. Możesz zrobić piwo 13 BLG a nie 14 wystarczy w zupełności. Pamiętaj o korekcji odczytu BLG w zależności od temperatury brzeczki - jest kalkulator na Brewness. Dobrze sporządzić tabelkę i mieć w telefonie. Grzechem jest nie uwarzyć oatmeal stouta lub takiego samego piwa 2 raz na gęstwie która Ci po 2 tygodniach zostanie. Nie przegazuj butelek - daj 7 ml 30 % roztworu cukru na butelkę. Zakończylem właśnie fermentacje burzliwą po 14 dniach i blg spadło z 12 do 5. Dodałem te uwodnione US-05 gdyż te z zestawu nie wystartowały. Czy to normalne że tak mało spadło blg? Teraz 2 tygodnie cichej, może jeszcze coś spadnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 7 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2020 3 godziny temu, smerf08365 napisał: po 14 dniach i blg spadło z 12 do 5. Czym pomiar wykonujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 8 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 11 godzin temu, Mibor napisał: Czym pomiar wykonujesz? Standardowo, cukromierz z zestawu dla początkujących. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 8 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 Dla woduy 20C pokazuje 0 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 8 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 18 godzin temu, smerf08365 napisał: Zakończylem właśnie fermentacje burzliwą po 14 dniach i blg spadło z 12 do 5. Dodałem te uwodnione US-05 gdyż te z zestawu nie wystartowały. Czy to normalne że tak mało spadło blg? Teraz 2 tygodnie cichej, może jeszcze coś spadnie? Uuu. Tu nie pomogę bo US-05 a drożdże English Ale (np. S04) to inne profile estrowe i charakterystyka długości pracy. Szkoda że nie zadałeś S04 / Gozdawa british ale lub pod inną nazwą bo moja wypowiedź dotyczyła tego szczepu. Jeszcze nie używałem US05. Nie ma sensu mierzyć stopnia odfermentowania wcześniej niż po 4 tygodniach nigdy tego nie robię. Moim zdaniem normalne odfermentowanie oznacza że fermentacja się toczy po prostu tzn napewno będzie z tego piwo (pytanie jakie ) Zlej na cichą i zmierz za kolejne 2 tygodnie. Uwarz kolejną warkę (najlepszy wybór APA) z zebranej z dna gęstwy, aż się prosi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 8 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 18 godzin temu, smerf08365 napisał: Zakończylem właśnie fermentacje burzliwą po 14 dniach i blg spadło z 12 do 5. Dodałem te uwodnione US-05 gdyż te z zestawu nie wystartowały. Czy to normalne że tak mało spadło blg? Teraz 2 tygodnie cichej, może jeszcze coś spadnie? Zwiększ trochę temperaturę, na cichą nie zlewaj. Potrzymaj jeszcze tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 8 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 3 godziny temu, fotohobby napisał: Dla woduy 20C pokazuje 0 ? Tak 1 godzinę temu, Piotr Ba napisał: Uuu. Tu nie pomogę bo US-05 a drożdże English Ale (np. S04) to inne profile estrowe i charakterystyka długości pracy. Szkoda że nie zadałeś S04 / Gozdawa british ale lub pod inną nazwą bo moja wypowiedź dotyczyła tego szczepu. Jeszcze nie używałem US05. Nie ma sensu mierzyć stopnia odfermentowania wcześniej niż po 4 tygodniach nigdy tego nie robię. Moim zdaniem normalne odfermentowanie oznacza że fermentacja się toczy po prostu tzn napewno będzie z tego piwo (pytanie jakie ) Zlej na cichą i zmierz za kolejne 2 tygodnie. Uwarz kolejną warkę (najlepszy wybór APA) z zebranej z dna gęstwy, aż się prosi. Następnym razem spróbuję na S04 i zobaczymy jakie będą różnice ? Godzinę temu, Jancewicz napisał: Zwiększ trochę temperaturę, na cichą nie zlewaj. Potrzymaj jeszcze tydzień. Już właśnie zlałem, pewnie to był błąd. Ile cukru dać do refermentacji jeśli blg nie spadnie przez 2 tygodnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 8 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 A jak napowietrzałeś brzeczkę i po po jakim czasie od napowietrzeniana dodałeś US-05 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się