josefik Opublikowano 29 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 66°C przez 90 minut. W końcu ma być "dry". Mam trochę za dużo Sybilli, trzeba zużyć póki świeży. O po przeskalowaniu widzę że muszę do marketu jechać po płatki. z OG trafiłem ale rozjechał mi sie kolor znacznie bo wyszło mi ok. 44ebc w beer tools . Coś za dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 Palony jęczmień Weyermanna ma 1200 EBC a nie 1000, nie chciało mi się przestawiać na hopville (okropnie to jest upierdliwe), więc pewnie wyjdzie ciemniejszy. Ale jak sądzę nikt nie zauważy, że mój stout jest bardziej czarny niż czarny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 #61 Specjal przelane na klarowanie przy 2.5°Blg. Będzie trochę owocowe, ale "smakosze" sterdyńscy pewnie nawet nie zauważą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 (edytowane) #63 Stout Wołomiński (warka z dnia 30.03.2012) Zasyp: słód pale (Castle Malting) 3.00kg płatki jęczmienne błyskawiczne 0.80kg jęczmień palony (Weyermann) 0.25kg Carafa III Special 0.15kg Chmiel: Sybilla gran. 2011 6.2% a-k 44g Drożdże: Safale US-05, gęstwa z warki #62 (1 zbiór) Dodatki: mech irlandzki 4g Zacieranie (11l wody): 67-66°C - 90' (+3l wody) 76°C - 10' (+4l wody) Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l, do obj. ok. 26.5l Gotowanie: 70' Chmielenie: 60' Sybilla 44g 10' mech irlandzki 4g Wybicie 23l 11.8°Blg, zadane drożdżami w sobotę rano w temp. ok. 15°C. W wiadrze 22l. Gdzieś wcięło mi jęczmień palony, byłem przekonany że mam ok. 450g, a znalazłem tylko 250, więc dosypałem trochę Carafy III Special, może będzie wystarczająco palone. Edytowane 2 Kwietnia 2012 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 #63 Stout Wołomiński (warka z dnia 30.04.2012) Widzimy, że zagiąłeś czasoprzestrzeń i warzysz w przyszłości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Za mało zagiąłem i nie wiem jak wypadł w Żywcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Hasła do obadania na nadchodzący miesiąc-dwa: herfstbok i tarwebok. Któregoś z nich zrobię sobie jak się ciut ociepli w piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2012 #60 Koźlak v2.0 rozlany do butelek (30x0.5l + 15x0.33l). Zatrzymał się na 4.2°Blg, co mu daje 6.8% alkoholu. Przenajczystsza zajebistość. Nawet w tej formie, czyli ciepłe i bez gazu. Byle do września. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Przenajczystsza zajebistość. Nawet w tej formie, czyli ciepłe i bez gazu. Byle do września. ha ha ha ha NIE MA SZANSY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Wyśle już do Adasia na konkurs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Wyśle już do Adasia na konkurs Ale Adaś to chciał jasnego koźlaka, a ten mój to normalny, ciemny jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Jak ma 18blg podeślij Marusi jako Portera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Ojtam. Jest 50% szans, że wpadnę do Grodziska na giełdę. Poćwiczysz na nim cierpliwość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Jest tylko jedno ale, tradycyjnie jadę autkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Jest tylko jedno ale, tradycyjnie jadę autkiem Dostaniesz na wynos. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 #63 Stout Wołomiński przelany na cichą przy 4°Blg. Trochę sporo. Odebrałem ok. 200ml i zadałem drożdżami piekarniczymi, może coś się wyjaśni. Podejrzewam, że było mu za zimno. W razie jakby co dam ze 2 łyżki gęstwy i postoi trochę dłużej. A tak to ładnie pachnie i wygląda też spoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Robota z wczoraj #64 Hoży Ambroży (warka z dnia 13.04.2012) Zasyp: słód pilzneński (DMGP/Strzegom) 3.00kg płatki żytnie błyskawiczne 1.20kg słód monachijski (Weyermann Munich I) 0.40kg słód karmelowy ciemny (Weyermann Caraaroma) 0.15kg słód karmelowy jasny (Weyermann Caramunich II) 0.13kg słód czekoladowy (Weyermann Carafa II Special) 0.05kg Chmiele: Sybilla gran. 2011 6.2% a-k 50g Drożdże: Safale US-05 gęstwa z warki #63 (2 zbiór) Dodatki: mech irlandzki 3g Zacieranie (14l wody): 55-54°C - 15' 65-61°C - 40' 73-71°C - 40' (+ 4l wody) 76°C - 10' Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 26.5l Gotowanie: 70' Chmielenie: 60' Sybilla 30g 10' mech irlandzki 3g 5' Sybilla 20g Wybicie 23l 14°Blg, zadane drożdżami w sobotę rano w temp. ~19°C (fermentacja główna w temp. ~16°C). Kolor ciemnobursztynowy/miedziany. Żytniość doskonale wyczuwalna - brzeczka była oleista, połyskliwa i niezwykle śliska w palcach. Tymczasem filtracja poszła bezproblemowo, a brzeczka była wyjątkowo klarowna. Fermantacja ruszyła z kopyta i już po 3 godzinach wyniosłem wiadro do piwnicy. Zasyp jak widać z nastawieniem na posprzątanie w magazynie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 (edytowane) #62 Perłowa Blondynka poszło do butelek z syropem ze 134g cukru białego na 21.5l piwa (2.5v/v). Skończyło fermentować na 2.5°Blg, ma 4.8% alkoholu i jest fajniutkie, takie wiosenne. Niech się tylko nagazuje... Ale chyba mi się Perle przejadło. Edytowane 16 Kwietnia 2012 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 (edytowane) #61 Specjal trafiło dziś do kega z 68g cukru białego i strzałem 2 bar do zaryglowania. Skończyło fermentację na 2.8°Blg, co mu daje 5.4% alkoholu. Pachnie ładnie, choć zapach zdaje się być trochę ciężki. To na razie tyle, co mogę na temat tego piwa powiedzieć, nie chciało mi się kombinować z łapaniem resztek na spróbowanie. To był ostatni lager tego sezonu, zrobiony zupełnie nadprogramowo i pozaplanowo. Pewnie jak dorwę się do jakiegoś normalnego komputera, to pokuszę się o jakieś podsumowanie. A w sobotę pierwszy bitter tego sezonu, jakieś lekkie 9.5°Blg na rozruszanie drożdży London Ale. Edytowane 18 Kwietnia 2012 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Tradycyjnie już z jednodniowym opóźnieniem... #65 Beeftown's Original (warka z dnia 21 kwietnia 2012) Zasyp: słód pale (Castle Malting) 2.70kg słód karmelowy 120 EBC (Castle Cara-Gold) 0.30kg prażona pszenica (Warminster) 0.20kg słód czekoladowy (Weyermann Carafa I Special) 0.03kg Chmiele: Fuggles gran. 2010 4.5% a-k 40g East Kent Goldings gran. 2011 5.1% a-k 16g Drożdże: Wyeast 1028 London Ale (I pokolenie, activator bez startera) Dodatki: mech irlandzki 3g gips 3g Zacieranie (9l wody + 3g gipsu): 68-66°C - 90' 76°C - 10' (+4l wody) Wysładzanie i filtracja: 3x6l do obj. ok. 27l Gotowanie: 120' Chmielenie: 60' - Fuggles 40g 10' - East Kent Goldings 16g 10' - mech irlandzki 3g Wybicie 22.5l 10°Blg, rozcieńczone do 9.5°Blg. Drożdże zadane 22 kwietnia ok. 9 rano w temp. 16°C, fermentacja główna w temperaturze 17°C. W wiadrze mam 21l. Kolor ciut ciemniejszy od złotego, może "jasnobursztynowy". Pachnie ładnie. W pewnym sensie wystąpiła awaria i okazało się, że mój Fuggles jest jednak o rok starszy niż przypuszczałem, więc trzeba go szybciej zużyć. Dlatego zamiast 12g pierwotnie planowanego Brewer's Gold do kotła poszło 20g Fugglesa. Coś również źle obliczyłem wodę i wyszło mi więcej brzeczki, niż zakładałem, potem trzeba było kombinować z odparowywaniem i rozcieńczaniem, żeby mieć tyle ile chciałem. Przy okazji spróbowałem myku, o jakim czytałem na którymś z brytyjskich forów - ostatnie 2l brzeczki zredukowałem do ok. 100ml i wlałem do głównego kotła, miało to postać gęstego syropu (wygarniałem łyżką z garnka). Podobno ma to dać "oryginalne toffi", ale nie z dwuacetylu. No i pierwsza styczność z Activatorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robkiz Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Przy takiej ilości palonej pszenicy tylko jasny bursztyn? hmm a dlugo ja trzymales w zacierze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 (edytowane) Przy takiej ilości palonej pszenicy tylko jasny bursztyn? hmm a dlugo ja trzymales w zacierze? No nie jest palona pszenica, tylko prażona pszenica (Torrified Wheat): http://twojbrowar.pl...-wheat-1kg.html Kolorystycznie wydaje mi się że to to samo co pszenica niesłodowana, no... może odrobinę ciemniejsze. Edytowane 7 Maja 2012 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Cuś mi te Activatory śmierdzą. Będę jednak robił z nich startery, obojętnie jak młoda będzie saszetka. 24 godziny od zadania drożdży i nic nie widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 No pięknie. Czyli wychodzi na to, że teraz dalej mamy do dyspozycji propagatory tylko cena z aktywatorów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robkiz Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 ja przez tego &%##$go aktywatora prawdopodobnie bede wylewal w kanal cala warke szkockiego. Uaktywnilem go kilka godzin przed studzeniem ale przez 12h nic. Wlalem jakie jest. I martwa cisza byla przez 3dni. potem zaczelo fermentowac ale jakos tak niebardzo. Przedwczoraj zabutelkowalem bo niby jest ok ale podejzewam ze za miesiac poplynie do morza. Bo jednak podejzana taka. Od tej pory zawsze bede robil starter przed zacieraniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się