zgoda Opublikowano 27 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 #89 Piękność Dnia przelane na cichą przy 3°Blg. Na wszelki wypadek zebrałem drożdże, choć nie jestem przekonany, że jeszcze mi się przydadzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 #88 Pilsik poszedł do butelek z syropem ze 100g cukru białego. Skończył na 2°Blg, co mu daje 5.8% alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Resztka Koźlaka v2.0 poszła do zlewu. Pomimo 11 miesięcy leżakowania piwo nie dało się pić z przyjemnością. Chyba przesadziłem z kombinacją ciemny monachijski + dekokcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 O. A co było nie tak w smaku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Trawiasty posmak, jakby wywar z siana. Do tego mocno alkoholowe na zimno, trochę się poprawiało to odczucie po ogrzaniu, ale wtedy bardziej wyłaziła ta trawiastość. Wylane bez żalu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 Patrzę ja na pogodynkę, a tu zapowiadają na przyszły tydzień nocne ochłodzenie nawet do -17°C. Twardym być i fermentować Nottinghamami, czy stchórzyć i zadać Budvary? Wot i dilemma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 Budvary Jarku męcz sezon póki jest ja też miałem dylemat podobny bo w piwnicy temperatura skoczyła z 9C do 11C, ale robię dopóki 14C nie będzie! anmar 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 Pilsik fermentowany Budvarami ok. 14°C wyszedł całkiem dobry, więc pewnie jednak one pójdą do wiadra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Pierwsze piwo na słodzie pilzneńskim z "nowej" partii ze Strzegomia - nie potwierdzam plotek, jakoby coś z tym słodem było nie halo. Ekstraktywność zgodna z podaną (80%), przełom ładny choć drobny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Wczorajsze dzieło. #91 L4 z dnia 08.03.2013 Zasyp: słód pilzneński (DMGP/Strzegom) 3.10kg słód monachijski jasny (Castle Malting) 0.40kg słód monachijski ciemny (Castle Malting) 0.20kg Chmiele: Tradition gran. 2012 5.5% a-k 56g Drożdże: Wyeast 2000 Budvar Lager (IV pok.) Dodatki: mech irlandzki 3g Zacieranie (12,5l wody): 55-54°C - 10' 65-61°C - 10' 73-71°C - 50' (+4l wody) 76°C - 10' Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 25l Gotowanie: 90' Chmielenie: 60' - Tradition 36g 10' - mech irlandzki 3g 10' - Tradition 20g Wybicie 23l 11°Blg. Zadane drożdżami 09.03.2013 rano w temp. 10°C, fermentacja w temp. 13°C (otoczenie 11°C). W wiadrze mam 21,5l. Wydajność dobra, ale coś mi się pozajączkowało z gotowaniem, jakoś dziwnie mało odparowało. Planowane było 0.5°Blg więcej i 1l brzeczki mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Wczoraj do butelek poszło #89 Piękność Dnia. Refermentacja: 100g cukru białego na 21 litrów. Skończyło fermentować na 3°Blg, co mu daje 5.7% alkoholu. A dzisiaj przelałem na klarowanie #90 Książęce Czerwony Lager, obecnie ma 2.8°Blg i nie spodziewam się, żeby coś jeszcze się w tej dziedzinie zmieniło. Nie będę się przejmował wyglądem tego piwa, jeszcze dojdzie do siebie. Drożdże zebrałem, na wszelki wypadek. Ale już teraz naprawdę liczę na to, że za tydzień będę już fermentował pierwszego mojego ejla w 2013 roku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 A jednak w piątek będzie kolejny lager do kega, L5 - jasne 12.5°Blg, nachmielone tak pod 30 IBU. Zaczynam tracić nadzieję, że będę miał coś sensownego do polania na Birofiliach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Mam nadzieję, że to już ostatni lager. Nie mam więcej kegów. #92 L5 z dnia 22.03.2013 Zasyp: słód pilzneński (DMGP/Strzegom) 3.60kg słód monachijski jasny (Castle Malting) 0.40kg słód monachijski ciemny (Castle Malting) 0.20kg Chmiele: Tradition gran. 2021 5.5% a-k 63g Drożdże: WY2000 Budvar Lager V pok. Dodatki: mech irlandzki 3g Zacieranie (12l wody): 55-54°C - 10' 65-61°C - 10' 73-71°C - 50' (+4l wody) 76°C - 10' Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 24.5l Gotowanie: 85' Chmielenie: 60' - Tradition 42g 10' - mech irlandzki 3g 10' - Tradition 21g Wybicie 22l 12.5°Blg. Drożdże zadane 23.03.2013 rano w temp. 9°C, fermentacja w temp. 12°C (otoczenie 10°C). W wiadrze 20l. Nuda, nuda, nuda. Chciałem wymyślić jakąś celną nazwę związaną z międzynarodowym charakterem tego piwa (słody z Polski i Belgii, drożdże czeskie i chmiel niemiecki ale hodowany w Polsce), ale mi się nie chce. A planów na ejle przybywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Unijny Lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 24 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Nuda, nuda, nuda. Chciałem wymyślić jakąś celną nazwę związaną z międzynarodowym charakterem tego piwa (słody z Polski i Belgii, drożdże czeskie i chmiel niemiecki ale hodowany w Polsce), ale mi się nie chce. A planów na ejle przybywa. To co tak tłuczesz te jasne lagery mało to fajnych stylów dolnej fermentacji, zrób portera bałtyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 25 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 Albo wiedeńskie, marcowe, czarne... A Ty nic tylko jasny, jasny, jasny.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 To wszystko do kegów, do picia przy grillu. W lipcu i w sierpniu takie najlepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Wczoraj do butelek poszło #90, które jednakowoż będzie się nazywało normalnie, Polotmavy Special, ponieważ okazało się ani trochę nie czerwone, tylko zwyczajnie ciemno bursztynowe. Skończyło na 2.5°Blg, czyli ma 5.6% alkoholu. Do refermentacji dałem 92g cukru białego. Jest fajne. Podobają mi się Budvary, piwo wychodzi na nich mocno słodowe, jednak z dobrą goryczką na finiszu. Osiadają dość marnie jak na lagerowe drożdże, ale mnie to bardzo nie przeszkadza. Porównując do ubiegłorocznych Czech Pils lepiej odfermentowują i gorzej osiadają, ale piwo na ciekawszy profil, bardziej "oldskulowy". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 #91 L4 przelałem wczoraj na cichą przy ok. 2°Blg. Coś tak czuję, że kolejne piwo wyszło mi nieco za mocno odfermentowane. Trzeba skończyć z tą karuzelą słodów, bo z worka na worek nie mogę dojść do porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Moim zdaniem przeceniasz wpływ słodów na uzyskiwane efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Trudno mi jednoznacznie określić przyczynę, a to najbardziej widoczna zmienna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Stan zapasów zatrważający, półtorej skrzynki. I nie zanosi się na szybkie uzupełnienie, bo zima trzyma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Jeeeeest! Pierwsze ale w 2013! Z przygodami, ale jest! #93 PA z dnia 05.04.2013 Zasyp: słód pilzneński (DMGP/Strzegom) 3.30kg słód monachijski jasny (Castle Malting) 0.60kg słód karmelowy 20 EBC (Castle Malting) 0.20kg słód zakwaszający (Weyermann) 0.10kg Chmiele: Marynka gran. 2011 9.0% a-k 24g Lubelski gran. 2012 3.5% a-k 50g Drożdże: Nottingham I pok. (uwodnione) Dodatki: mech irlandzki 3g Zacieranie (13l wody): 55-54°C - 10' 65-61°C - 10' 73-71°C - 50' (+4l wody) 75°C - 10' Wysładzanie i filtracja: ?x4.5l do obj. ok. 32l (?!) Gotowanie: 180' Chmielenie: 60' - Marynka 24g 10' - Lubelski 30g 10' - mech irlandzki 3g 0' - Lubelski 20g Wybicie 23l 12.5°Blg. Zadane drożdżami 06.04.2013 rano w temp. 16°C, fermentacja w temp. ok. 15°C (otoczenie 12°C). W wiadrze 21l. Nastąpił wypadek przy pracy i prawdopodobnie dałem jeden rzut wody do wysładzania za dużo. Potem trzeba to było odparować, stąd 3 godziny gotowania. Dlatego również piwo prawdopodobnie wyjdzie mi ciemniejsze niż zakładałem. Ale to jeszcze nie był koniec... Rano wsypałem Nottinghamy do miseczki z ciepłą wodą, a one sobie opadły na dno... No to druga paczuszka i prawie to samo, ale jednak trochę kremu się zrobiło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Niewdzięczne Nottinghamy fermentują jakby chciały a nie mogły. Następne warzenie na szczęście dopiero w przyszłym tygodniu, więc liczę na to że do tego czasu skończą. W następny weekend 2 warki, bitter 9.5°Blg i mild 9°Blg. Trzeba zrobić coś lekkiego na nadchodzące upały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Trzeba zrobić coś lekkiego na nadchodzące upały. Podobno zapowiadają takie upały, że będzie można odśnieżać w krótkim rękawku Jejski i stachu68 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się