Jump to content

Pytania po pierwszym zacieraniu i co dalej z piwem

Recommended Posts

Cześć ;) warto się na początku przywitać dlatego Witam całe grono domowych alkoholików piwowarów. Jako iż wchodzę dopiero w ten temat lecz czytam wasze forum i wiki od dłuższego i imponuje mnie ilość wiedzy tutaj zawarta ale do tematu.

Popełniłem pierwszą warkę z gotowca BA Kolońskie 12 Blg
Zasyp:
-Pilzneński Weyermann 3.7kg

-Pszeniczny Weyermann 0.4kg

-Chmiel Relax 50g 0.9%alfakwasów 

-Drożdże SafAle S-33

Piwo chłodzone ok 3h (nie mam chłodnicy ) przelałem do fermentora z osadem z chmielu(nie miałem wężyka jeszcze) włożyłem do wanny i chłodziłem wymieniając wodę i mieszając.

Drożdże po rehydratacji zaczęły prace po 4-5h w temp op 24-26°C i zakończył po ok 8-10 h przestały pracować sprawdzałem blg po ok tygodniu przez 3 dni utrzymywało się na poziome 5-6 blg

po tygodniu przelałem na cichą (blg 5 przez 3 dni) po ok tygodniu i teraz zaczynają się schody na powierzchni piwa widziałem piankę uznałem to ze drożdże do dofermentowują wczoraj sprawdziłem blg i okazało się piana to coś w rodzaju pajęczyny-osadu na powierzchni oraz troszkę pod 2-3 cm  i teraz moje pytanie co dalej zostawić i zobaczyć co dalej czy pewne ze to infekcja i do wylania  ?? 

Na powierzchni widnieje coś w podobne tego zdj z tematu o infekcji.20190828_135925.jpg

Edited by Wojtek23305

4 godziny temu, Wojtek23305 napisał:

infekcja i do wylania  ?? 

Ewidentna infekcja , szkoda zawodu z przelewaniem do butelek , bo będziesz miał tylko spektakularne granaty . Ja kiedyś miałem taką sytuację jak Ty przelałem sobie jedną butelkę ( z ciekawości co będzie )  do PET 5l  i po paru tygodniach odkręciłem . Nigdy nie widziałem podobnego gejzeru . 

Jeżeli chcesz wykorzystać ponownie fermentator do następnej warki to potraktuj go naprawdę mocną chemią . 

A na początek to ogarnij proces fermentacji . Temperatura 24-26 to naprawdę nie jest dobra temperatura dla tych drożdży . Przelewanie na cichą poczytaj kiedy warto stosować . Często na tym etapie zapraszamy gości do fermentatora i robią nam pajęczynkę jak u Ciebie . 

3 godziny temu, Wojtek23305 napisał:

Na opakowaniu producent podaje 15-25°C więc trochę mnie kolega zaskoczył że o 20°C za duża temperatura fermentacji. 

Optymalnie 15-20, więc pewnie mały czeski błąd i miało być "o 10 za wysoka" ;)

W dniu 15.09.2019 o 15:53, rob7320 napisał:

Ewidentna infekcja , szkoda zawodu z przelewaniem do butelek , bo będziesz miał tylko spektakularne granaty

Nie wszystkie infekcje powodują produkcję CO2.

2 godziny temu, Robert87 napisał:

Czeski, Czeski ;)

Może kolega zamiast snuć jakieś teorie wyssane z palca da jakiś materiał na potwierdzenie swoich słów bo pisanie na innych Czeski jest słabym potwierdzeniem. 

Edit: Zwracam honor koledze źle doczytane (zrozumiałem nie czeski a czeŚki i skojarzenie z wiadomym filmem) 

Edited by Wojtek23305