Jump to content

Przeziębienie, a grzebanie przy piwie


Recommended Posts

Dosyć nietypowe pytanie. Siedzę w domu bo mnie srogie przeziębienie dopadło. Zabutelkowałby sobie risa, ale... kicham, kaszlę, w powietrzu lata mnóstwo drobnoustrojów. Czy takie też są groźne dla piwa czy to inny niegroźny „rodzaj” ?

Link to comment
Share on other sites

Ja lata temu zakaziłem sobie piwo w butelkach jakimś paskudztwem które zainfekowało mi gardło. Zaciągałem piwo do wiaderka do rozlewu metodą "paszczową" przy bolącym gardle. Potem po wypiciu tego piwa dostawałem ponownie infekcji.

Link to comment
Share on other sites

7 minut temu, krzychoo napisał:

Ja lata temu zakaziłem sobie piwo w butelkach jakimś paskudztwem które zainfekowało mi gardło. Zaciągałem piwo do wiaderka do rozlewu metodą "paszczową" przy bolącym gardle. Potem po wypiciu tego piwa dostawałem ponownie infekcji.

Może za zimne piłeś .

Link to comment
Share on other sites

Takie przeziebienie nie zrobi nic piwu, ale pomimo wszystko raczej nie kichaj do fermentora :D

Bardziej przy jelitowce bylbym ostrozny.

Link to comment
Share on other sites

Przy sraczce to inna sprawa, można nie zdążyć odstawić butelki :)

 

To że mam nie kichać do wiadra to akurat wiem :) bardziej chodzi mi o atmosferę, jaki to rodzaj drobnoustrojów i czy są zagrożeniem dla piwa. 

Link to comment
Share on other sites

Na chorobowym kaszlący, z gorączką butelkowałem piwo. Nic nikomu nie było. Myślę, że dużo to zależy od tego, czy jest to infekcja wirusowa, bakteryjna, czy grzybicza. W przypadku wirusa, nie widziałbym przeciwwskazań. Bakterie - tak pół na pół. W przypadku grzyba, to bym odradzał

Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, krzychoo napisał:

Ja lata temu zakaziłem sobie piwo w butelkach jakimś paskudztwem które zainfekowało mi gardło. Zaciągałem piwo do wiaderka do rozlewu metodą "paszczową" przy bolącym gardle. Potem po wypiciu tego piwa dostawałem ponownie infekcji.

Zbieg okoliczności. Po pierwsze wirusy wywołujące typowe "przeziębieniowe" choroby ludzi nie przetrwałyby kilka dni w środowisku jakim jest piwo. Po drugie nie zaraziłbyś się 2 razy tym samym wirusem w tak krótkim czasie, bo masz już na niego odporność po pierwszej infekcji. 

 

Ogólnie temat "przeziębienie a grzebanie w piwie" opisywałem już kiedyś tutaj:

https://www.piwo.org/forums/topic/20185-infekcje-wszystkie-problemy-z-tym-związane/page/133/?tab=comments#comment-491317

W skrócie - niczym to nie grozi.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.