Krucy Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Przyszło mi dzisiaj rozlewać brewkita i przez nieuwagę rozbił mi się aerometr i wpadł do fermentora. Przeczytałem, że w aerometrze może być rtęć. Mój kupiony został z browamator jakieś 2 miesiące temu - czy jest się czym martwić czy lać do butelek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Teraz się już chyba nie stosuje rtęci. Ale poczekaj na kogoś co wie na 100% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2019 przecież aerometr to spławik to gdzie tam rtęć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krucy Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Na internetach w opisie budowy aerometru jest wspomniane, że ten "spławik" obciążony jest śrutem lub rtęcią - jak chiński jakiś to kto tam wie czy i rtęci nie ma. Przelałem piwko do drugiego fermentora a z dna wyłowiłem pozostałości aerometru. Wygląda, że ten śrut na dnie jest zalany jakimś czerwonym woskiem. Raczej nie ma się czym martwić :] Jakby tego było mało to rozdarłem saszetkę z chmielem i zawartość wylądowała w piwku - ewidentnie nie mój dzień, pewnie dlatego, że dłubane przy piwku bez piwka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Ogólnie wg mnie jak masz jakiekolwiek wątpliwości, to lepiej dmuchać na zimne, niby tam nie powinno być rtęci ale ja pewnie bym wylał, warka to nie pieniądze, a inhalacje rtęcią już nie są medycznie polecane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radi_wroc Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2019 A pomyślałeś o odłamkach szkła i konsekwencjach ich wpływu na ścianki organów wew.? Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ice Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Pal sześć rtęć, masz szkoło w piwie... Nie ryzykowałbym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2019 To ja Ty rozlewasz piwo, że Ci cokolwiek wpada, jakaś masakra, a szkło ciężkie i opada ( o ile nie będziesz mieszał osadu), nie ma ryzyka o ile oczywiście nie ma tam tej rtęci, ale wątpię, bardziej ołów (te śruty). Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Najwazniejsze ze piwko ocalalo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chyzy_Czyzyk Opublikowano 8 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 Rtęć w temperaturze pokojowej jest ciałem ciekłym taka ciekawostka, bardziej bym się obawiał czy producent nie używa ołowiu który jest ciałem stałym i też działa toksycznie na organizm.Wysłane z mojego Hammer Energy przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi