Szczypek Opublikowano 11 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2018 Cześć, od kilku dni spieram się ze znajomym piwowarem, który niedawno zakupił sobie ostatnio drewnianą łygę o sens jej impregnowania. On uważa że należało by ją zaolejować jakimś olejem jadalnym, gdyż to samo robi się z deskami do krojenia, wałkami, szpatułkami i podobnymi narzędziami drewnianymi w kontakcie z żywnością. Ja natomiast uważam że jest to dość ryzykowne posunięcie i obawiałbym się przeniknięcia oleju z łygy do wrzącej warki, co zapewne miałoby wpływ na dalszy smak piwa. Wiadomo że drewniane elementy kuchenne olejuje się żeby uniknąć nasiąkania płynami, przechodzenia zapachami czy nadmiernego rozwoju bakterii. Czy mogę prosić o opinie, bądź własne spostrzeżenia i doświadczenia? Czy ktoś z was dba o tego typu narzędzia piwowarskie inaczej niż tylko je myjąc po skończonym warzeniu? Dzięki z góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 11 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2018 Wymienić na plastikową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczypek Opublikowano 11 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2018 24 minuty temu, yoshko napisał: Wymienić na plastikową Plastikową przy zasypie ponad 8 kilo jest raczej bezużyteczna bo się gnie we wszystkie możliwe strony i nie idzie tym dobrze zamieszać. Stąd też decyzja i kupno drewnianej, solidniejszej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 11 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2018 Nie smaruj niczym, sama się zaimpregnuje z czasem, fajnie wygląda taka stara poczerniała , niestety mi się złamała i mam obecnie taką za 2 zeta, też daje rade. Szczypek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 11 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2018 (edytowane) 4 hours ago, Szczypek said: Plastikową przy zasypie ponad 8 kilo jest raczej bezużyteczna bo się gnie we wszystkie możliwe strony i nie idzie tym dobrze zamieszać. Stąd też decyzja i kupno drewnianej, solidniejszej. To zainwestuj w lepszą plastikową łygę, bo ja zasyp 10kg mieszałem bez żadnych problemów Edytowane 11 Października 2018 przez ronson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 12 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 http://spiritferm.biz/pl/p/Mieszadlo-ze-stali-nierdzewnej-60cm/1778 i po problemie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sihox Opublikowano 12 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 Albo po taniości https://allegro.pl/lyzka-cedzakowa-szumowka-nierdzewna-fi17-5cm-dluga-i6089819468.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 12 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 (edytowane) wolałbym to https://www.ebay.com/itm/304-Stainless-Steel-Mash-Tun-Mixing-Stirrer-Paddle-15-Holes-For-Home-Brew-Making/302468344670?epid=5003745756&hash=item466c84ab5e:rk:1:pf:0 w zeszłym roku kupowałem właśnie z CHRL i jest ok. Edytowane 12 Października 2018 przez nike21 puradawid 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 12 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 Ja sie nie szczypie. Nawet jak drewno nasiaknie plynami i przejdzie zapachami - ani jej nie bede oblizywal, ani wachal. Tego, ze mi cos z tych plynow i zapachow przeniknie do kolejnej brzeczki rowniez sie bym nie obawial. Nie dajmy sie zwariowac. A bakterie? Przed gotowaniem moze ich sobie wskakiwac do zacieru skolko ugodno. Co wypija, to ich, potem i tak cmentarz je czeka po godzinie gotowania Szczypek i anmar 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczypek Opublikowano 12 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 Panowie, mnie nie interesują porady co kupić, bo to nie ja kupuję, poza tym koleś już kupił Pytam czy coś się z tym robi dalej czy zostawia jak jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 12 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 Odpowiedź już padła. Zostawiasz jak jest i się nie przejmujesz, oby wysuszyć dokładnie po umyciu. Ja wilgotną włożyłem do fermentora i zapleśniała bo ktoś z domowników zamkną wieko..., wiec przestrzegam. Po za tym myć po użyciu i tyle. Szczypek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczypek Opublikowano 12 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 15 minut temu, Fradio napisał: Odpowiedź już padła. Zostawiasz jak jest i się nie przejmujesz, oby wysuszyć dokładnie po umyciu. Ja wilgotną włożyłem do fermentora i zapleśniała bo ktoś z domowników zamkną wieko..., wiec przestrzegam. Po za tym myć po użyciu i tyle. Tak też mi się wydawało, ale wolałem zapytać bardziej obeznanych z tematem Dzięki za odpowiedzi, jakby ktoś chciał jeszcze coś od siebie dodać to chętnie przeczytam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysowatv@gmail.com Opublikowano 21 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 Witojcie, jestem producentem tych oto mieszadel piwowarskich, a wiec to drewno bukowe niczym nie smarowac, nie moczyc w olejach, nie myc w plynach do naczyn, po jasno cholere mieszasz konczysz prace, opłukać woda i zawiesic tak zeby nie stykala sie z niczym, to grzyb i plesn nie siadzie, no wiadomo w suchym miejscu trzymamy, ta lopata jest tak solidna ze jak ktos zadba to jest na wieki. ps: co do impregnowania lopatki np: do nalesnikow, to zwykly olej lejemy na patelnie do garka tak rzeby lekko zanurzyć lopatke i smażymy w oleju chwile, nasiaknie olejem i na sto lat bedzie, ale nigdny zimnym olejem. Pozdrawiam Łachim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 21 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 Ja mam taką jak na zdjęciu, domowa robota, ojciec zrobił mi z kawałka drewna ? niczym nie zapuszczana, sama się impregnuje. Myje tylko zwykłą szczotką po robocie a jak później gotuje brzeczkę to wsadzam na 10 min do wygotowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 22 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 Łyga piwowarska - coś mi tu nie brzmi najlepiej . W starych książkach piwowarskich używa się ładnego polskiego określenia "warząchew" A żeby było w temacie to warząchwi nie ma co impregnować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yasiek Opublikowano 22 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 Witojcie, jestem producentem tych oto mieszadel piwowarskich, a wiec to drewno bukowe niczym nie smarowac, nie moczyc w olejach, nie myc w plynach do naczyn, po jasno cholere mieszasz konczysz prace, opłukać woda i zawiesic tak zeby nie stykala sie z niczym, to grzyb i plesn nie siadzie, no wiadomo w suchym miejscu trzymamy, ta lopata jest tak solidna ze jak ktos zadba to jest na wieki. ps: co do impregnowania lopatki np: do nalesnikow, to zwykly olej lejemy na patelnie do garka tak rzeby lekko zanurzyć lopatke i smażymy w oleju chwile, nasiaknie olejem i na sto lat bedzie, ale nigdny zimnym olejem. Pozdrawiam To może jakaś promocja dla braci piwowarskiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 23 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 W dniu 12.10.2018 o 08:51, sihox napisał: Albo po taniości https://allegro.pl/lyzka-cedzakowa-szumowka-nierdzewna-fi17-5cm-dluga-i6089819468.html Używamy takiej od 10 lat, zajefajne narzędzie wielofunkcyjne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się