darkneess Opublikowano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 Na wstępie chciałem się przywitać na forum, Witam wszystkich 10, może nawet więcej już warek z brewkitów przerobiłem, ale wszystkie na czuja. No i postanowiłem wreszcie przeczytać instrukcję znaczy zapytać o to co mnie nurtuje. Zrobiłem wczoraj zestaw z Gozdawy - Koneser Black IPA. Klasycznie gotowałem z jakieś 10 min i zalałem do fermentatora, drożdże kiedy brzeczka ostygła do około 20st. I tu pytanie, według instrukcji piwa górnej fermentacji ALE powinny fermentować w 18-22st. Ale czy to jest temperatura otoczenia czy temperatura brzeczki?? Ostatnio pszeniczniaka trzymałem w pokoju gdzie temperatura waha się od 20-24st w ciągu dnia i ma dziwny posmak, nie pamiętam deskryptora tej wady (może kukurydza, ale nie jestem pewny) ale już wcześniej się zdarzało. Wczorajsza Black IPA stoi w spiżarce gdzie jest aktualnie 14,5 temp otoczenia. Drożdże wsypałem o 1szej w nocy więc może nie jest za późno żeby mi ktoś powiedział że tam nic z tego nie wyjdzie... Wiec jaka powinna być temperatura w pomieszczeniu?? Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczakowski Opublikowano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 (edytowane) Jakie drożdże zadałeś do brzeczki? Jaka była temperatura brzeczki gdy dodawałeś drożdże? Edytowane 19 Stycznia 2019 przez kurczakowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 Co do kukurydzy to jest to DMS. Brzeczkę powinieneś gotować koło godziny i możliwie najszybciej schłodzoć poniżej 70st. Co do temperatury fermentacji 18-22 które masz podane na opakowaniu to temp wewnątrz fermentora. Czyli startujesz w temperaturze i brzeczki i otoczenia najlepiej w około 16st i stopniowo podnosisz do około 22 w przeciągu 7-10 dni. Jeśli nie masz możliwości takiego sterowania to zacznij w 16 i przenieś do 22 po 5-7 dniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 Temperatura fermentacji odnosi się do temperatury brzeczki. W stosunku do temperatury otoczenia w pierwszych dniach fermentacji w fermentorze będziesz miał jakieś 2-5 stopni więcej, w zależności od szczepu drożdży, zadanej ilości i kilku innych rzeczy. Te 14,5 stopnia powinno być idealne na początek (zakładając drożdże np. US-05). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 Tak jak mowi punix zostaw je juz narazie tam gdzie je dales czyli w tych 14,5 stopnia. Po kilku dniach przenies w odrobine cieplejsze miejsce 18-19 stopni powinno byc okej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkneess Opublikowano 19 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 - Drożdże z zestawu brewkit, nie opisane. Dodawałem przy temperaturze brzeczki 20stopni. - Tak to pewnie DMS, a z czego on może wynikać? za wysoka temperatura fermentacji? - Zanim przeczytałem przeniosłem je do pomieszczania o temp 18 stopni Mam możliwość "sterowania". W takim razie na 3 dni wrzucę je do 14,5 stopnia, później do 18 stopni, a na koniec do pokoju 20-23 stopni. Warto zawsze przy ALE zmieniać drożdże na US-05? te z zestawu olewać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 Te z zestwu to masakra, nadają się tylko do śmieci albo jako odżywka do włosów. Co do DMS to czytałeś mój post? A dokładnie to pierwszy akapit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkneess Opublikowano 19 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 (edytowane) Czytałem, ale nie ze zrozumieniem Ok już doczytałem ze zrozumieniem, szkoda że zrobiłem to wczoraj zanim spytałem na forum, ale następnym razem zrobię poprawnie. Co do schładzania, ja robię to tak że do fermentora wlewam około 5L zimnej wody a do niej wlewam wrzątek i dolewam zimnej wody do 21L. Tak jest ok czy coś poprawić? Edytowane 19 Stycznia 2019 przez darkneess Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kands Opublikowano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 czy w brewkitach Gozdawy trzeba gotować ten koncentrat brzeczki aby pozbyć się DMS? W brewkitach z Buldoga, które robiłem na pewno nie było konieczności takiego gotowania. pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 (edytowane) Odnośnie DMS nie jestem przekonany. Jednak po dodaniu płynnego ekstraktu WES celem podbicia ekstraktu, nigdy takiego przełomu białkowego przy żadnych słodach nie widziałem. Patrząc na te doświadczenie, radziłbym dla bezpieczeństwa pogotować Edytowane 20 Stycznia 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Piotr Opublikowano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 Witam Wszystkich Mam pytanie odnośnie fermentacji piwa Przenicznego. Chciałbym się poradzić w jakich temperaturach przeprowadzić fermętacje aby uzyskać posmaki goździków i bananów. Po fermentacji piwo będę przelewał do kega i sztucznie nagazowywał. Drożdże - Danstar Munich Classic Plan mam taki: 7 dni piwnica temp. 17-18 C następnie mieszkanie temp. 21-23 C bez przelewania na cichą Proszę o opinię i rady Pozdrawiam ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 (edytowane) Nie znam tych drożdży. Z opinii na innych forach, ciężko się doszukać banana na Danstarach. Banan, jeżeli w ogóle się na tych drożdżach pojawi, to w niższym zakresie. W górnym zakresie jest wydobywany goździk. Estry wydobywane są w niższych temperaturach, w wyższych fenole. 17 stopni, to będzie prawie górny zalecany zakres. Temperatura fermentacji jest z reguły 2-3 stopnie wyższa, jak temperatura otoczenia. Przytrzymałbym 2 tygodnie w piwnicy, najlepiej z otwartym oknem albo zakręconymi grzejnikami Edytowane 20 Stycznia 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkneess Opublikowano 20 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 A macie jakieś sprawdzone termometry które można by na stałe wsadzić do beczki i dokładnie monitorować temp? Czy zwykły naklejany na beczkę który mam aktualnie wystarczy? Moje aktualne ładnie wystartowało przy 14st otoczenia, pojutrze je przeniosę w cieplejsze miejsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 Ja używam termometr bezdotykowy. U mnie się sprawdza. Przydaje się też poza fermentacją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 W dniu 19.01.2019 o 12:22, Henx napisał: Te z zestwu to masakra, nadają się tylko do śmieci albo jako odżywka do włosów. Masz na myśli konkretnie te Gozdawy czy ogólnie ? Zdaję sobie sprawę, że te w Kitach nie są pewnie jakieś super, ale chyba nie wszystkie są takie fatalne ? Pytam bo kupiłem 2 Kity Coopersa PA i AIPA + 2 puchy ekstraktu PA Bruntala i tak sobie myślałem czy nie dokupić do tego 2x US-05 ale to kolejne 20 zł więc zrezygnowałem skoro drożdże są w zestawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 Drożdże w kitach są ok. Dobierane są pod kątem umiejętności początkujących. Zła opinia o nich jest pewnie wynikiem niskich umiejętności początkujących piwowarów i braku kontroli temperatury fermentacji dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 5 minut temu, wizi napisał: Drożdże w kitach są ok. Dobierane są pod kątem umiejętności początkujących. Zła opinia o nich jest pewnie wynikiem niskich umiejętności początkujących piwowarów i braku kontroli temperatury fermentacji W jakich warunkach powinno się przechowywać drożdże, a w jakich są te z kitów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 Oczywiście że lepiej w lodówce. Jednak proces obumierania drożdży suchych a płynnych to nie to samo. Jak kupisz świeży kit to wszystko powinno być w porządku. Abstrahując od sytuacji trzymania brewkitów w skrajnych temperaturach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 17 godzin temu, Grzegorz Żukowski napisał: Nie znam tych drożdży. Z opinii na innych forach, ciężko się doszukać banana na Danstarach. Banan, jeżeli w ogóle się na tych drożdżach pojawi, to w niższym zakresie. W górnym zakresie jest wydobywany goździk. Estry wydobywane są w niższych temperaturach, w wyższych fenole. 17 stopni, to będzie prawie górny zalecany zakres. Temperatura fermentacji jest z reguły 2-3 stopnie wyższa, jak temperatura otoczenia. Przytrzymałbym 2 tygodnie w piwnicy, najlepiej z otwartym oknem albo zakręconymi grzejnikami Odwrotnie, banan jest w wyższych temperaturach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 (edytowane) Mój błąd, coś mi się ubzdurało. Masz rację http://blog.homebrewing.pl/hefe-weizen-wskazowki-do-zacierania-chmielenia-fermentacji/ Nauczka, żeby najpierw się upewnić, zanim coś się napisze Edytowane 21 Stycznia 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 7 godzin temu, Henx napisał: W jakich warunkach powinno się przechowywać drożdże, a w jakich są te z kitów? To już zależy od samych dystrybutorów, sprzedawców Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 Nie moje piwo, nie moja sprawa. Drożdże z kitów nie leżą w lodówce i nie są to drożdże wysokich lotów. Paczka sucharów kosztuje poniżej 10 zł. Ktoś gdzieś kiedyś napisał mądrą wypowiedź na tym forum, że piwowarzy dzielą się na tych, którzy chcą zrobić w domu piwo i na tych co chcą zrobić w domu dobre piwo. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 Pierwsze trzy moje piwa były z brewkitów, z czego dwa z oryginalnymi drożdżami. Te dwa piwa miały spory lag i płytkie odfermentowanie - do trzeciego kupiłem US-05 i było już "normalnie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 22 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 Na stronie Fermentisa jest napisane, że drożdże (sprawdzałem us-05 i s-04) mogą być przechowywane do 3 miesięcy w temperaturze pokojowej, a potem do 3 lat w temperaturze <10 st. C bez wpływu na ich właściwości. Podtrzymuję, więc swoje zdanie, że świeży brewkit + kontrola temperatury fermentacji = dobre piwo. Na swoim przykładzie - zrobiłem 4 brewkity, z czego 2 ostatnie w lodówce. Utrzymując odpowiednią kontrolę nad temperaturą fermentacji, piwa wyszły zgodnie z oczekiwaniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 22 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zgadzam się z @wizi; nie kupował bym dodatkowo drożdży do brewkita. Kontrolując temperaturę uzyskamy zadowalający (jak na brewkita) efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi