Jump to content

Lallemand WildBrew Sour Pitch


Recommended Posts

30 minut temu, dziedzicpruski napisał:

Co prawda nie drożdże.

Taj na szybko  ,producent zaleca 2 g na 20 L, dałem wczoraj wieczorem możne w porywach 1g,

teraz próbuje (około 18-20 godz) i jest kwaśne odpowiednio dla mnie, czyli  dosyć lekko, dam znać co dalej.

 

Taki wpis to do Surowców pasuje najwyżej.

 

Cytat

 

Link to comment
Share on other sites

Marxam tym obraca

https://marxam.pl/drozdze-suche-lallemand-wildbrew-sour-pitch-10-g,c314,p4280,pl.html

Męczy mnie jeszcze jedna kwestia : jak to opakowanie rozpruć, żeby korzystać 5 krotnie ? (dziwnie brzmi, ale mniejsza z tym:))

Z probiotykami nie ma sprawy, są kapsułki, problem z bańki. Bierzesz ile potrzeba.

@dziedzicpruskite bakterie to jak suchary, w postaci liofilizatu?

 

Edited by Joosto
Link to comment
Share on other sites

Tylko pewnie troszku upierdliwe w użytkowaniu/dawkowaniu. Ci co robią warki po 80l-100l, to pies to drapał. A jak maluczcy, po 20l chcą nawarzyć?

Otwierasz, ważysz 1-2g i co potem ? Jak czerpać z tego dobra Panie ? Jak , by z otwartej i zawilgotniałej saszetki "tałatajstwo nie przylazło" ? ;)

Link to comment
Share on other sites

7 minut temu, Joosto napisał:

Tylko pewnie troszku upierdliwe w użytkowaniu/dawkowaniu

To faktycznie jest problem, z tym na razie nie miałem do czynienia  (wczoraj otworzyłem), ale te z bioenzymu bardzo łatwo łapały wilgoć i robiła się taka guma na wylocie, dlatego trzeba to zawijać po otworzeniu w 4 worki, a sypie się prosto na oko, z paczki bezpośrednio, w życiu bym tego nie ważył czy łyżeczkował ze względów sanitarnych.

Ewentualnie na pierwszy raz zważ sobie te 2 g , żeby potem wiedzieć ile to jest objętościowo,

ja pewnie wsypałem płaską łyżeczkę.

 

Jak chcesz przyoszczędzi to można przecież z gęstwy kwasowej korzystać, tylko trzeba mieć czystą, bez drożdży.

Link to comment
Share on other sites

Polecam fiolki Falcolna 15 ml. Przesypujesz i problem z głowy - są one sterylne. Zapewnić w miarę warunki i przy dodawaniu do warki sypnąć resztę w fiolkę, a tą do woreczka strunowego. Przy kolejnym stosowaniu fiolkę przepryskać SS, z zewnątrz, nasypać odpowiednią ilość bakterii, zamknąć procedura ta sama.

Edited by Undeath
Link to comment
Share on other sites

Zrobiłem próbny zakwas do chleba na gęstwie kwasowej  i zakwaszenie mąki idzie dosyć powoli, to znaczy po 12 godzinach jest kwaśny ale tak jakoś delikatnie i taak sobie myślę,że zakwaszanie brzeczki być moze też nie wzrasta lawinowo, co ma  swój plus, można bardziej kontrolować stopień zakwaszania niż  te z biolaku.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 11.12.2018 o 15:33, dziedzicpruski napisał:

Z tego co piszą " Według danych producenta, zawiera >1011 jtk/g " cokolwiek to znaczy ;)

Jednostki tworzące kolonię na gram. Czyli w gramie jest tyle co w 10 kapsułkach Sanprobi IBS. No to cenowo wychodzi bardzo spoko.

Link to comment
Share on other sites

No z tym chlebem to  jednak zakwasza konkretnie i szybko, teraz przygotowuje zakwas na nastopny i jest ok, przy okazji chleb b.dobrze smakuje.

Jak ktoś nie robił na bakteriach zakwasu na chleb to jest to zupełnie coś innego niż dziki zakwas, oczywiście do czasu po po którymś namnażaniu zakwas dziczeje, różnica zasadnicza jest taka ,ze pomimo zakwaszenie b.mocnego połowy maki chleb nie jest kwaśny,nie mam pojęcia co się dzieje z tym kwasem podczas pieczenia że znika.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 1 month later...

Ło matko bosko i córko ! Bieda w sklepach z SourPitch. Jedynie TB ma na stanie, ale cena ponad 100% wyższa niż poprzednio. No i Marxam, tam jednak opakowanie 250g - raczej nie dla piwowarów domowych.

Mam co prawda ostatniego Falcona z 2g bakterii, ale jak tak dalej pójdzie to trzeba będzie przeprosić się z apteką.

Edited by Joosto
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
15 minut temu, SilesianKC napisał:

@dziedzicpruski Czy będziesz tak dobry i napiszesz w jakiej temperaturze zakwaszałeś?

Wrzucam bakterie  do garnka który się chłodzi przez całą noc, nie mierzę temp,a le garnek jest ciepły, czyli coś koło 30-40 sC, potem to stoi aż się zakwasi,a temp. opada do pokojowej, czyli 20-18.

Teraz testuję te psychoaktywne- Lactobacillus helveticusz (w smaku nie widzę żadnej różnicy,ale też nie oczekiwałem tego,bardziej zależało mi na właściwościach probiotycznych), kupiłem zanim nie straciliśmy pracy,  teraz to pewnie z jogurtu bym robił...

Link to comment
Share on other sites

35 minut temu, dziedzicpruski napisał:

Wrzucam bakterie  do garnka który się chłodzi przez całą noc, nie mierzę temp,a le garnek jest ciepły, czyli coś koło 30-40 sC, potem to stoi aż się zakwasi,a temp. opada do pokojowej, czyli 20-18.

Teraz testuję te psychoaktywne- Lactobacillus helveticusz (w smaku nie widzę żadnej różnicy,ale też nie oczekiwałem tego,bardziej zależało mi na właściwościach probiotycznych), kupiłem zanim nie straciliśmy pracy,  teraz to pewnie z jogurtu bym robił...

Dzięki! Dla mnie super, bo mam kłopot z utrzymaniem przez 48 h temperatury ok 45 stopni.

PS. O robotę się nie martw. Pandemia nie potrwa dłużej niż 18 miesięcy.... 3maj się!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.