511201 Opublikowano 5 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 (edytowane) Witam kolegów. Mam pytanie ostatnio na oktoberfescie posmakowałem PAULANERA i bardzo przypadł mi do gustu stąd moje pytanie czy może ktoś robiłi takie piwko i wyszło coś podobnego. Prosił bym o sprawdzony przepis. Edytowane 5 Października 2018 przez 511201 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszprzemyslawpancer Opublikowano 5 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 Dobre pytanie hehe dołączam sieWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 (edytowane) Jaki Paulaner? Pszenica czy inne? W wątku chyba nie ma. Edytowane 5 Października 2018 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
511201 Opublikowano 5 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 Pszeniczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 No to zwykły przepis na hefe plus chmielenie mittelfruhem. Drożdżę Weizenstephanem 3068. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
511201 Opublikowano 5 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 Robiłem hafe weizen z jednej z receptur z wiki ale to nie to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 (edytowane) No tak zapomniałem o mikrofiltracji i pasteryzacji... Ale tego nie przeskoczysz w domu. Ogólnie co w nim było takiego dobrego, że lepszy od domowego hefe? Bo jak dla mnie jest on płaski i wodnisty. Możesz spróbować użyć więcej pilzneńskiego w zasypie, trochę cukru dla wytrawności oraz jakieś słabe drożdże co mało estrów bananowych nadają typu bavarian wheat. Edytowane 5 Października 2018 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 6 minut temu, 511201 napisał: Robiłem hafe weizen z jednej z receptur z wiki ale to nie to. Guglałeś "hefe-weizen paulaner clone recipe"? W podlinkowanym spisie z BYO występuje, ale jest w sekcji dla zarejestrowanych dlatego (chyba) nie ma w wątku. W domu rzucę okiem na pliki i jeśli znajdę wkleję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
511201 Opublikowano 5 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 17 minut temu, Undeath napisał: No tak zapomniałem o mikrofiltracji i pasteryzacji... Ale tego nie przeskoczysz w domu. Ogólnie co w nim było takiego dobrego, że lepszy od domowego hefe? Bo jak dla mnie jest on płaski i wodnisty. Możesz spróbować użyć więcej pilzneńskiego w zasypie, trochę cukru dla wytrawności oraz jakieś słabe drożdże co mało estrów bananowych nadają typu bavarian wheat. Ten butelkowy jest słaby ale na festiwalu byl metny gesty i w smaku dzien do nocy z bytelkowymi gesta piana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 5 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 (edytowane) Na festiwalu to pewnie trawa była zieleńsza A tak na poważnie, Weizen to trudny styl (no i o jego cechach decyduje praktycznie wyłącznie fermentacja), nawet jakbyś dostał przepis od samego Paulanera to i tak pewnie trudno byłoby jakiegoś super klona zrobić. Jak jednak chcesz otrzymać po prostu dobrego weizena, to może na początek polecam medalowe receptury z wiki. Edytowane 5 Października 2018 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2018 W dniu 5.10.2018 o 13:01, 511201 napisał: Robiłem hafe weizen z jednej z receptur z wiki ale to nie to. Byo w 250 klonach podaje tak jak na załączonym obrazku. Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
511201 Opublikowano 8 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 Ok dziekuje. Widzę że tutaj są podane dwa sposoby ze słodów i z ziarnami do zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 8 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 BYO jest z USA a tam partial mash jest (mam wrażenie) bardziej popularne i dlatego podają wszystkie receptury w dwóch opcjach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 1 godzinę temu, 511201 napisał: Ok dziekuje. Widzę że tutaj są podane dwa sposoby ze słodów i z ziarnami do zacierania. Bardzo popularne jest tam partial mash jak oglądasz to właściwie co drugi trzeci filmik tak tam robią. Czyli mniej więcej się zgadza z tym co pisałem Bawarian Wheat plus dodatek cukru. Ja bym tylko zaczął w innej temp. fermentacje niż w 20C - w 16C i stopniowo podnosił. Uważaj też na te Bawariany potrafią jak ich koledzy wyjść z wiadra, ale to też bardzo fajne drożdże. Nie takie typowo pszeniczne bo przewagę dają estrów typu gruszka, jabłko. Mało goździka i bananów. Natomiast profil ich jest cięży do Weizenstephanów - więcej ciała dają więc lepiej to dobrze skontrować by piwo nie było mdłe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
511201 Opublikowano 9 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 Składniki zamówione bedziemy ważyć zobaczymy co wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
511201 Opublikowano 15 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2018 Mam pytanie czy to normalne przy tych drożdżach pierwszy raz je używam Wyeast3638. Taka gęsta piana i po dwóch dniach woda w rurce przestała sie przelewać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 16 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2018 Wysoka piana sama w sobie nie jest zła, w zależności od szczepu czy gęstości bywa rożna, ale może świadczyć o zbyt wysokiej temperaturze. W jakiej trmperaturze prowadzisz fermentacje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2018 5 minut temu, Fradio napisał: Wysoka piana sama w sobie nie jest zła, w zależności od szczepu czy gęstości bywa rożna, ale może świadczyć o zbyt wysokiej temperaturze. W jakiej trmperaturze prowadzisz fermentacje? Dostał odpowiedź w innym temacie: W dniu 8.10.2018 o 10:01, Undeath napisał: Uważaj też na te Bawariany potrafią jak ich koledzy wyjść z wiadra, ale to też bardzo fajne drożdże. A pisałem o tym wcześniej tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 16 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2018 Zobaczyłem pytanie, ale nie czytałem od początku tematu i mi umknęło:) Swoją drogą trochę nie fajnie zadawać to samo pytanie w różnych miejscach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
511201 Opublikowano 16 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2018 40 minut temu, Fradio napisał: Wysoka piana sama w sobie nie jest zła, w zależności od szczepu czy gęstości bywa rożna, ale może świadczyć o zbyt wysokiej temperaturze. W jakiej trmperaturze prowadzisz fermentacje? Sorki za powielenie tematu. Jesli chodzi o temp to wokplicach 18-19 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
511201 Opublikowano 16 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 Tak jak obiecałem informuję o pierwszej butelce. Wyszedł w smaku podobny trochę kolor bledszy niz ten festivalowy. Ale i tak jest super. Dzięki za pomoc. Undeath 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się