Jump to content

Paulaner


511201

Recommended Posts

Witam kolegów.  Mam pytanie ostatnio na oktoberfescie posmakowałem PAULANERA i bardzo przypadł mi do gustu stąd moje pytanie czy może ktoś robiłi takie piwko i wyszło coś podobnego. Prosił bym o sprawdzony przepis. 

Screenshot_2018-10-05-12-16-45-673_com.miui.gallery.png

Edited by 511201
Link to comment
Share on other sites

No tak zapomniałem o mikrofiltracji i pasteryzacji... Ale tego nie przeskoczysz w domu.

 

Ogólnie co w nim było takiego dobrego, że lepszy od domowego hefe? Bo jak dla mnie jest on płaski i wodnisty. Możesz spróbować użyć więcej pilzneńskiego w zasypie, trochę cukru dla wytrawności oraz jakieś słabe drożdże co mało estrów bananowych nadają typu bavarian wheat.

Edited by Undeath
Link to comment
Share on other sites

6 minut temu, 511201 napisał:

Robiłem hafe weizen z jednej z receptur z wiki ale to nie to. 

Guglałeś "hefe-weizen paulaner clone recipe"?

W podlinkowanym spisie z BYO występuje, ale jest w sekcji dla zarejestrowanych dlatego (chyba) nie ma w wątku.

W domu rzucę okiem na pliki i jeśli znajdę wkleję.

Link to comment
Share on other sites

17 minut temu, Undeath napisał:

No tak zapomniałem o mikrofiltracji i pasteryzacji... Ale tego nie przeskoczysz w domu.

 

Ogólnie co w nim było takiego dobrego, że lepszy od domowego hefe? Bo jak dla mnie jest on płaski i wodnisty. Możesz spróbować użyć więcej pilzneńskiego w zasypie, trochę cukru dla wytrawności oraz jakieś słabe drożdże co mało estrów bananowych nadają typu bavarian wheat.

Ten butelkowy jest słaby ale na festiwalu byl metny gesty i w smaku dzien do nocy z bytelkowymi gesta piana. 

Link to comment
Share on other sites

Na festiwalu to pewnie trawa była zieleńsza ;)

 

A tak na poważnie, Weizen to trudny styl (no i o jego cechach decyduje praktycznie wyłącznie fermentacja), nawet jakbyś dostał przepis od samego Paulanera to i tak pewnie trudno byłoby jakiegoś super klona zrobić.

 

Jak jednak chcesz otrzymać po prostu dobrego weizena, to może na początek polecam medalowe receptury z wiki.

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

W dniu 5.10.2018 o 13:01, 511201 napisał:

Robiłem hafe weizen z jednej z receptur z wiki ale to nie to. 

Byo w 250 klonach podaje tak jak na załączonym obrazku.

Powodzenia!

 

BYO-250_clones_ss.74.png

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, 511201 napisał:

Ok dziekuje. Widzę że tutaj są podane dwa sposoby ze słodów i z ziarnami do zacierania. 

 

Bardzo popularne jest tam partial mash jak oglądasz to właściwie co drugi trzeci filmik tak tam robią. 

 

Czyli mniej więcej się zgadza z tym co pisałem Bawarian Wheat plus dodatek cukru. Ja bym tylko zaczął w innej temp. fermentacje niż w 20C - w 16C i stopniowo podnosił. Uważaj też na te Bawariany potrafią jak ich koledzy wyjść z wiadra, ale to też bardzo fajne drożdże. Nie takie typowo pszeniczne bo przewagę dają estrów typu gruszka, jabłko. Mało goździka i bananów. Natomiast profil ich jest cięży do Weizenstephanów - więcej ciała dają więc lepiej to dobrze skontrować by piwo nie było mdłe.

Link to comment
Share on other sites

Mam pytanie czy to normalne przy  tych drożdżach pierwszy raz je używam Wyeast3638. Taka gęsta piana i po dwóch dniach woda w rurce przestała sie przelewać. 

IMG_20181015_184351.jpg

IMG_20181015_184331.jpg

IMG_20181015_184344.jpg

Link to comment
Share on other sites

5 minut temu, Fradio napisał:

Wysoka piana sama w sobie nie jest zła, w zależności od szczepu czy gęstości bywa rożna, ale może świadczyć o zbyt wysokiej temperaturze. 

W jakiej trmperaturze prowadzisz fermentacje? 

 

Dostał odpowiedź w innym temacie: 

 

W dniu 8.10.2018 o 10:01, Undeath napisał:

Uważaj też na te Bawariany potrafią jak ich koledzy wyjść z wiadra, ale to też bardzo fajne drożdże.

 

A pisałem o tym wcześniej tutaj ;)

Link to comment
Share on other sites

40 minut temu, Fradio napisał:

Wysoka piana sama w sobie nie jest zła, w zależności od szczepu czy gęstości bywa rożna, ale może świadczyć o zbyt wysokiej temperaturze. 

W jakiej trmperaturze prowadzisz fermentacje? 

Sorki za powielenie tematu.  Jesli chodzi o temp  to wokplicach 18-19 stopni

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.