SynMojegoStarego Opublikowano 10 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 Kiedyś zaciekawiony tematem norweskich piw tradycyjnych na jednym z filmików w internecie widziałem jak kolesie przetrzymują wysuszoną, czy może zamrożoną gęstwę w pojemnikach na żywność w lodówce. 1)Czy z powiedzmy US-05 mogę zrobić to samo? 2)Na stronie FM Kveik jest fotografia jakiegoś czegoś, okręgu z kawałków drewna. Do czego to służy? Czy to nie jest czasem do tradycyjnego przechowywania drożdży? Jeśli tak to jak z infekcjami? Wysłane z mojego roboczego buta przy użyciu Ciapciaka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogoun Opublikowano 10 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 Ten drewniany pierścień to ponoć już tylko na pokaz. Suszenie miało służyć długoterminowemu przechowywaniu drożdży, a tradycyjne metody obejmowały ponadto suszenie na płótnie i drewnianym rozwierconym bloku "kveikstokk". Lars Garshol pisze na swoim blogu, że zwarta gęstwa kveików może być przechowywana w lodówce miesiącami, a nawet latami, więc nie ma potrzeby suszenia, które niesie za sobą większe ryzyko zakażenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 10 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 @SynMojegoStarego zaglądaj do @Lasek, ma już doświadczenie z suszeniem kveikow. Z tego co pamiętam suszył HotHeady. Podesłał pierwszą próbkę do mnie w celu sprawdzenia kondycji i czystości. Proces suszenia w piekarniku przeżyło poniżej 10% komórek. Tutaj z tego co pamiętam problemem była histereza piekarnika, po prostu uciekła temperstura. To co zostało, ze względu na specyfikę szczepu w zupełności wystarczyło by wystartować drożdże. Suszona była gęstwa, o dziwo było bardzo czysta. Jeżeli chcesz suszyć, to musisz zapewnić ciepło i odprowadzanie wilgoci, inaczej. Pamiętaj też że nie wszystkie drożdże dają się wysuszyć. Dlatego jest taka różnica w ilości dostępnych szczepów w postaci płynnej w porównaniu do suszonej. Bez mikroskopu, hemocytometer i baewnikow nie sprawdzisz w szybki sposób czystości i ilości żywych komórek. Ale to też można obejść robiąc stopniowany starter. Drożdże same się namnozą do ilości na jakie pozwalają im warunki. Jeżeli szukasz sposobu na przechowywanie drożdży to założenie banku najczęściej jest lepszym rozwiązaniem. Jeżeli chcesz sprawdzić swoje siły w suszeniu to się nie dowiesz jak sam nie sprawdzisz. Przy suszeniu wchodzi w rolę kilka czynników, jak czas suszenia w zależności od szczepu, temperatura, czym były karmione przed suszeniem, sama kondycja drożdży poddawanym suszeniu. Jak już napisałem, część szczepów po prostu nie podda się wysuszeniu, dlatego dobre belgi wychodzą najlepiej na płynnych. Może @Lasek ma gdzieś jeszcze zdjęcia mikroskopowe, bo chyba mu wysyłałem. Będzie można zobaczyć jak to wygląda. buk0 i Nazwa użytkownika 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 10 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 Zdjecie powinienem miec, postaram sie je jutro w pracy znaleźć. Jak byscie suszyli kveiki to moja rada, termoobieg bez grzania w pekarniku na papierze do pieczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 10 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 No ja właśnie tak suszyłem - termoobiegiem. Potem zamroziłem. Efektów tego wyczynu jeszcze nie znam bo tych drożdży jeszcze nie wykorzystywałem, traktuję je jako back up i trzymam na czarną godzinę. Jak coś na nich zrobię to podzielę się efektami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 10 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 Dziękuję wam za odpowiedzi. Czyli mogę próbować suszyć gęstwę z sucharów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 10 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 33 minuty temu, SynMojegoStarego napisał: Dziękuję wam za odpowiedzi. Czyli mogę próbować suszyć gęstwę z sucharów? Mozesz, ale poza kveikami które sa cholernie zywoyne wynik jest nieznany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 11 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2019 Dla zainteresowanych, wczoraj wieczorem wsypalem troche, moze 10 gram suszonych HH, tych ktore suszylem za cieplo. Dzis rano wywalily pokrywe w wiadrze. Wiec wedlug moich doswiadczen ciezko ubic kveiki przypadkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 11 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2019 Co to jest HH? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 11 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2019 Szczep kveików z regionu Stranda, sprzedawany pod komercyjną nazwą HotHead. Lasek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkis Opublikowano 15 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2019 W dniu 11.06.2019 o 21:39, bart3q napisał: Szczep kveików z regionu Stranda, sprzedawany pod komercyjną nazwą HotHead. Doradzi ktoś z szanownego grona skąd można pozyskać te drożdżaki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 15 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2019 (edytowane) 22 minuty temu, Arkis napisał: Doradzi ktoś z szanownego grona skąd można pozyskać te drożdżaki? Kupić za granicą, ja tak zrobiłem dzięki uprzejmości kolegów. Teraz jest niestety zła pogoda, ugotują się w transporcie. Sklepy na terenie EU również wysyłają kurierem. Najczęściej wysyłka kosztuje około 15-20 euro. Słabe to ekonomicznie, ale tam gdzie zaczyna sie hobby to kończą sie pieniędze Na stronie producenta (Omega Labs) masz mapę gdzie są sprzedawane. Mam te drożdże w banku, ale nie wyślę Ci ich teraz, bo mała szansa by przetrwały takie upały. Widziałem, że w Polsce pojawiła się dystrybucja Imperial Yeast. Oni mają kveiki co zbierają dobre recenzje. Nazywają się Loki, może jakimś cudem są dostępne. Czasem pojawia się też na forum informacja, że ktoś oddaje gęstwę. Edytowane 15 Czerwca 2019 przez DanielN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkis Opublikowano 15 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2019 Ok dzieki DanielN za info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 18 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 Pewne nowe nieznane w Polsce kveiki z Oslo sa w podrozy do pewnego forumowicza w Lesznie. Mowiac w podrozy mam na mysli czekaja na ochlodzenie w lodowce w Warszawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2019 Stalljen ( Seljeset )? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 20 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2019 17 godzin temu, bart3q napisał: Stalljen ( Seljeset )? Oslo - https://bootlegbiology.com/product/oslo/ bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkis Opublikowano 4 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 (edytowane) No to może ja też się pochwalę. Wczoraj dotarły do mnie w postaci suszonej norweskie blendy szczepów : #1 Gjernes Voss , #5 Hornindal , #10 Framgarden oraz komercyjny szczep WLP 518 Opshaug Numery zgodnie z listą Garshola http://www.garshol.priv.no/download/farmhouse/kveik.html Edytowane 4 Października 2019 przez Arkis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buk0 Opublikowano 6 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2019 (edytowane) Hej @Arkis HotHeady są od kilku dni dostępne w Twój Browar: https://twojbrowar.pl/pl/omega-yeast/2904-oyl-057-hothead-ale.html Można zapytać gdzie zamawiałeś drożdże? Edytowane 6 Października 2019 przez buk0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 6 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2019 Oslo niestety cały czas siedzą w lodówce i czekają na swoją kolej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkis Opublikowano 6 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2019 (edytowane) 13 godzin temu, buk0 napisał: Hej @Arkis HotHeady są od kilku dni dostępne w Twój Browar: https://twojbrowar.pl/pl/omega-yeast/2904-oyl-057-hothead-ale.html Można zapytać gdzie zamawiałeś drożdże? Na grupie fb która została założona w tym celu. (handel drożdżami) https://www.facebook.com/groups/126316488088323/ Edytowane 6 Października 2019 przez Arkis buk0 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Ja pierwszy raz spróbowałem suszenia gęstwy kveików, suszone w temperaturze 35°C. Ciekaw jestem rezultatu przy kolejnym piwie Jancewicz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 (edytowane) Super. Kveiki to wdzięczne drożdże jeśli chodzi o suszenie. Suszyłem kiedyś w piekarniku kleksy gęstwy kveików na papierze do pieczenia, 40C, termoobieg. W 2h pięknie się zasuszyły. Przechowywałem w zamrażarce. Po jakimś czasie żona przy rozmrażaniu lodówki, nie wiedząc co to ma być, wszystko zutylizowała... Edytowane 15 Kwietnia 2021 przez Jancewicz majlosz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2021 Czy ktoś próbował suszenia w piekarniku tylko termoobiegiem, bez grzania? Natknąłem się w sieci na taką propozycję a ponieważ szykuję się powoli do działania chciałbym zweryfikować jej realność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 5 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2021 Potwierdzam, da się suszyć bez nastawy temp samym wentylatorem. Ja jednak kładę przy kveikach na blachę sondę od termometru i nastawiam alarm na kilka stopni poniżej. Bo grzałki w piekarniku wolno stygnął. I działa. I kveiki działają. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 OK. Korzystając z niespodziewanego wolnego wyrzuciłem ze zlewki może 200 ml, rozprowadziłem po papierze i odpaliłem termoobieg. Młodsza córka przez wizytą u pediatry nakichała mi jeszcze na blachę więc tego no. Będzie to kultura mieszana Ile może trwać takie suszenie? Aha WLP518 Opshaug Kveik WojtekGaaD 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się