zgoda Opublikowano 24 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 (edytowane) Ho-ho-ho! #83 RBA (Rye Brown Ale) z dnia 23.11.2012 Zasyp: słód pilzneński (Castle Malting) 2.30kg płatki żytnie błyskawiczne (Szczytno/Melvit) 1.20kg słód monachijski jasny (Weyermann Munich Type I) 1.10kg słód karmelowy jasny 70 EBC (Weyermann Caraamber) 0.20kg słód karmelowy ciemny 350 EBC (Weyermann Caraaroma) 0.15kg słód czekoladowy (Weyeramnn Carafa I Special) 0.05kg Chmiele: Hallertau Spalt Select gran. 2010 6.1% a-k 44g Styrian Goldings gran. 2011 5.2% a-k 6g Drożdże: Danstar Nottingham (II pok., gęstwa z warki #82) Dodatki: mech irlandzki 3g Zacieranie (14l wody): 55-54°C - 15' 65-61°C - 40' 73-70°C - 50' (+4l wody) 75°C - 5' Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l, do obj. ok. 27l Gotowanie: 75' Chmielenie: 60' - Spalt Select 34g 10' - mech irlandzki 3g 5' - Spalt Select 10g + Styrian Goldings 6g Wybicie 23l 13.8°Blg. Zadane drożdżami 24.11.2012 rano w temp. 18°C, fermentacja w temp. otoczenia 16°C. W wiadrze 20.5l - zapomniałem że tej brzeczki z chmielin nie da się za dużo odzyskać i zrobiłem za mało o jakiś litr. Wyszło dokładnie to, co chciałem - ciemne, o silnym, zbożowym aromacie, śliskie od żyta. Jeżeli tylko temperatura w piwnicy nie spadnie poniżej 15°C "na pięterku", to za 2 tygodnie kolejny eksperyment z surowcami niesłodowanymi - tym razem groch. Edytowane 24 Listopada 2012 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 (edytowane) z dnia 23.12.2012 Ho-ho-ho jutro Wigilia Ciemne żytnie - to musi być ciekawie połączenie, chodził za mną żyto od pewnego czasu, szkoda że nie mieszkamy bliżej bo chętnie bym czegoś takiego spróbował. Edytowane 24 Listopada 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 z dnia 23.12.2012 Ho-ho-ho jutro Wigilia Z rozpędu pewnie. Ciemne żytnie - to musi być ciekawie połączenie, chodził za mną żyto od pewnego czasu, szkoda że nie mieszkamy bliżej bo chętnie bym czegoś takiego spróbował. Warto. Pierwszą taką warkę zrobiłem wiosną i było fantastyczne. Potem próbowałem jeszcze zrobić jasne, ale już nie bardzo mi pasowało. Żyto daje lekko kwaskowaty posmak, który dobrze jest przykryć czymś wyrazistym (Caraaroma). Lepiej jest oszczędnie sypać słody karmelowe, bo śliskie wrażenie z żyta dodaje również piwu ciężkości. Płatki żytnie to bardzo wdzięczny surowiec, niekłopotliwy, a daje szczególny, łatwo wyczuwalny efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 Chyba przekonałem się ostatecznie, żytnie ciemne wskakuje na listę "do zrobienia", za pewne na drożdżach dolnej fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 Coś musiałem przeoczyć w tych moich eksperymentach z Polish Farmhouse Ale (taką sobie nazwę wymyśliłem na moje "polskie piwo"). Dlatego wracam o kilka kroków i kolejne piwo będzie z bardziej "normalnych" surowców, a groch poczeka do wiosny. Muszę przejrzeć notatki, bo któreś płatki (albo kasza) na pewno są tym, czego szukam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 #81 PA zapowiada się nieźle. Piana boska, zbita i trwała jak beton, wyrazisty profil słodowy, goryczka delikatna i krótka, taka jak lubię. Potrzebuje jeszcze ze 3-4 tygodnie żeby się przegryzło, będzie doskonałe w święta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 W katalogu Lallemand (Danstar) pojawiły się 2 nowe szczepy drożdży w postaci suchej, American West Coast i Saison. Liczę na to, że do wiosny pojawią się w ofercie krajowych sklepów i będzie mi dane ich spróbować. Może też poruszy to trochę obecny duopol producentów i druga firma też coś nowego wprowadzi do oferty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 1 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 ten pierwszy już jest http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/drozdze-piwowarskie-suche/845-danstar-bry97-american-west-coast-ale-yeast.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 #82 BAA rozlałem do butelek z syropem ze 116g cukru białego. Skończyło fermentować na 3°Blg, co mu daje 6.1% alkoholu. Na razie gryki nie czuć za bardzo, ale może wyjdzie na wierzch za jakiś czas, jak się chmiel ułoży. Na etykiecie będzie nazwa Friar Buck. A oto towary do piątkowego warzenia. Jałowca na razie jest 90g, może dokupię jeszcze trochę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 #83 RBA przelane na cichą przy 4°Blg. Spodziewałem się mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Mam coraz bardziej wyraźne wrażenie, że słód pilzneński z Castle Malting ma wyjątkowo niską siłę diastatyczną, albo jest zupełnie "off" z pH. Trzeba będzie sprawdzić to przy najbliższym warzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zmieliłem słód na jutrzejsze Zagrodowe Jasne (Zimowe). I mam coraz gorsze zdanie o słodzie Castle Malting, pyłu z łuski tyle co w tym z Optimy, który sprzedawał Bogutyn Młyn, zamiast kamieni są kawałki płyt wiórowych. Gdyby kosztował tyle, co ten z Optimy, to jeszcze bym jakoś to przełknął. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 Z wczoraj. Powinno się nazywać "Wiatr w Oczy", bo to była seria katastrof: zepsuła się grzałka elektryczna, waga, a na koniec przytkał się palnik gazowy. #84 Zagrodowe Jasne Zimowe z dnia 07.12.2012 Zasyp: słód pilzneński (Castle Malting) 3.20kg słód monachijski jasny (Castle Malting) 0.80kg płatki jęczmienne błyskawiczne 0.80kg Chmiele: Brewer's Gold gran. 2010 7.4% a-k 30g Styrian Goldings gran. 2011 5.2% a-k 20g Drożdże: Danstar Nottingham (III pok., gęstwa z warki #83) Dodatki: szyszkojagody jałowca 90g mech irlandzki 3g Zacieranie (14l wody): 55-54°C - 15' 64-61°C - 40' 73-71°C - 40' 75°C - 10' Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 27l Gotowanie: 75' Chmielenie: FWH - jałowiec 90g 60' - Brewer's Gold 30g 10' - Styrian Goldings 20g 10' - mech irlandzki 3g Wybicie 23l 13.8°Blg (wyliczone z korekty wskazań cukromierza). Zadane drożdżami 08.12.2012 rano w temp. 11°C, fermentacja w temp. otoczenia 14°C. W wiadrze mam 20.5l. Chmiel wydzieliłem "na oko" 2/3 paczuszki 100g Brewers's Gold i również "na oko" 2/3 tego Styrian Goldings. Spróbowałem brzeczki i wydaje mi się bardzo łagodnie nachmielona, liczyłem na coś ostrzejszego... Na pewno do powtórzenia wiosną, w bardziej sprzyjających warunkach. I na tym kończy się sezon na ejle w roku 2012. Teraz tylko pozostaje czekać, aż temperatura w piwnicy zjedzie do jakichś 11-12°C (teraz w najzimniejszym miejscu jest 13°C) i będą lagery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 pytanie mam ;jak piwo z płatami żytnimi się klarują,normalnie czy z oporami ? co do słodów to pewnie trafiłeś na taki worek,kiedyś miałem pal ale od nich i to byłą masakra,pewnie torebka po cukrze(objętość)łuski i pyłu,ale to jeden taki przypadek jak do tej pory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Moje się klarują normalnie - myślę, że pomaga w tym solidna przerwa białkowa, 15' w 54-55°C. Właśnie dziś #83 poszło do butelek z syropem ze 112g cukru białego (2.3v/v). Skończyło fermentować na 3.5°Blg, co mu daje 5.7% alkoholu. Nie ma tragedii. I jest klarowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 19 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 dzięki,zrobiłem pierwszy raz z tymi płatkami (1 kg na 4 kg słodu) i się zastanawiam,bo na słodzie żytnim lekko opalizujące zostało,ale tego słodu było procentowo więcej no i wysładzanie przez sitko,tu poszło jak z normalnym zacierem,kompletnie mnie zaskoczyło,myślałem ,że choć trochę przymuli. przerwy nie robiłem(nigdy nie robię) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 Surowce niesłodowane (płatki, kasze, ziarno) mają dużo białka, więc jak się chce mieć klarowne, to sądzę że warto zrobić przerwę białkową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 19 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 z płatkami pszennymi czy jęczmiennymi nie miałem przypadku mętnego piwa (a daje do każdego ),ostro je tylko kleikuje-zalewam wrzątkiem i macerują się jakieś 15 minut.. żytnie to dla mnie zarazie zagadka,dlatego pytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 (edytowane) Pierwszy lager w tym sezonie, ostatnie piwo w tym roku i ponownie wiatr w oczy. Miało być "po czesku", ale nie mogłem się urwać wcześniej z roboty i na dekokcję już nie było czasu. Będzie zwykłe, polskie 10,5. #85 10,5 z dnia 21.12.2012 Zasyp: słód pilzneński (Castle Malting) 3.00kg słód wiedeński (Weyermann) 0.40kg Chmiele: Lubelski gran. 2012 3.5% a-k 37g Marynka gran. 2011 9.0% a-k 10g H. Tradition gran. 2012 5.5% a-k 10g Drożdże: Wyeast 2000 Budvar Lager I pok. (starter 2l) Dodatki: mech irlandzki 3g Zacieranie (12l wody): 55-54°C - 5' 65-61°C - 15' 73-71°C - 45' (+4l wody) 76°C - 10' Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 24.5l Gotowanie: 80' Chmielenie: 60' - Lubelski 20g + Marynka 10g 10' - mech irlandzki 3g 10' - Lubelski 17g + H.Tradition 10g Wybicie 21.5l 10.5°Blg. Zadane drożdżami 22.12.2012 rano w temp. 9°C, fermentacja w temp. 12°C (temp. otoczenia 10°C). W wiadrze 21l. Brzeczka sikowato-żółta, mętna jak nieszczęście. Edytowane 22 Grudnia 2012 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 #84 Zagrodowe Jasne Zimowe rozlałem do butelek od razu po fermentacji, bez klarowania na cichej. Skończyło na 3.5°Blg, co mu daje 5.7% alkoholu. Refermentacja z użyciem 114g cukru białego na ok. 20.5l piwa (2.3v/v). Piwo nie klarowało się na cichej, więc trudno jest mi ocenić klarowność. Po nocy w butelkach wygląda na to, jakby zaczynało się klarować, więc może nie będzie bardzo mętne. W smaku dość łagodne, pełne i niezbyt goryczkowe, więc jeżeli chodzi o zamierzenia główne, to pudło. I jałowca też w nim nie czuć, tak że i tutaj też pudło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 (edytowane) Nowy rok zacząłem od ważenia słodu na piątkowe warzenie. #86 to będzie lekka 11° do kega. Edytowane 1 Stycznia 2013 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 Moje piwowarskie podsumowanie roku 2012. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 1 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 "pierwsza warka ciemnego żytniego ale" które to będzie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 http://www.piwo.org/topic/2892-clair-de-lune/page__st__660#entry145872 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 1 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 dzięki,właśnie znalazłem nr na blogu . co do płatków żytnich,dałem 1 kg na 3 kg słodu,drożdze us05 i po 2 tygodniach burzliwej klarowne jak normalne piwo, pytałem o to ciemne,bo też mam plan na ciemne,tamto poprzednie to Ale chmielone tylko nelsonem. teraz patrze na nr64 i to z nelsonem pewnie podobnej barwy . okazuje się ,ze będę robiła ciemniejsze,coś burgundowego zapewne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się