zgoda Opublikowano 19 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 #117 A1 poszło do kega z 65g cukru białego i strzałem 2 bar do zaryglowania. Skończyło na 2.2°Blg, co mu daje 4.6% alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 #119 A3 przelane na cichą przy 2.5°Blg. Na razie jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Jarku nie poznałem Cię bez maski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Tak, zdecydowanie zbrzydł. Popraw się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Teraz lepiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 No jasne, teraz wyglądasz normalnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawcio_1977 Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Teraz lepiej? uffff wreszcie będzie wiadomo kto pisze... Ostatnio jak było pełno "Mapetóff" to miałem wątpliwości czy słuchać rad czy olać je. Człowiek się przyzwyczaja do awatarów ( trochę mniej do nikóff) i jak ktoś coś zmieni to się odnaleźć nie można. Na szczęście po chwilowej modzie wszystko wraca do normy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 (edytowane) i jak ktoś coś zmieni to się odnaleźć nie można. Najlepsze jest to ,że podczas przypadkowego spotkania poznałem po tym co widać przez maskę . Co prawda dopiero utwierdziłem się jak podszedł do " oznakowanego auta ". Edytowane 27 Marca 2014 przez marcin_l85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 A to kolega z forum v40? Mamy tu jeszcze jednego wyścigowca, Jejski śmiga przedliftowym T4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 A to kolega z forum v40? Mamy tu jeszcze jednego wyścigowca, Jejski śmiga przedliftowym T4. Ja mam tylko zwykłego dupowoza 1,8 ale nie zamieniłbym na żadne inne ( pomijam obecne przymiarki do v50 2,4:) ) Swoją drogą moja przygoda z piwowarstwem zaczęła się właśnie od posta na forum v40. Pamiętam , ktoś napisał ,że kolega Zgoda się tym para. A potem to już poszło:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 No to nawet kojarzę gdzieśmy się spotkali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 No to nawet kojarzę gdzieśmy się spotkali. Heh ja też pamietam. Jako świeży adept sztuki piwowarskiej byłem podniecony, że w starym wojskowym termosie po 50 minutach temp. spadła " tylko " 6 stopni :D :D Oczywiście kolega wyjaśnił, że wynik dupy nie urywa :D Dobra koniec, nie zaśmiecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 Wczoraj miałem warzenie przez cały dzień. Nie lubię tak, wszystko się przeciągało ponad miarę, a ja się czułem jak w obcej warzelni. W rezultacie machnąłem się o litr z wodą, za wcześnie skończyłem wysładzanie bo mi się zdawało że mam za dużo, za ciepło zadałem drożdże i w końcu za mocno schłodziłem na balkonie. Efekt: 22 litry 11°Blg. Więcej na brewlogu, tu się nie będę rozpisywał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Porter był w Rzeszowie "kwaśny, niedofermentowany, fenolowy". Zobaczymy jaki będzie w Łodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Porter był w Rzeszowie "kwaśny, niedofermentowany, fenolowy". Zobaczymy jaki będzie w Łodzi. Dostałeś już metryczkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Z eliminacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Tak, właśnie je wysyłam, też dostaniesz zaraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Z eliminacji. Ja też nie przebrnałem eliminacji, także czekam. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 #118 A2 poszło do kega z 70g cukru białego. Skończyło na 2.5°Blg, co mu daje 4.9% alkoholu. Wydaje mi się, że będzie bardzo delikatne. Tak jak lubię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 #119 A3 poszło do kega z 70g cukru białego. Skończyło na 2.5°Blg, co mu daje 4.7% alkoholu. Magnata było tylko 16g, ale i tak go czuć wszystkim tym, co mi w nim nie odpowiada - przykra, "łodygowa" goryczka, długa i ściągająca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 #120 Jasne Pełne przelane na cichą przy 3.2°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 #121 Bursztynowe warzone 11.04.2014 Surowce fermentowalne: słód pilzneński (DMGP/Strzegom) 3.40kg słód monachijski jasny (DMGP/Strzegom) 1.00kg słód karmelowy 150 EBC (DMGP/Strzegom) 0.30kg słód karmelowy 650 EBC (DMGP/Strzegom) 0.10kg Chmiele: Iunga gran. 2013 11% a-k 20g Sybilla gran. 2013 5.5% a-k 30g Lubelski gran. 2013 4.5% a-k 30g Drożdże: WY1728 Scottish Ale III pok. (gęstwa) Dodatki inne: mech irlandzki 3g (gotowanie 10') chlorek wapnia 33% 6ml (do zacieru) Schemat zacierania: 67-66°C - 90' (12l wody) 75°C - 15' (+6l wody) Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 26.5l Czas gotowania: 80 Schemat chmielenia: 60' - 20g Iunga 10' - 30g Lubelski 5d - 30g Sybilla na zimno Wybicie 23l 12.5°Blg. Drożdże zadane 12.04.2014 rano w temp. 15°C, fermentacja w temp. 18°C (otoczenie 15°C). W wiadrze 21 litrów. Obniżona wydajność (planowałem nieco ponad 13°Blg), czyżby trafiła mi się gorsza partia pilzneńskiego ze Strzegomia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Raczej skutek zacierania. Nalew:zasyp niewiele ponad 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Raczej skutek zacierania. Nalew:zasyp niewiele ponad 2. Przesadzasz, 2.5 a po mash oucie 3.75. Tak że raczej nie tu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 #121 Bursztynowe przelane na cichą przy 3.5°Blg. Drożdże poszły wolno, bo dziś właśnie dotarła fiolka FM-26 do testów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się