laudart92 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 Witam. Mam taki problem- wczoraj o godzinie 17:00 nastawiłem warkę piwa z brewkitu (Coopers Amber ale + WES jasny 1,7kg). Drożdże rozsypałem równomiernie po powierzchni bez uwadniania. Minęło 18 godzin, a całość wygląda następująco: - woda w rurce fermentacyjnej przesunęła się, a także zabulgotała w tym czasie dosłownie jeden raz. - Na powierzchni były zamoczone drożdże, natomiast teraz jest ich 3x mniej niż kilka godzin temu. - na powierzchni od dobrych kilku godzin widnieją bąbelki. Na początku było ich tylko kilka, teraz jest już kilkanaście. Załączam zdjęcia do wglądu. Co mogło pójść nie tak i co ewentualnie mógłbym w tej sytuacji zrobić? Niestety nie posiadam zapasowych drożdży. Czy warto otworzyć fermentor i zamieszać całość? Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 (edytowane) Na zdjęciach widać dużo skroplonej pary wodnej. Nie podałeś w jakiej temperaturze zadałeś drożdże i w jakiej temperaturze stoi fermentator. Widać na zdjęciach nadal pływające drożdże na powierzchni. Przy drożdżach z brewkitu ogólnie możesz mieć dłuższy lag. Sklepowe przechowywanie na pewno nie wpływa pozytywnie na ich stan. Jeżeli nie ugotowałeś grzybów i temperatury są w porządku, to w końcu powinny ruszyć. Fermentatora nie otwieraj. Ja bym spróbował trochę nim pobujać. Może to pomoże drożdżom zatonąć Edytowane 24 Stycznia 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laudart92 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 Drożdże zadałem w temperaturze 24 stopni, aktualnie temperatura brzeczki wynosi 21. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 Coś się zaczęło dziać. Cierpliwości. P.S. poza tym raczej masz za wysoką temperaturę... po zadaniu drożdży nie powinno się obniżać temperatury (zadajesz odpowiednio nisko i stopniowo temp. podnosisz) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laudart92 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 Jancewicz, faktycznie dodałem drożdży szybko, żeby brzeczka za długo nie stała, a dopiero potem spadała temperatura. Po jakim czasie mogę zacząć się niepokoić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 10 minut temu, svyatogor92 napisał: Po jakim czasie mogę zacząć się niepokoić? Wg mnie już możesz przestać. Zaczęło się coś dziać, moim zdaniem wieczorem będziesz miał kożuszek na całej powierzchni... laudart92 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laudart92 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 Tak jak zalecił Grzegorz Żukowski wymieszałem brzeczkę potrząsając fermentorem. Od godziny 11:00, aż do teraz woda w rurce fermentacyjnej osunęła się tylko o 10-15 mm, a na powierzchni nie ma już drożdży tylko niewielka ilość osadu i to wszystko. Nadal nie pracuje... Myślicie, że jest jeszcze szansa, że to wystartuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msto Opublikowano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 Godzinę temu, svyatogor92 napisał: Tak jak zalecił Grzegorz Żukowski wymieszałem brzeczkę potrząsając fermentorem. Od godziny 11:00, aż do teraz woda w rurce fermentacyjnej osunęła się tylko o 10-15 mm, a na powierzchni nie ma już drożdży tylko niewielka ilość osadu i to wszystko. Nadal nie pracuje... Myślicie, że jest jeszcze szansa, że to wystartuje? Nie patrz na rurkę bo to nie jest żaden wyznacznik pracy drożdży. Zostaw to wiadro w spokoju na conajmniej dwa dni i po tym czasie sprawdź czy pojawiła się piana na powierzchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymbarck Opublikowano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 Spokojnie 18 godzin, to nie jest dramat. Poczekaj jeszcze i przede wszystkim nie kieruj się rurką. Przy mojej obecnej warce nie ma w ogóle bulgotania, a już zjechały do 3 plato. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 Przestań kombinować. Wszystko jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laudart92 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 No ok. Czekam. Jak mówiłem nie mam balingomierza (a może nie mówiłem?), więc muszę na "czuja" wszystko robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 Patrz na dno fermentora a nie na góre Nie masz tam coraz większego osadu drożdzowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laudart92 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 4 minuty temu, INTseed napisał: Patrz na dno fermentora a nie na góre Nie masz tam coraz większego osadu drożdzowego? A no mam. Ale czy to na pewno dobry znak, a nie oznaka martwych drożdży na spodzie fermentora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 Domknij Pan ten fermentor i zostaw to w spokoju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 Oznaka tego że masz ich coraz więcej Martwych też. Szkoda że temperature masz tak wysoką.Idź do sklepu i kup sobie jakieś piwko, a o fermentorze zapomnij. laudart92 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laudart92 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 1 minutę temu, Jankasper napisał: Domknij Pan ten fermentor i zostaw to w spokoju. Cały czas jest domknięty. Po prostu pierwszy raz fermentacja nie startuje mi "z kopyta" po 5-10 godzinach. No nic. Czekam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 1 minute ago, svyatogor92 said: Cały czas jest domknięty. Po prostu pierwszy raz fermentacja nie startuje mi "z kopyta" po 5-10 godzinach. No nic. Czekam W rurce coś tam się ruszyło. Poprostu drożdże gdzieś zostały niemile potraktowane, to i piany efektownej nie ma. Ale dokładnie, cierpliwość cnotą piwowara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laudart92 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 Ok. Fermentacja ruszyła pełną parą. Rurka bulgocze ile fabryka dała. Dziękuję Panowie za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 4 godziny temu, svyatogor92 napisał: No ok. Czekam. Jak mówiłem nie mam balingomierza (a może nie mówiłem?), więc muszę na "czuja" wszystko robić. To zostaw to piwo w spokoju na 2 tygodnie i w tym czasie dokonaj zakupu, balingomierz kosztuje grosze, a to jednak jeden z podstawowych przyrządów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DevilNoOne Opublikowano 7 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 Tak sobie czytam i widzę, że te rurki fermentacyjne potrafią sporo nerwów napsuć - dlatego może lepiej ich nie stosować Ja się przymierzam teraz do usunięcia rurek ze spisu rzeczy niezbędnych przy fermentacji burzliwej Z info uzyskanego m. in. na tym forum jasno wynika, że są one zbędne, a zabierają sporo miejsca i prowadzą do stresu piwowarów domowych A póki co to sam miałem stres z nimi związany - zrobiłem RIS'a 26,5 blg, wrzuciłem do dwóch wiader ( 10 litrów na wiadro 33 l, żeby nie uciekał rurką) i wsadziłem nowe rurki w pokrywę - tzw. ciche. przez dwa dni się stresowałem, że nie "bulka", aż rozkminiłem, że w tych rurkach poziom cieczy musi być znacznie większy od minimum ( czyli dna rurki), żeby działał prawidłowo - dolałem despreja do rury i zaczęło się bulgotanie To mnie nauczyło, że faktycznie te rurki to niepotrzebny stres - widziałem pianę, drożdże na kilka centów w wiadrze, ale jednak stres, bo nie "bulka"... teraz obserwuję powierzchnię piwa, czy piana rośnie, czy na dnie pojawia się osad ( w pierwszych dniach, czy drożdże się mnożą) i czy temperatura rośnie w wiadrze w stosunku do temperatury otoczenia - jeśli tak - to rurka mnie nie interesuje Na zdrowie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 7 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 9 godzin temu, DevilNoOne napisał: Z info uzyskanego m. in. na tym forum jasno wynika, że są one zbędne, a zabierają sporo miejsca i prowadzą do stresu piwowarów domowych Co kto lubi. Jak ktoś jest początkujący i nie rozumie jak przebiega fermentacja i wszystko opiera na rurce to może faktycznie to stresuje. Ja sobie rurki bardzo cenię. Znam szczelność swoich fermentorów, z doświadczenia wiem jak rurki u mnie się zachowują i bardzo mi pomagają w ocenie tempa i przebiegu fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 7 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 6 godzin temu, Oskaliber napisał: Co kto lubi. Jak ktoś jest początkujący i nie rozumie jak przebiega fermentacja i wszystko opiera na rurce to może faktycznie to stresuje. Ja sobie rurki bardzo cenię. Znam szczelność swoich fermentorów, z doświadczenia wiem jak rurki u mnie się zachowują i bardzo mi pomagają w ocenie tempa i przebiegu fermentacji. Dokladnie mam tak samo jak ty. I wlasciwie do tej pory jedyna infekcja jaka zalapalem to wlasnie przez nieszczelne wiadro bez rurki jak cholerne owocowki sie tam dostaly i jaja poskladaly. Piwo w kanal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się