yarrro Opublikowano 18 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2021 Ja miałem problem m.in. z nakrętkami i złączkami. Ciężko było je dokręcić, puszczały ciśnienie. Wcisnąłem w nie trochę taśmy teflonowej - ułożyłem ją koliście na denku. To samo zrobiłem ze złączkami. Pomogło. Pociągnąłem też wazeliną uszczelki i gwinty (co by łatwiej było je dokręcać). W sumie to dobrze by było znaleźć uszczelki do złączek i nakrętek. Na gwinty taśmy nie zakładałem, chociaż może jest to alternatywa do wciskania taśmy do zakrętek. Trochę walczyłem, ale ostatecznie pomogło. Dobre jest też sprawdzanie wycieków przez nalanie wody i obracanie fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 Dwa pilsy pod ciśnieniem(15c) na gęstwie fm30 i metaliczny posmak w piwe. A wam jak wychodzą piwa pod ciśnieniem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buk0 Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 Ja robiłem Pale Czech Lagera 9blg na W 34/70 i wyszedł całkiem spoko. Też w 15°C przy ok 1-1,5 bar. Dosyć czysty profil słodowy a estrów nie wyczuwam. Mam plan powtórzyć na MPPD na Wyeast 2278. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Siemieniuk Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 5 godzin temu, witur napisał: Dwa pilsy pod ciśnieniem(15c) na gęstwie fm30 i metaliczny posmak w piwe. A wam jak wychodzą piwa pod ciśnieniem ? Właśnie piję Bohemian Pils na WLP802 z 3 warki pilsa pod ciśnieniem. Żadnych metalicznych posmaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 6 godzin temu, witur napisał: Dwa pilsy pod ciśnieniem(15c) na gęstwie fm30 i metaliczny posmak w piwe. A wam jak wychodzą piwa pod ciśnieniem ? nie przegiąłeś z solami piwowarskimi? moze to stary garnek albo slod ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 2 godziny temu, leonzn napisał: nie przegiąłeś z solami piwowarskimi? moze to stary garnek albo slod ? Nie modyfikowałem wody i gotuje w grainfatherze . No nic będzie trzeba popróbować z innymi piwami i zobaczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2021 Chmiele daja tez metaliczny posmak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 22 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 (edytowane) @yarrro dałem teflon na gwinty, ale nie pomogło. Spróbuję dziś wtyknąć go tak jak ty w głąb nakrętki. Jakich nakrętek używacie? Metalowych czy plastikowych ? Edytowane 22 Marca 2021 przez goldi_WRO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarrro Opublikowano 22 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 1 godzinę temu, goldi_WRO napisał: Jakich nakrętek używacie? Metalowych czy plastikowych ? Plastikowych - i konektorów i zaślepek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 23 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Patent z wciśnięciem taśmy teflonowej w nakrętkę pomógł. Ciśnienie już nie ucieka. Dzięki yarrro 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzat Opublikowano 28 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 W dniu 16.03.2021 o 19:14, fotohobby napisał: No OK, ale jak wygląda butelkowanie nagazowanego piwa ? Nie mam jeszcze fermzilli ale chyba kupię. Znalazłem już dobry, mega prosty patent na butelkowanie PETów: Oraz dobry patent na chmielenie na zimno przy użyciu magnesów: https://www.homebrewtalk.com/threads/fermzilla-and-dry-hopping.672392/post-9050472 Zamierzam fermentować w piwnicy bez prądu. Gdy piwo będzie gotowe to będę sobie je rozlewał w ramach potrzeb do PETów i chłodził je w lodówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 28 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 (edytowane) @krzat Piwo w PETACH mnie nie interesuje. Poza tym na wszystkich filmach, jakie widziałem (i tu także) butelkowano piwo schłodzone do 2-4C. Jeśli nie schłodzisz piwa przed butelkowaniem nie osiągniesz takiego efektu, jak na filmie. Edytowane 28 Marca 2021 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 28 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 (edytowane) 2 godziny temu, krzat napisał: Gdy piwo będzie gotowe to będę sobie je rozlewał w ramach potrzeb do PETów i chłodził je w lodówce. Jak masz lać w peta żeby tylko schłodzić i wypić to nie bawił bym się w takie cudowanie tylko wpiął kran bezpośrednio w złączkę i lał , z kompresorem w kranie powinno się udać Edytowane 28 Marca 2021 przez witur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzat Opublikowano 28 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 Heh, 2 kompletnie przeciwstawne komentarze. 2 godziny temu, fotohobby napisał: @krzat Piwo w PETACH mnie nie interesuje. Poza tym na wszystkich filmach, jakie widziałem (i tu także) butelkowano piwo schłodzone do 2-4C. Jeśli nie schłodzisz piwa przed butelkowaniem nie osiągniesz takiego efektu, jak na filmie. Nie wiedzę powodu dlaczego nie. Jedyna różnica to wyższe ciśnienie. Jak nie chcesz petów (dziwne wymaganie, w końcu fermzilla jest petem) to możesz zrobić/kupić napełniacz do butelek szklanych. Kosz oczywiście będzie większy. 2 godziny temu, witur napisał: Jak masz lać w peta żeby tylko schłodzić i wypić to nie bawił bym się w takie cudowanie tylko wpiął kran bezpośrednio w złączkę i lał , z kompresorem w kranie powinno się udać Zapewne miałeś na myśli kompensator. Miałem do czynienia z kegami i jedyne co dałoby się tak zabutelkować w temperaturze pokojowej to pianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 28 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 28 minut temu, krzat napisał: Nie wiedzę powodu dlaczego nie. Jedyna różnica to wyższe ciśnienie. Jak nie chcesz petów (dziwne wymaganie, w końcu fermzilla jest petem) to możesz zrobić/kupić napełniacz do butelek szklanych. Kosz oczywiście będzie większy. Piwa w butelkach przechowuję kilka miesięcy. To trochę inaczej, niż tygodniowa fermentacja. Piwa w pecie nie postawię przed gościem, który chciałby napić się danego gatunku piwa. Co do temperatury - jeszcze nie widziałem żadnego filmu, na którym butelkowano piwo w temperaturze pokojowej. Gdyby to było takie proste, to nikt nie zaprzątałby dobie głowy koniecznością schładzania piwa. A często jest to podkreślane. No, ale może Tobie się uda i to nagrasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 29 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2021 W dniu 28.03.2021 o 18:22, fotohobby napisał: Co do temperatury - jeszcze nie widziałem żadnego filmu, na którym butelkowano piwo w temperaturze pokojowej. Za pomocą carbonation cap bez problemu nalejesz do peta ciepłe piwo. Kwestia odpowiednio wyrównanych ciśnień pomiędzy butelką a źródłem piwa. Potem odpinasz źródło i butelka z "czapką" ląduje w lodówce na schłodzenie. Potem to już zależnie od potrzeb, albo pijesz albo po schłodzeniu można zamienić "czapkę" na zwykłą zakrętkę. Tylko ta rurka do samego dna to nie jest najlepszy pomysł, wystarczy kilka cm aby skierować strumień piwa na ściankę butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 29 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2021 Ok, patent przydatny - ale nie dla mnie. A zabutelkować takiego piwa się raczej nie na, nawet zimne w beergunie się trochę pieni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Jak startujecie z ciśnieniem - pozwalacie drożdża powoli naprodukować ciśnienie od początku fermentacji, czy nabijacie z butli docelowe od razu np 15psi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 11 godzin temu, leonzn napisał: Jak startujecie z ciśnieniem - pozwalacie drożdża powoli naprodukować ciśnienie od początku fermentacji, czy nabijacie z butli docelowe od razu np 15psi ? Ja nabijam od razu , ale przy piwe w którym chciał byś żeby były estry to zaczynaj fermentację na otwartym zaworku . 2-3 dni fermentacji na otwartym zaworku później ustawiasz ciśnienie jakie chcesz i kończysz fermentacje leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Mocno zastanawiam się nad zakupem fermzilli 50l. Jako, że głowie robie piwa dolnej fermentacji to trzeba chłodzić piwo. Czytałem, że wykonując fermentacje ciśnieniową można trzymać fermentor w temperaturze pokojowej, ale ja wole zapewnić te 8-10 stopni. Czy wężownica, którą można dokupić będzie w stanie schłodzić piwo w całej objętości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 30 minut temu, Eselchen napisał: Mocno zastanawiam się nad zakupem fermzilli 50l. Jako, że głowie robie piwa dolnej fermentacji to trzeba chłodzić piwo. Czytałem, że wykonując fermentacje ciśnieniową można trzymać fermentor w temperaturze pokojowej, ale ja wole zapewnić te 8-10 stopni. Czy wężownica, którą można dokupić będzie w stanie schłodzić piwo w całej objętości? wszystko zależy od wydajności urządzenia chłodzącego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 (edytowane) 7 minut temu, anteks napisał: wszystko zależy od wydajności urządzenia chłodzącego Będzie to prawdopodobnie zamrażarka ze sterownikiem, w której będzie wiadro z wodą i glikolem. Obieg będzie wymuszony przy pomocy pompki fontannowej. Edytowane 10 Kwietnia 2021 przez Eselchen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 16 minut temu, Eselchen napisał: Będzie to prawdopodobnie zamrażarka ze sterownikiem, w której będzie wiadro z wodą i glikolem. Obieg będzie wymuszony przy pomocy pompki fontannowej. Ludziska na petach schodzą do tej temp a przy takim rozwiązaniu to prawie że wymrażanie zrobisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 (edytowane) 3 godziny temu, anteks napisał: Ludziska na petach schodzą do tej temp a przy takim rozwiązaniu to prawie że wymrażanie zrobisz A jak już używam wężownicy wewnętrznej to potrzeba dodatkowo jakiejś komory styropianowej, pokrowca w celu lepszej izolacji? Edytowane 10 Kwietnia 2021 przez Eselchen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Zaizolowałbym nawet jakąś starą kołdrą/kocem, zawsze to mniej energii zużyjesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się