Kfax Opublikowano 15 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 Dzisiejsza próbka ma taki sam odczyt BLG. Może jednak butelkować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 15 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 14 minutes ago, Kfax said: Dzisiejsza próbka ma taki sam odczyt BLG. Może jednak butelkować? Można. Drożdże są pewnie górne, więc się specjalnie już nie wyklaruje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kfax Opublikowano 15 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 (edytowane) No właśnie góra jest czysta, wszystko opadło na dół (a może tam fermentowalo od poczatku? Nie wiem, nie zaglądałem). Sporo gazu jest w piwie, musiałem odczekać dobrą godzinę żeby sprawdzić BLG w próbce... Edytowane 15 Lutego 2019 przez Kfax Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 15 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 1 minute ago, Kfax said: No właśnie góra jest czysta, wszystko opadło na dół (a może tam fermentowalo od poczatku? Nie wiem, nie zaglądałem) I to jest zagadka drożdży w brewkicie Jak nie dale ostro jabłuszkiem po otwarciu, to do butelek. Cukru do nagazowania z 2-3 gramy i tyle:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mir As Opublikowano 15 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 Witam Panów piwowarów. Mój pierwszy post na forum i mam zamiar zrobić pierwszą warkę i będzie to brewkit Australian Pale Ale z dodatkiem ekstraktu słodowego jęczmiennego. Mam pytania: 1. Ile mam wlać ekstraktu słodowego jęczmiennego? Kupiłem go aby nie dodawać cukru. Czy mam coś przeliczać? 2. No i ostatnie pytanie, które nawiązuje do punktu jak wyżej, już nie muszę nic dodawać do butelek (cukier/glukoza)przed butelkowaniem? Chyba muszę. Tak to jest jak się jest "zielonym". Szukałem na forach ale nie znalazłem warzenie z brewkitu i ekstraktu słodowego zamiast cukru, albo nie znalazlem takiego tematu. Na wiki.piwo.org jest opis "Opcja najbardziej polecana, polegająca na zastąpieniu cukru niechmielonym ekstraktem słodowym" ALE na końcu jest rozlew i tam mowa jest o dodawaniu cukru do butelek. Trochę jestem skołowany. Z góry dziękuję za odpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 15 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 Dodawanie ekstraktu do fermentacji, a dosładzanie do refermentacji w butelkach to zupełnie inne tematy. Dajesz ekstrakt do brewkita. 1,7kg płynnego ekstraktu odpowiada 1kg cukru. Do refermentacji przy rozlewie dodajesz cukru/glukozy/ekstraktu, żeby nagazować piwo w butelkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mir As Opublikowano 15 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 Grzegorz Żukowski - tak myślałem, ale chciałem się upewnić aby nie zrobić babola ?. Dziękuję za szybką odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mir As Opublikowano 20 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 W piątek 15 lutego pisałem post jak wyżej a dziś chciałbym pokazać moją pierwszą warkę jaką zrobiłem w sobotę 16 lutego po południu z brewkitu Australian Pale Ale Coopersa z dodatkiem ekstraktu słodowego (link jak dwa posty wyżej). Wstępnie brzeczka miała 11 Blg w temperaturze 21 st.C. Postawiłem ją do pomieszczenia o temp. 15 st.C i po 24h temperatura brzeczki była 17 st.C. Drożdże (typ drożdży takie jak w brewkicie, typ nie znany) słabo pracowały ale pokazała się lekka pianka na powierzchni. Przeniosłem wszystko do domu(niedziela 17.02) do pomieszczenia z temp. 19 st.C i brzeczka ma teraz temp. 21 st.C. W poniedziałek i wtorek zauważyłem piankę 1 cm na powierzchni. Rurka nie bulgocze ale się tym nie przejmuję, bo mogą być różne powody jak czytałem na forum (nieszczelna pokrywa fermentora?). Dziś zauważyłem,że na powierzchni nie ma już pianki, tylko "placki" pianki. Na dnie już opadły drożdże. Załączam zdjęcia. Proszę o komentarze, czy wszystko robię dobrze i jakieś sugestie czy przenieść do chłodniejszego miejsca? Czy powoli fermentacja się już kończy? Nie sprawdzałem drugi raz Blg, bo chyba za wcześnie a niektórzy piszą,że w ogóle jest nie potrzebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 20 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 Tak sobie czytam i myślę... Czy można zrobić piwo z brewkitu kompletnie na zimno? Tj.. Ekstrakty niech mielone do fermentora, do tego syrop cukrowy i woda, i na fermentację, a później na cichą nachmielic? W każdym razie tak interpretuje poradniki 'jak robić z brewkitu' lekko przerobione na zimno. Czy to nie ma prawa wyjść? Co prawda szykuje się do 3 zacierania, ale ciekawy jestem czy porównywalne jest moje zacieranie z 'gotowcem' - czy zbytnio nie psuje wszystkiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 20 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 2 minutes ago, Gruby. said: Tak sobie czytam i myślę... Czy można zrobić piwo z brewkitu kompletnie na zimno? Tj.. A celujesz w konkretną infekcję, czy idziesz na spontanie? Musiałbyś to z godzinę mieszać, żeby nie zostały złogi ekstraktu. W dodatku ciężki będzie o jakąkolwiek goryczke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 20 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 (edytowane) 10 minut temu, Jankasper napisał: A celujesz w konkretną infekcję, czy idziesz na spontanie? Zależy mi by zrobić to w miarę 'po kryjomu', a gotując godzinę w kuchni, w 30l garze wszystko będzie widoczne ? Chyba że z jakiejś mini mini porcji i wtedy do gąsiorka 5l na fermentacje, ale czy to ma sens? Edytowane 20 Lutego 2019 przez Gruby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 20 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 Godzinę temu, Mir As napisał: W piątek 15 lutego pisałem post jak wyżej a dziś chciałbym pokazać moją pierwszą warkę jaką zrobiłem w sobotę 16 lutego po południu z brewkitu Australian Pale Ale Coopersa z dodatkiem ekstraktu słodowego (link jak dwa posty wyżej). Wstępnie brzeczka miała 11 Blg w temperaturze 21 st.C. Postawiłem ją do pomieszczenia o temp. 15 st.C i po 24h temperatura brzeczki była 17 st.C. Drożdże (typ drożdży takie jak w brewkicie, typ nie znany) słabo pracowały ale pokazała się lekka pianka na powierzchni. Przeniosłem wszystko do domu(niedziela 17.02) do pomieszczenia z temp. 19 st.C i brzeczka ma teraz temp. 21 st.C. W poniedziałek i wtorek zauważyłem piankę 1 cm na powierzchni. Rurka nie bulgocze ale się tym nie przejmuję, bo mogą być różne powody jak czytałem na forum (nieszczelna pokrywa fermentora?). Dziś zauważyłem,że na powierzchni nie ma już pianki, tylko "placki" pianki. Na dnie już opadły drożdże. Załączam zdjęcia. Proszę o komentarze, czy wszystko robię dobrze i jakieś sugestie czy przenieść do chłodniejszego miejsca? Czy powoli fermentacja się już kończy? Nie sprawdzałem drugi raz Blg, bo chyba za wcześnie a niektórzy piszą,że w ogóle jest nie potrzebne. Godzinę temu, Mir As napisał: Potrzymaj to jeszcze w tej temperaturze jakiś tydzień. Już po fermentacji burzliwej, widać ślad, że piana byla na kilka centymetrów. Potem na dwa dni wstaw do chłodniejszego aby się trochę wyklarowało i butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mir As Opublikowano 20 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 Jancewicz - dzięki bardzo za podpowiedź i tak zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 20 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 1 hour ago, Gruby. said: Zależy mi by zrobić to w miarę 'po kryjomu', a gotując godzinę w kuchni, w 30l garze wszystko będzie widoczne ? Chyba że z jakiejś mini mini porcji i wtedy do gąsiorka 5l na fermentacje, ale czy to ma sens? Zagotuj w 6l wody. Resztę wody weź z plastiku po 5l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mir As Opublikowano 18 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2019 (edytowane) Panowie, po 10 dniach od zabutelkowania spróbowałem mojego piwa (te które opisywałem powyżej) i jest smaczne ale ma mało gazu. Dawałem jedną miarkę cukru do każdej butelki. Na miarce było 3,3 grama ale zważyłem na wadze i ta miarka miała 2,5 grama. Czy za wcześnie aby było prawidłowo nagazowane? Smak i klarowność mnie satysfakcjonuje. Żona, nie pijąca piwa nawet chwali. ? Proszę o komentarz. Edytowane 18 Marca 2019 przez Mir As Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 18 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2019 Spokojnie sie nagazuje, cukru wystarczajaco. Daj temu jeszcze troche czasu. W jakiej temp. masz te butelki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mir As Opublikowano 18 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2019 Stoją w garażu w temp. 9 st.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 18 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2019 Dobrze byłoby przetrzymać chociaż z tydzień w wyższej temperaturze, koło 18-20°C. W tych warunkach potrwa to zdecydowanie dłużej, w zależności od rodzaju drożdży - w takiej temperaturze mogą już całkowicie spać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mir As Opublikowano 18 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2019 Drożdże górnej fermentacji takie jak w brewkit-ie. Przeniosę do cieplejszego pomieszczenia. Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablov Opublikowano 21 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 podepnę się panowie bo też warzę swoją 1 warkę i sytuacja wygląda następująco: piwo BEER KIT - EXPORT LAGER PREMIUM BREWKIT + koncentrat słodowy 1,7kg minął 8 dzień mierzyłem cukru ballingometrem na starcie miałem 12 jednostek 7-8 dzień mierzyłem i wyszło mi 7-około 4 jednostek dziś 3,5 zaczekać jeszcze 2 dni czy przy takich wartościach można już butelkować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 21 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 (edytowane) Jeżeli przez jeden dzień przefermentowało 0,5°Blg, to zdecydowanie nie. Butelkować możesz najwcześniej, gdy poziom cukru nie spada przez 3-4 dni, a i wtedy najlepiej dodać jeszcze z tydzień drożdżom, żeby posprzątały po sobie inne niechciane związki (tak w dużym uproszczeniu pisząc). Edytowane 21 Marca 2019 przez punix Pablov 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hajski Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Witam Piwoszy . Mam zamiar popełnić swoją pierwszą warkę. Mam do użycia jasny ekstrakt słodowy pale ale 1,7 kg i brewkit równiez pale ale z Gozdawy z Chmielami citra chinook i simcoe po 100 g ..drożdze safale s-04 .Chciałbym się zapytać o chmielenie jak dokladnie powinno sie to zrobić .. Z góry dziękuje za podpowidzi.. NIECH CHMIEL BĘDZIE Z WAMI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mir As Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 W dniu 21.03.2019 o 17:51, Pablov napisał: podepnę się panowie bo też warzę swoją 1 warkę i sytuacja wygląda następująco: piwo BEER KIT - EXPORT LAGER PREMIUM BREWKIT + koncentrat słodowy 1,7kg minął 8 dzień mierzyłem cukru ballingometrem na starcie miałem 12 jednostek 7-8 dzień mierzyłem i wyszło mi 7-około 4 jednostek dziś 3,5 zaczekać jeszcze 2 dni czy przy takich wartościach można już butelkować? Z mojego pierwszego doświadczenia z brewkitu (info w piaskownicy), to po tygodniu na ballingometrze wartości już stanęły ale poczekałem jeszcze kilka dni i butelkowałem. Otworzyłem pierwsze piwo po miesiącu od rozlania (wiadomo, kusi aby sprawdzić), to nie było to jeszcze. Kolejne po 6 tygodniach i już to był ten smak ale po dwóch miesiącach to dopiero niebo w gębie. Tak, że jest prawdą, trzeba mieć cierpliwość w warzeniu piwa. Zostało mi jeszcze kilkanaście butelek (zabutelkowałem 6 marca 2019) i teraz smak jest boski. Potwierdzają to znajomi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 1 godzinę temu, Mir As napisał: trzeba mieć cierpliwość w warzeniu piwa. Można też narobić dużo warek i nie zdążyć wszystkiego wypić za wcześnie. Fradio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 8 godzin temu, x1d napisał: Można też narobić dużo warek i nie zdążyć wszystkiego wypić za wcześnie. Potwierdzam ? Chociaz co parę dni próbuje to mam tego tyle już, że hoho! A zacząłem jakoś w lutym. ? Mir As 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się