dziedzicpruski Opublikowano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 Co prawda nie drożdże. Taj na szybko ,producent zaleca 2 g na 20 L, dałem wczoraj wieczorem możne w porywach 1g, teraz próbuje (około 18-20 godz) i jest kwaśne odpowiednio dla mnie, czyli dosyć lekko, dam znać co dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 30 minut temu, dziedzicpruski napisał: Co prawda nie drożdże. Taj na szybko ,producent zaleca 2 g na 20 L, dałem wczoraj wieczorem możne w porywach 1g, teraz próbuje (około 18-20 godz) i jest kwaśne odpowiednio dla mnie, czyli dosyć lekko, dam znać co dalej. Taki wpis to do Surowców pasuje najwyżej. Cytat W treści prosiłbym dodawać treść oryginalną wraz z linkiem do strony producenta oraz jeżeli to możliwe zdjęcie opisywanego produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 11 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 Pewnie tak, niech funkcyjny przeniesie tak gdzie uważa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 W składzie same L. plantarum. Cena całkiem fajna jak na 5 porcji na warki 20l. Szkoda, że nie podają chyba nigdzie ile tam faktycznie tych bakterii jest na gram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 11 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 6 minut temu, Oskaliber napisał: Szkoda, że nie podają chyba nigdzie ile tam faktycznie tych bakterii jest na gram Nie wiem czy o to Ci chodzi, gadałem z gościem z biolaku i powiedział mi , że 99% proszku ich to jest nośnik, tu pewnie jest podobnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 Tego się domyślam, chodzi mi raczej o ilość miliardów komórek bakteryjnych na gram, żeby sobie porównać jak to się ma do probiotyków czy kultur mleczarskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 11 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 Z tego co piszą " Według danych producenta, zawiera >1011 jtk/g " cokolwiek to znaczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 (edytowane) Marxam tym obraca https://marxam.pl/drozdze-suche-lallemand-wildbrew-sour-pitch-10-g,c314,p4280,pl.html Męczy mnie jeszcze jedna kwestia : jak to opakowanie rozpruć, żeby korzystać 5 krotnie ? (dziwnie brzmi, ale mniejsza z tym:)) Z probiotykami nie ma sprawy, są kapsułki, problem z bańki. Bierzesz ile potrzeba. @dziedzicpruskite bakterie to jak suchary, w postaci liofilizatu? Edytowane 11 Grudnia 2018 przez Joosto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 11 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 2 godziny temu, Joosto napisał: te bakterie to jak suchary, w postaci liofilizatu Tak, biały proszek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 Przepraszam, nie sprecyzowałem pytania. Chodziło mi raczej o rodzaj opakowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 11 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 3 minuty temu, Joosto napisał: Chodziło mi raczej o rodzaj opakowania. Taka saszetka jak na drożdże tylko większa, metalowo-plastikowe to się wydaje być, w każdym razie solidne to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 Tylko pewnie troszku upierdliwe w użytkowaniu/dawkowaniu. Ci co robią warki po 80l-100l, to pies to drapał. A jak maluczcy, po 20l chcą nawarzyć? Otwierasz, ważysz 1-2g i co potem ? Jak czerpać z tego dobra Panie ? Jak , by z otwartej i zawilgotniałej saszetki "tałatajstwo nie przylazło" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 11 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 7 minut temu, Joosto napisał: Tylko pewnie troszku upierdliwe w użytkowaniu/dawkowaniu To faktycznie jest problem, z tym na razie nie miałem do czynienia (wczoraj otworzyłem), ale te z bioenzymu bardzo łatwo łapały wilgoć i robiła się taka guma na wylocie, dlatego trzeba to zawijać po otworzeniu w 4 worki, a sypie się prosto na oko, z paczki bezpośrednio, w życiu bym tego nie ważył czy łyżeczkował ze względów sanitarnych. Ewentualnie na pierwszy raz zważ sobie te 2 g , żeby potem wiedzieć ile to jest objętościowo, ja pewnie wsypałem płaską łyżeczkę. Jak chcesz przyoszczędzi to można przecież z gęstwy kwasowej korzystać, tylko trzeba mieć czystą, bez drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 (edytowane) Polecam fiolki Falcolna 15 ml. Przesypujesz i problem z głowy - są one sterylne. Zapewnić w miarę warunki i przy dodawaniu do warki sypnąć resztę w fiolkę, a tą do woreczka strunowego. Przy kolejnym stosowaniu fiolkę przepryskać SS, z zewnątrz, nasypać odpowiednią ilość bakterii, zamknąć procedura ta sama. Edytowane 12 Grudnia 2018 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 13 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zrobiłem próbny zakwas do chleba na gęstwie kwasowej i zakwaszenie mąki idzie dosyć powoli, to znaczy po 12 godzinach jest kwaśny ale tak jakoś delikatnie i taak sobie myślę,że zakwaszanie brzeczki być moze też nie wzrasta lawinowo, co ma swój plus, można bardziej kontrolować stopień zakwaszania niż te z biolaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 W dniu 11.12.2018 o 15:33, dziedzicpruski napisał: Z tego co piszą " Według danych producenta, zawiera >1011 jtk/g " cokolwiek to znaczy Jednostki tworzące kolonię na gram. Czyli w gramie jest tyle co w 10 kapsułkach Sanprobi IBS. No to cenowo wychodzi bardzo spoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 19 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 No z tym chlebem to jednak zakwasza konkretnie i szybko, teraz przygotowuje zakwas na nastopny i jest ok, przy okazji chleb b.dobrze smakuje. Jak ktoś nie robił na bakteriach zakwasu na chleb to jest to zupełnie coś innego niż dziki zakwas, oczywiście do czasu po po którymś namnażaniu zakwas dziczeje, różnica zasadnicza jest taka ,ze pomimo zakwaszenie b.mocnego połowy maki chleb nie jest kwaśny,nie mam pojęcia co się dzieje z tym kwasem podczas pieczenia że znika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 24 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2019 Czy ktoś wie dlaczego oferta Lallemand w sklepach jest taka nędzna ? nie ma drożdży, bakterii,jakby sklepy przestały sprowadzać je. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 27 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 (edytowane) Ło matko bosko i córko ! Bieda w sklepach z SourPitch. Jedynie TB ma na stanie, ale cena ponad 100% wyższa niż poprzednio. No i Marxam, tam jednak opakowanie 250g - raczej nie dla piwowarów domowych. Mam co prawda ostatniego Falcona z 2g bakterii, ale jak tak dalej pójdzie to trzeba będzie przeprosić się z apteką. Edytowane 27 Stycznia 2020 przez Joosto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 27 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 3 godziny temu, Joosto napisał: Mam co prawda ostatniego Falcona z 2g bakterii, ale jak tak dalej pójdzie to trzeba będzie przeprosić się z apteką. Zostają jeszcze kultury mleczarskie,albo piekarskie . A nowa cena rzeczywiście trochę z kosmosu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SilesianKC Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 @dziedzicpruski Czy będziesz tak dobry i napiszesz w jakiej temperaturze zakwaszałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 15 minut temu, SilesianKC napisał: @dziedzicpruski Czy będziesz tak dobry i napiszesz w jakiej temperaturze zakwaszałeś? Wrzucam bakterie do garnka który się chłodzi przez całą noc, nie mierzę temp,a le garnek jest ciepły, czyli coś koło 30-40 sC, potem to stoi aż się zakwasi,a temp. opada do pokojowej, czyli 20-18. Teraz testuję te psychoaktywne- Lactobacillus helveticusz (w smaku nie widzę żadnej różnicy,ale też nie oczekiwałem tego,bardziej zależało mi na właściwościach probiotycznych), kupiłem zanim nie straciliśmy pracy, teraz to pewnie z jogurtu bym robił... SilesianKC 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SilesianKC Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 35 minut temu, dziedzicpruski napisał: Wrzucam bakterie do garnka który się chłodzi przez całą noc, nie mierzę temp,a le garnek jest ciepły, czyli coś koło 30-40 sC, potem to stoi aż się zakwasi,a temp. opada do pokojowej, czyli 20-18. Teraz testuję te psychoaktywne- Lactobacillus helveticusz (w smaku nie widzę żadnej różnicy,ale też nie oczekiwałem tego,bardziej zależało mi na właściwościach probiotycznych), kupiłem zanim nie straciliśmy pracy, teraz to pewnie z jogurtu bym robił... Dzięki! Dla mnie super, bo mam kłopot z utrzymaniem przez 48 h temperatury ok 45 stopni. PS. O robotę się nie martw. Pandemia nie potrwa dłużej niż 18 miesięcy.... 3maj się! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 14 minut temu, SilesianKC napisał: PS. O robotę się nie martw. Pandemia nie potrwa dłużej niż 18 miesięcy.... 3maj się! Akurat na tyle mamy oszczędności ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się