madritistaa Opublikowano 1 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2019 Cześć. Mam pytanie. Co teoretycznie będzie "nie tak" z Pilsem którego na cały okres fermentacji i leżakowania zostawie w 16-17 stopniach (taka temperatura jest obecnie w garażu)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 1 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2019 Zależy od drożdży, jakich użyłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 1 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2019 (edytowane) Będzie miał bukiet/ smak kwiatowo-owocowy zamiast slodowo-chmielowego? Będzie przypominał Piwo Parowe/ California Lager zamiast pilsa czeskiego / niemieckiego? Takie dwie zgadywanki/ hipotezy mam. Edytowane 1 Października 2019 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 2 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 7 godzin temu, madritistaa napisał: Cześć. Mam pytanie. Co teoretycznie będzie "nie tak" z Pilsem którego na cały okres fermentacji i leżakowania zostawie w 16-17 stopniach (taka temperatura jest obecnie w garażu)? Z pilsa w zamysle na etapie zacierania przepoczwarzy się w ale z cechami jakie wyżej Zasada opisał z tą różnicą że aby uzyskać California Lager to trzeba by użyć dedykowanych drożdży . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 2 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Będzie paskudnie estrowy i nie będzie miał wiele wspólnego z pilsem. Z california common tez nie, bo do niego są specjalne szczepy drożdży. Będzie też gorszy od ejla produkowanego w takich temperaturach, bo drożdże lagerowe produkują o wiele nieprzyjemniejsze estry niż drożdże ejlowe w tych samych temperaturach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 2 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 12 godzin temu, madritistaa napisał: Cześć. Mam pytanie. Co teoretycznie będzie "nie tak" z Pilsem którego na cały okres fermentacji i leżakowania zostawie w 16-17 stopniach (taka temperatura jest obecnie w garażu)? 16-17 stopni otoczenia to taka akurat w sam raz temperatura do górnej fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał z Łodzi Opublikowano 4 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 On 10/2/2019 at 11:45 AM, punix said: 16-17 stopni otoczenia to taka akurat w sam raz temperatura do górnej fermentacji Dokładnie. Wiec lepiej zrobić dobre ale niż paskudnego lagera. Chyba ze chesz to zrobić w celach naukowych i lubisz eksperymentowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 4 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 W dniu 1.10.2019 o 23:15, madritistaa napisał: Cześć. Mam pytanie. Co teoretycznie będzie "nie tak" z Pilsem którego na cały okres fermentacji i leżakowania zostawie w 16-17 stopniach (taka temperatura jest obecnie w garażu)? Nie polecam. Kiedys tylko zadalem swieza gestwe w 20 stopniach bo byl srodek nocy, bylem zmeczony i juz nie bylem w stanie czekac az brzeczka zejdzie do tych 8-10 stopni w lodowce. Efekt byl taki ze fermentacja byla gotowa po 48 godzinach, a piwo bylo niezbyt lagerowe Wyczuwalne nieakceptowalne w tym stylu posmaki. Szlo to wyplic ale szkoda tyle pracy bylo. Przy 16 stopniach bedziesz mial dobrego ejla. Polecam w tej temperaturze S-33, nigdy sie nie zawiodlem, bezproblemowe drozdze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 4 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 3 godziny temu, Hanys93 napisał: S-33, nigdy sie nie zawiodlem, bezproblemowe drozdze A ja nie polecam. Profil smakowy jaki dają jest bardzo słaby. Jest tyle fajnych innych drożdży, ze naprawdę nie trzeba męczyć się z tymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 4 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 Od siebie również s33 niezbyt polecam mocno pyliste w porównaniu do s-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 5 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2019 14 godzin temu, Kaniutek napisał: A ja nie polecam. Profil smakowy jaki dają jest bardzo słaby. Jest tyle fajnych innych drożdży, ze naprawdę nie trzeba męczyć się z tymi. No wlasnie o to chodzi. Kolega chce kombinowac z lagerem przy 16 stopniach w garazu i popsuc sobie piwo. Przy 15-16 stopniach S-33 daja w miare czyste piwo, wiec mialby poniekad zastepstwo lagera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 5 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2019 US-05 będą podobnie czyste, a przynajmniej normalnie odfermentowują w porównaniu do S-33. Ale tak czy tak zbyt blisko lagera to nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się