Jump to content

Wyeast 3638


511201

Recommended Posts

Mam pytanie czy to normalne przy  tych drożdżach pierwszy raz je używam Wyeast3638. Taka gęsta piana i po dwóch dniach woda w rurce przestała sie przelewać. 

IMG_20181015_184331.jpg

IMG_20181015_184344.jpg

IMG_20181015_184351.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ok to ze bardzo się  pieni to wiedziałem tylko zastanawia mnie to ze teraz ta piana jest duzo mniejsza i bardzo zbita jak również ze juz nie wychidzi co2 przez rurke. 

Link to comment
Share on other sites

19 otoczenia to mogło być nawet 22~ w piwie i poszło dosyć szybko. Albo po prostu bardzo gwałtownie zaczęły a teraz będą ślamazarnie dojadać resztki, niektóre szczepy tak mają. Warto im wtedy podnieść temperaturę. 

Link to comment
Share on other sites

12 minut temu, 511201 napisał:

To bym musiał poczekac jeszcze okolo 2tygodnie i od razu do butelek? 

 

Tak. Te drożdże po zakończeniu fermentacji w kilka dni się pięknie klarują. Umiejętnie zdekantuj to będziesz miał mega klarowne piwo ;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.