Skg Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Było ostatnio głośno o szczepie do piw niskoalkoholowych, a tu cichaczem w sklepach pojawił się nowy (?) szczep do witbierów. Za stroną producenta (odnośnik do źródła): Cytat Typ fermentacji : górna Zakres temperatur fermentacji : 18-24 st.C Stopień odfermentowania : 72-76% Flokulacja : niska Tolerancja alkoholu w piwie : 12% ABV Profil smakowy : klasyczny, wyśmienity szczep do belgijskiego witbiera i white IPY. Owocowy, estrowy charakter zbalansowany przyjemnymi przyprawowymi fenolami. Najlepsze drożdże do wita wg browaru Brasserie en Spirale. Szczep polecany do piw w stylach : Bière blanche / Witbier, White IPA Profil szczepu zbliżony do : WYEAST 3463-PC Forbidden Fruit ™ Czy ujawnią się może ewentualni beta testerzy tego szczepu? Szczególnie interesuje mnie jak sobie radzą w porównaniu do FM20. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2019 (edytowane) Z tego co pamiętam z akademii drożdżowej FM to ten sam szczep co Forbidden Fruit (o ile jest to w ogóle możliwe bo jest tam znaczek TM) Edytowane 24 Kwietnia 2019 przez leonzn ponizej Skg wyjasnil jak sie ma to prawnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skg Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2019 (edytowane) TM oznacza jedynie, że nazwa "Forbidden Fruit" została zastrzeżona jako znak towarowy. Nie oznacza to, że firma dysponuje wyłącznym prawem do sprzedaży szczepu. edit: tak więc prawo nie stoi na przeszkodzie, żeby to był dokładnie ten sam szczep. Na przeszkodzie może za to stać mikrobiologia Edytowane 24 Kwietnia 2019 przez Skg leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 (edytowane) Wszystkie parametry się pokrywają faktycznie z Forbidden Fruit. Mi ten szczep szczerze mówiąc nie do końca leży (zakładając, że to to samo, bo mówię o FF z Wyeasta). Wcale nie mają niskiej flokulacji, piwa wychodzą klarowne i brakuje im typowego dla wita kremowo-ziarnistego odczucia w ustach. Poza tym produkują za dużo przypominających kolendrę fenoli. Trzeba wziąć na to poprawkę i po pierwsze dodać mniej kolendry w formie przyprawy, a po drugie odrobinę obciąć chmielenie na goryczkę, bo fenole, które produkują też trochę podnoszą jej odczucie. To doświadczenia po zrobieniu na nich zaledwie dwóch piw i spróbowaniu paru innych domowych, więc całkowicie ich skreślić też nie mogę. Być może trzeba jakoś inaczej do nich podejść, ale ja sobie raczej dalsze próby odpuszczę, bo są pewniejsze opcje. Edytowane 25 Kwietnia 2019 przez Oskaliber Skg 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skg Opublikowano 8 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Delano Opublikowano 27 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2019 I ja dorzucę swoje trzy grosze do tego tematu. Od razu zaznaczę, że nie jestem doświadczonym piwowarem, od roku bawię się w to hobby, ale lubię kombinować i eksperymentować. Za sprawą "Piwowara #28" naszła mnie ochota na White IPA. No i po małych modyfikacjach przepisu uwarzyłem to piwo. Ale żeby nie było nudno, postanowiłem, że podzielę warkę na dwa pojemniki i porównam FM20 oraz FM23. Dodam, że nie używałem nigdy wcześniej FM20. Oba szczepy są dla mnie "nowe" i mają u mnie czyste konto. Ogólnie to była moja 6 z kolei warka, do której używałem płynnych drożdży (wszystkie od FM). Piwo warzyłem w czwartek 23.05. Startery obu szczepów miały 0.5L, 9°Blg, nastawiane w kolbach o poj. 2L. Daty "ważności" na fiolkach identyczne. Z racji, że mam tylko jedno mieszadło magnetyczne, oba startery były "trząchane" (chciałem dać drożdżom identyczne warunki). Startery trząchałem jak mi się przypomniało. Od razu dało się zauważyć, że FM23 szybciej opadają na dno. Jeżeli chodzi o zapach starterów to FM20 przypominały mi w zapachu matki drożdżowe, które nastawiałem do win z drożdży Tokay, a FM23 trącały lekko siarą. Gotowe startery zadałem do podzielonej brzeczki w trzydziestej ósmej godzinie ich życia. Oba nastawy ruszyły w tym samym czasie, po kilku godzinach od zaszczepienia. Temperatura otoczenia: 18° C.Ogólnie wiem, że bulkanie rurki nie jest wyznacznikiem intensywności fermentacji, ale w drugiej dobie fermentacji (25.05) dało się wyrażnie zauważyć, że pojemnik z FM23 bulka znacznie częściej niż z FM20 ( stosunek 1:3). Niestety nie miałem czasu na pomiar Blg. Dało się również poczuć wyraźne różnice w aromatach wydobywających się z pojemników: FM20 dawało ładny zapach chmialu i przypraw, a FM23 ewidentną siarę, która dominuje w piwnicy w tym momencie. Z tego co pamiętam to FM41 nawet takiej siary nie dawały. Dziś, a w sumie to wczoraj (27.05) zauważyłem wyraźne zwolnienie bulkania w FM23. Postanowiłem zmierzyć stopień odfermentowania. Po otwarciu pojemników znacznie przyjemniejszy aromat wydobywał się z tego z FM20. W sumie identyczne zapachy jak opisywałem wyżej. Co do blg, to: FM20 na ten moment zeszło do 5°Blg, szczątkowa czapa drożdżowa na powierzchni, a FM23 zeszło do 3°Blg, z brakiem czapy na powierzchni. W aromacie w FM20 wyczułem koci mocz, ale możliwe, że może to być sprawka Citry. W smaku za to, piwo na FM20 jest łagodne, ze zrównoważoną goryczką, z wyczuwalnymi nutami użytych przypraw. Za to piwo z FM23 jest ostre w smaku, czuć siarkę, a goryczka jest długa i zalegająca, aż mi trochę mordę skrzywiło. Dodam, że piwa fermentują w tych samych warunkach, temperaturę w piwnicy mam stałą na poziomie 17 - 18°C. Póki co, "Białe walonki" mają u mnie więcej plusów niż "Magiczny ogród". Zobaczymy jak oba grzybki będą zachowywały się dalej. Możliwe że za jakiś czas dam znać jak te drożdże w porównaniu do siebie flokulują. majlosz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 28 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 (edytowane) porównujesz dwa szczepy drożdży po 4 dniach fermentacji? Edytowane 28 Maja 2019 przez LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Delano Opublikowano 28 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 A to już nie można porównywać po czterech dniach? Mnie uczono, że wyniki doświadczenia porównuje się na każdym etapie jego trwania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 28 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 (edytowane) 3 godziny temu, Delano napisał: A to już nie można porównywać po czterech dniach? Można porównać pierwsze cztery dni, ale wartość tego porównania jest raczej nieduża. Imo brzmi to jak opowieść trenera po przegranym 60-112 meczu koszykówki: - ale w pierwszej kwarcie mieliśmy o połowę więcej zbiórek w defensywie. Jak po miesiącu w butelkach będziesz miał możliwość opisać wszystkie etapy i elementy łącznie z produktem - takie porównanie będzie miało wartość i znaczenie nieporównywalnie wyższe. Zobacz jak Brulosophy robi porównania szczepów, może się zainspirujesz:http://brulosophy.com/2015/11/16/yeast-comparison-wlp400-belgian-wit-ale-vs-wlp410-belgian-wit-ii-ale/ Edytowane 28 Maja 2019 przez zasada podmianka linka na witbierowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 28 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 3 godziny temu, Delano napisał: A to już nie można porównywać po czterech dniach? Mnie uczono, że wyniki doświadczenia porównuje się na każdym etapie jego trwania. można, problem taki że efekt czterodniowej fermentacji nie ma za wiele wspólnego z ostatecznym efektem. 2 godziny temu, zasada napisał: Zobacz jak Brulosophy robi porównania szczepów, może się zainspirujesz:http://brulosophy.com/2017/03/20/yeast-comparison-wyeast-1318-london-ale-iii-vs-wyeast-1056-american-ale-neipa-exbeeriment-results/ Brulosophy warzy dwie wariacje nt jednego piwa, rozlewa niepodpisane próbki i rozdaje losowym ziomeczkom. Osobiście mam pewne wątpliwości co do jakichkolwiek umiejętności sensorycznych ww. 'speców'. Wisienką na torcie był eksperyment z lagerem fermentowanym w normalnych temperaturach i w 19 stopniach. Większość ekspertów nie widziała różnicy. Nie wiem czemu ten blog w ogóle istnieje i czemu ktokolwiek go poważnie traktuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 28 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 (edytowane) 11 minut temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał: Nie wiem czemu ten blog w ogóle istnieje i czemu ktokolwiek go poważnie traktuje. Co mam Ci powiedzieć. Mi podoba się pomysł i metoda testowania różnic pojedynczych składników. Gdybym miał więcej czasu i przestrzeni chętnie bym poszedł w tym samym kierunku. Edytowane 28 Maja 2019 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Delano Opublikowano 28 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 Chciałem sie tylko podzielić swoimi PIERWSZYMI spostrzeżeniami na temat różnic między tymi szczepami. Myślałem, że na tym forum takie praktyki są mile widziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 28 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 17 minut temu, Delano napisał: PIERWSZYMI spostrzeżeniami Ok. W takim razie czekam na ciąg dalszy. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samson_Miodek Opublikowano 9 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2019 Chciałem nieśmiało dopytać, czy nastąpił jakiś ciąg dalszy, bo jestem ciekaw efektów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 17 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 W dniu 9.07.2019 o 14:56, Samson_Miodek napisał: Chciałem nieśmiało dopytać, czy nastąpił jakiś ciąg dalszy, bo jestem ciekaw efektów? Jeśli można to się wtrącę ze swoimi uwagami: FM23 używałem ostatnio do Belgian Pale Ale. Zrobiłem 1,2 litrowy starter do 21,5l piwa o Blg 11,5. Odfermentowało do 2,5Blg. Fermentacja w ok 20°C samej brzeczki. W jej trakcie dosyć mocno czuć było siarkowodór, który po ok tygodniu fermentacji zaczął maleć. Przy rozlewie już go nie czułem, ale tutaj może w grę wchodzi moja słaba sensoryka Po prawie dwóch tygodniach od rozlewu piwo, jak dla mnie, rokuje bardzo dobrze Potrzebuje jeszcze trochę czasu, aby się bardziej ułożyć... Piana bardzo ładna, drobne pęcherzyki, trzyma się do samego końca.. Ogólnie: miałem wątpliwość na etapie wyboru drożdży: FM20 czy FM23, bo żadnych z nich wcześniej nie używałem... Wybrałem FM23 i jestem zadowolony, choć oczywiście nie mam porównania do tych drugich... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qNik Opublikowano 20 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 Użyłem ich do prostego Ale'a mocno chmielonego. Drożdże ponad miesiąc po terminie ważności, bez startera. Ruszyły praktycznie na drugi dzień - obfita piana, teraz stoi 4 dzień na fermentacji. Wczoraj czułem silny siarkowodór, ale na szczęście dzisiaj już mniej. Ciekawe co tam wyjdzie pod koniec. Mam jeszcze zamiar wrzucić pulpę z marakui. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 22 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 W dniu 28.05.2019 o 16:49, Delano napisał: podzielić swoimi PIERWSZYMI spostrzeżeniami Jaki finał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Delano Opublikowano 24 Grudnia 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2019 Finał taki, że zdecydowanie lepiej wypadły FM20. -Oba szczepy z fermentacją piwa wystartowały równocześnie. W drugiej dobie wyraźnie dało się zauważyć, że FM23 to szalone bestie i zdecydowanie gwałtowniej fermentują. W piątej dobie zmierzyłem Blg i w pojemniku gdzie pracowały "dwudziestki" zostało 5 °, a "dwudziestki trójki" odfermentowały już do 3°. - Fm23 od początku fermentacji dawały siarą, przez całą burzliwą, w FM20 delikatny aromat siarki dały jakoś w późniejszym etapie burzliwej. Przez to też w pojemniku z "dwudziestkami" wyraźnie czuć było dodane do piwa przyprawy i chmiel, czego nie dało się wyczuć u FM23. -Już przy butelkowaniu dało się zauważyć wyraźną różnicę w klarowności obu piw. FM23 bardzo szybko sedymentują. Po 2 miesiącach Piwo na fm20 nadal cieszyło moje oko mętnością, a to na fm23 było niemalże klarowne. -Piwo na FM20 wydawało mi się pełniejsze w smaku, łagodniejsze i było przyjemniejsze w zapachu. Ogólnie piwo na FM20 zeszło mi dużo szybciej. Każdą kolejną warkę White IPA będę robił na tych drożdżach. FM23 podziękuję. Aszot, Szagi, zasada i 3 innych 2 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się