Wojtek23305 Opublikowano 15 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2019 (edytowane) Cześć warto się na początku przywitać dlatego Witam całe grono domowych alkoholików piwowarów. Jako iż wchodzę dopiero w ten temat lecz czytam wasze forum i wiki od dłuższego i imponuje mnie ilość wiedzy tutaj zawarta ale do tematu. Popełniłem pierwszą warkę z gotowca BA Kolońskie 12 Blg Zasyp: -Pilzneński Weyermann 3.7kg -Pszeniczny Weyermann 0.4kg -Chmiel Relax 50g 0.9%alfakwasów -Drożdże SafAle S-33 Piwo chłodzone ok 3h (nie mam chłodnicy ) przelałem do fermentora z osadem z chmielu(nie miałem wężyka jeszcze) włożyłem do wanny i chłodziłem wymieniając wodę i mieszając. Drożdże po rehydratacji zaczęły prace po 4-5h w temp op 24-26°C i zakończył po ok 8-10 h przestały pracować sprawdzałem blg po ok tygodniu przez 3 dni utrzymywało się na poziome 5-6 blg po tygodniu przelałem na cichą (blg 5 przez 3 dni) po ok tygodniu i teraz zaczynają się schody na powierzchni piwa widziałem piankę uznałem to ze drożdże do dofermentowują wczoraj sprawdziłem blg i okazało się piana to coś w rodzaju pajęczyny-osadu na powierzchni oraz troszkę pod 2-3 cm i teraz moje pytanie co dalej zostawić i zobaczyć co dalej czy pewne ze to infekcja i do wylania ?? Na powierzchni widnieje coś w podobne tego zdj z tematu o infekcji. Edytowane 15 Września 2019 przez Wojtek23305 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 15 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2019 Infekcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek23305 Opublikowano 15 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2019 (edytowane) Kanał czy da się uratować ? Zebrałem tą wylinkę ale odnowa się pojawia. Zapach jak wygazowane piwo... Edytowane 15 Września 2019 przez Wojtek23305 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 15 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2019 Ja bym wylał, inni doradzą by zostawić i butelkować. Poczytaj na beerfreak.pl artykuł o infekcjach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 15 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2019 Mialem podobnie po zabutelkowaniu to samo na tafli piwa w butelce wyszło ale cytując klasyk zdążysz wylać jeszczs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek23305 Opublikowano 15 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2019 Juniorek po jakim czasie butelkowałeś i do ile Twoje piwo zeszło ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 15 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2019 4 godziny temu, Wojtek23305 napisał: infekcja i do wylania ?? Ewidentna infekcja , szkoda zawodu z przelewaniem do butelek , bo będziesz miał tylko spektakularne granaty . Ja kiedyś miałem taką sytuację jak Ty przelałem sobie jedną butelkę ( z ciekawości co będzie ) do PET 5l i po paru tygodniach odkręciłem . Nigdy nie widziałem podobnego gejzeru . Jeżeli chcesz wykorzystać ponownie fermentator do następnej warki to potraktuj go naprawdę mocną chemią . A na początek to ogarnij proces fermentacji . Temperatura 24-26 to naprawdę nie jest dobra temperatura dla tych drożdży . Przelewanie na cichą poczytaj kiedy warto stosować . Często na tym etapie zapraszamy gości do fermentatora i robią nam pajęczynkę jak u Ciebie . Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 16 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2019 W dniu 15.09.2019 o 11:13, Wojtek23305 napisał: -Chmiel Relax 50g 0.9%alfakwasów 0.9% alfa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek23305 Opublikowano 16 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2019 1 godzinę temu, tibek napisał: 0.9% alfa? Tak , chyba że coś pomyliłem wieczorem sprawdzę dokładnie i poprawie ale raczej jest dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2019 2,9 widziałem w TB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 17 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 Temperatura dla tych drożdży o 20°C za wysoka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 17 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 (edytowane) 2 godziny temu, Robert87 napisał: Temperatura dla tych drożdży o 20°C za wysoka Czyli S-33 powinny fermentować w 4-6°C? Edytowane 17 Września 2019 przez skazi Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek23305 Opublikowano 17 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 2 godziny temu, Robert87 napisał: Temperatura dla tych drożdży o 20°C za wysoka Na opakowaniu producent podaje 15-25°C więc trochę mnie kolega zaskoczył że o 20°C za duża temperatura fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 17 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 3 godziny temu, Wojtek23305 napisał: Na opakowaniu producent podaje 15-25°C więc trochę mnie kolega zaskoczył że o 20°C za duża temperatura fermentacji. Optymalnie 15-20, więc pewnie mały czeski błąd i miało być "o 10 za wysoka" Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 18 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 Czeski, Czeski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 18 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 W dniu 15.09.2019 o 15:53, rob7320 napisał: Ewidentna infekcja , szkoda zawodu z przelewaniem do butelek , bo będziesz miał tylko spektakularne granaty Nie wszystkie infekcje powodują produkcję CO2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek23305 Opublikowano 18 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 (edytowane) 2 godziny temu, Robert87 napisał: Czeski, Czeski Może kolega zamiast snuć jakieś teorie wyssane z palca da jakiś materiał na potwierdzenie swoich słów bo pisanie na innych Czeski jest słabym potwierdzeniem. Edit: Zwracam honor koledze źle doczytane (zrozumiałem nie czeski a czeŚki i skojarzenie z wiadomym filmem) Edytowane 18 Września 2019 przez Wojtek23305 Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 26 minut temu, Wojtek23305 napisał: pisanie na innych Czeski jest słabym potwierdzeniem. Ale wiesz czym jest czeski błąd, tak? Bo inaczej to volens nolens kraplak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek23305 Opublikowano 18 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 4 minuty temu, zasada napisał: Ale wiesz czym jest czeski błąd, tak? Bo inaczej to volens nolens kraplak. Źle przeczytałem słowo ale dalej nie wiem w którym miejscu i o co chodzi że temp za wysoka. Czy pomyliłem się ja w pisaniu czy producent na opakowaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 18 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 Producent podaje zakres pracy drożdży. Im niższa temperatura fermentacji tym czystszy profil piwa, tzn im wyższa temperatura tym więcej aromatów niepożądanych. Wojtek23305 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się