Skocz do zawartości

refermentacja - glukoza - czy można dodawać przed rozlewem do fermentora nie rozpuszczając w wodzie?


Monty

Rekomendowane odpowiedzi

  W dniu 25.11.2019 o 09:33, korzen16 napisał(a):

Dokładnie to właśnie mnie ostatnio dotknęło w jednym z piw. Mój błąd - chciałem przyspieszyć gotowanie i filtrowałem do wiadra, i przelewałem to na raty do gara który już grzałem - przyspieszyłem cały proces, ale mam piwo miodowe ;) 

Rozwiń  

 

  W dniu 25.11.2019 o 09:47, leonzn napisał(a):

 

ja tak robię caly czas, wszystkie garnki automatyczne tez tak działają - wysładzasz do kotla ktory zagotowuje brzeczke...

z tego co wiem w procesie ciepłym (chyba sie to tak nazywa) w browarze domowym nie jest to problemem

Rozwiń  

"Hot Side Aeration", jak się na to mówi, to temat rzeka, co do którego nie są zgodne nawet największe tuzy światowego piwowarstwa. Z mojego doświadczenia też nie ma to żadnego znaczenia i nie powoduje negatywnych skutków, ale być może w jakichś specyficznych warunkach jest ono niekorzystne. Gdyby sprawa była zero-jedynkowa, to już pewnie dawno zawartoby jakiś kompromis. 

Edytowane przez Oskaliber
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przymierzam się do butelkowania swojej pierwszej warki. Przede mną jeszcze cicha ale już teraz rozkminiam sposób dodawania glukozy. Z tego co piszecie to najlepszym rozwiązaniem jest jej rozrobienie w wodzie, wlanie na dno fermentora z kranikiem i przelanie do niego brzeczki. Moje pytanie - czy przemieszać jeszcze delikatnie całość, tak aby glukoza przeszła do całości, a nie zawiesiła się tylko w części brzeczki. Z jednej strony nie chcę jej napowietrzyć ale z drugiej chciałbym mieć pewność, że cukier będzie równomiernie rozprowadzony.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 2.12.2019 o 10:34, rs.juszczak napisał(a):

Moje pytanie - czy przemieszać jeszcze delikatnie całość, tak aby glukoza przeszła do całości, a nie zawiesiła się tylko w części brzeczki.

Rozwiń  

 

ja delikatnie mieszam duza lyzka taka do nakładania zupy, oczywiście przy zlewaniu tworze jak największy wir , aby juz sie mieszało. czasem nie mieszam i tez jest dobrze. nigdy nie mialem granata

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 2.12.2019 o 10:34, rs.juszczak napisał(a):

Moje pytanie - czy przemieszać jeszcze delikatnie całość

Rozwiń  

Moim zdaniem tak - delikatnie bez wzburzania płynu, ale jednak polecam zamieszać.

Raz zapomniałem, co w połączeniu z drożdżami skłonnymi do przegazowywania skończyło się generalnym sprzątaniem piwnicy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 2.12.2019 o 10:34, rs.juszczak napisał(a):

Przymierzam się do butelkowania swojej pierwszej warki. Przede mną jeszcze cicha ale już teraz rozkminiam sposób dodawania glukozy. Z tego co piszecie to najlepszym rozwiązaniem jest jej rozrobienie w wodzie, wlanie na dno fermentora z kranikiem i przelanie do niego brzeczki. Moje pytanie - czy przemieszać jeszcze delikatnie całość, tak aby glukoza przeszła do całości, a nie zawiesiła się tylko w części brzeczki. Z jednej strony nie chcę jej napowietrzyć ale z drugiej chciałbym mieć pewność, że cukier będzie równomiernie rozprowadzony.

Rozwiń  

 

Ja bym Ci z okazji pierwszej warki sugerował sypać cukier lub glukozę bezpośrednio do butelki. Jeden stres mniej :)

Ja od niedawna bawię się w glukozę rozpuszczaną w wodzie (a w zasadzie bez rozpuszczania w wodzie) bo chcę precyzyjniej nagazować konkretny styl piwa a tak to sypałem cukier po nalaniu piwa do butelki. Myślę, że jak to Twoja pierwsza warka i wsypiesz 4g cukru na 500ml piwa to też będzie zajebiście :).

Jakie piwo uwarzyłeś?

Pozdrawiam

Edytowane przez Monty
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

AIPA 15 Blg.

Aż 4 g? Wszędzie czytam, że 5-6 g na litr, chciałem podejść do tematu bezpieczniej i jeszcze trochę mniej dać (boję się granatów:))

Na prawdę jest takie duże ryzyko związane z rozpuszczaniem i mieszaniem z brzeczką glukozy? Bezpieczniej sypać wprost do butelek?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 2.12.2019 o 12:39, Monty napisał(a):

Myślę, że jak to Twoja pierwsza warka i wsypiesz 4g cukru na 500ml piwa to też będzie zajebiście :).

Rozwiń  

nie wiesz jakie piwo a radzisz 4g na 500 ml ?

  W dniu 2.12.2019 o 14:29, rs.juszczak napisał(a):

Na prawdę jest takie duże ryzyko związane z rozpuszczaniem i mieszaniem z brzeczką glukozy? Bezpieczniej sypać wprost do butelek?

Rozwiń  

nie ma ryzyka, zalej glukoze wrzątkiem , jak sie mocno boisz to chwile przegotuj, wlej to do wiadra a na ti piwo i tyle, zadna filozofia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 2.12.2019 o 14:38, leonzn napisał(a):

nie wiesz jakie piwo a radzisz 4g na 500 ml ?

nie ma ryzyka, zalej glukoze wrzątkiem , jak sie mocno boisz to chwile przegotuj, wlej to do wiadra a na ti piwo i tyle, zadna filozofia

Rozwiń  


Oczywiście, podałem to nie znając rodzaju piwa. 4g to był pewien skrót myślowy. Chodziło mi o miarkę, która zakłada cukier dla 0,3L, 0,5L, 0,7L. Dla 0,5L jest właśnie 4g cukru. 4g to tez pewna średnia, która pasuje do dużego zakresu piw, jakie wchodzą w grę. Jest różnica miedzy miarką cukru a miarką glukozy! Ale nie ma wielkiej różnicy w tym przypadku czy dam miarkę 4g czy będę liczył dokładnie pod styl. Autor Warki chce dodatkowo zaniżyć wartości aby nie było granatów to po co z tą apteką od razu wjeżdżać?

 

@Leonzn - teraz jak już znasz styl piwa to przelicz sobie ile byś dał cukru nagazowując piwo skrajnie nisko i wysoko zakładając, że trzymasz się stylu. Czy moje 4g na butelkę są poza zakresem? Wątpię. 
 

Jedno, czego autor Warki musi być pewien to, że piwo już „zjadło” cały cukier. 
 

Pewne jest to, że odpada ryzyko nierównomiernego nagazowania. Czyż nie?

Edytowane przez Monty
Uzupełnienie treści.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 2.12.2019 o 16:00, Monty napisał(a):

@Leonzn - teraz jak już znasz styl piwa to przelicz sobie ile byś dał cukru nagazowując piwo skrajnie nisko i wysoko zakładając, że trzymasz się stylu. Czy moje 4g na butelkę są poza zakresem? Wątpię. 

Rozwiń  

 

gazujac na 2,3 potrzeba 6,3 g glukozy, a na 2,7 - 8,1g

jesli uwazasz ze nie ma roznicy pomiędzy 2,3 ,a 2,7 vol to zazdroszczę podejścia

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 3.12.2019 o 14:21, leonzn napisał(a):

 

gazujac na 2,3 potrzeba 6,3 g glukozy, a na 2,7 - 8,1g

jesli uwazasz ze nie ma roznicy pomiędzy 2,3 ,a 2,7 vol to zazdroszczę podejścia

 

Rozwiń  

 

  W dniu 3.12.2019 o 15:10, andy1856 napisał(a):

 

Zaproponowałeś 8g cukru na litr piwa, co daje nagazowanie rzędu 3,0 vol. Bardzo zajebiście, a być może nawet rozrywkowo.

Rozwiń  

 

Podaję parametry dla 500ml piwa:
Nagazownaie 2.3vol.- 2,9g cukru lub 3,2g glukozy,

2.7vol. - 3,7g cukru lub 4g glukozy.

 

Czyli w przybliżeniu 4g tak jak od początku pisałem. 
 

Ja cały czas w przypadku gdy mówię o sypaniu do butelki mówię o cukrze a nie o glukozie ale proporcje są podobne.

 

Nie wiem skąd wam wyszły aż takie ilości, wydaje mi się, że Wasze kalkulatory są „granatowe” ;)

 

jak przeliczacie, mogę prosić o link do tych kalkulatorów?

ja rozumiem, że piszemy w piaskownicy piwowarskiej ale nie przesadzajmy może? :)))

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 3.12.2019 o 17:09, Monty napisał(a):

Nie wiem skąd wam wyszły aż takie ilości, wydaje mi się, że Wasze kalkulatory są „granatowe” ;)

Rozwiń  

 

nasze podaja nizsza wartosc wiec nie rozumiem tego zdania,

uzywam kalk na brewness

  W dniu 3.12.2019 o 17:15, Monty napisał(a):

Możliwe. Nie było powiedziane - fakt. Zakładam 20°C, temp pokojowa. 

Rozwiń  

tez daje 20C

 

  W dniu 3.12.2019 o 17:09, Monty napisał(a):

Ja cały czas w przypadku gdy mówię o sypaniu do butelki mówię o cukrze a nie o glukozie ale proporcje są podobne.

Rozwiń  

 

przy cukrze nagazowanie jest jeszcze wyzsze, i przy 4g na butelke to juz prawie 3,0 vol

 

  W dniu 3.12.2019 o 17:09, Monty napisał(a):

ja rozumiem, że piszemy w piaskownicy piwowarskiej ale nie przesadzajmy może? :)))

Rozwiń  

 

wg mnie powyzej 2,7 w szczeg na początku przygody to proszenie sie o klopoty

 

nie rozumiem twojego podejścia, przecież to jest niebezpieczne

 

rob sobie piwo jak chcesz , ale nie radz na forum ludziom takich glupot

Edytowane przez leonzn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warzę od 2012r, przez około 15 warek sypałem tylko cukier w ilości 3,5-4g na butelkę. Wystrzeliła mi tylko jedna butelka. Przez nieuwagę posłodziłem ją 2 razy :). Też jestem zdania, że każdy robi po swojemu a nie po Naszemu :)

 

bitwa na screeny? ;)

Poproszę twój screen z tymi kosmicznymi parametrami. 

 

A55B4533-F819-4456-AB4F-B0E93DD497F8.png

6F4EF2CC-1974-4DB2-967A-6E317526558E.png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 3.12.2019 o 17:38, leonzn napisał(a):

prosze bardzo

Screenshot_3.png

Rozwiń  


Teraz skoro już wiemy, ze używasz dobrego kalkulatora to podstaw sobie jeszcze te twoje 8.1g glukozy jak pisałeś wcześniej i zobaczymy czy nagazuje ci na 2.7vol jak pisałeś wyżej, czy będziesz wyciągał kawałki szkła ze ściany? 

 

Piszesz głupoty a mnie się czepiasz. Załóżmy w takim razie, że Twoja racja jest „Twojsza” bo chyba o to ci chodzi. 
 

Autorowi pierwszej Warki nie zalecam wsypywania żadnego cukru w ilości większej niż 4g na 500ml bo faktycznie może być gorąco. Na pewno nie czytaj co pisze leonzn bo widać, że sam się ze sobą kłóci. Raz czepia się moich 4g cukru a innym razem sam proponuje ponad 8g glukozy :)

Oprócz teorii (kalkulator) przydało by się jeszcze trochę praktyki. Ja już kilka piw sobie nawarzyłem a skoro je sobie nawarzyłem to i je wypiłem. Mialem jeden granat bo posłodziłem 2x tą samą butelkę, innym razem miałem prze gazowane kilka butelek AIPA. Nie tyle prze gazowane co uciekające z butelki z powodu dużej ilości chmielu jaki pozostał w butelce. Nie przyłożyłem się do filtrowania i przez to piwo za sprawą chmielin uciekało z butelki.

Uczyłem się na błędach, 2x nie popełniam tych samych. 

Edytowane przez Monty
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 3.12.2019 o 17:53, Monty napisał(a):

Autorowi pierwszej Warki nie zalecam wsypywania żadnego cukru w ilości większej niż 4g na 500ml bo faktycznie może być gorąco.

Rozwiń  

 

zalecasz wsypanie 4g cukru co daje 2,85vol

 

  W dniu 3.12.2019 o 17:53, Monty napisał(a):

Na pewno nie czytaj co pisze leonzn bo widać, że sam się ze sobą kłóci. Raz czepia się moich 4g cukru a innym razem sam proponuje ponad 8g glukozy

Rozwiń  

 

nigdzie nie proponowalem tego lol

 

  W dniu 3.12.2019 o 17:53, Monty napisał(a):

Oprócz teorii (kalkulator) przydało by się jeszcze trochę praktyki.

Rozwiń  

 

?

  W dniu 3.12.2019 o 17:53, Monty napisał(a):

Mialem jeden granat bo posłodziłem 2x tą samą butelkę

Rozwiń  

 

to dlaczego radzisz komus zeby wsypywał cukier do butelki skoro sam przyznales ze mozna przy tym popelnic blad?

 

  W dniu 3.12.2019 o 17:53, Monty napisał(a):

Na pewno nie czytaj co pisze leonzn

Rozwiń  

 

???

 

mysle ze kazdy przedstawił swoje racje, ja na tym koncze

@Monty pozdrawiam

 

Edytowane przez leonzn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 4.12.2019 o 10:25, leonzn napisał(a):

zalecasz wsypanie 4g cukru co daje 2,85vol

 

  W dniu 3.12.2019 o 17:53, Monty napisał(a):

Na pewno nie czytaj co pisze leonzn bo widać, że sam się ze sobą kłóci. Raz czepia się moich 4g cukru a innym razem sam proponuje ponad 8g glukozy

Rozwiń  

 

nigdzie nie proponowalem tego lol

Rozwiń  

Nie pisałeś? A to poniżej to co to?

 

  W dniu 3.12.2019 o 14:21, leonzn napisał(a):

 

gazujac na 2,3 potrzeba 6,3 g glukozy, a na 2,7 - 8,1g

jesli uwazasz ze nie ma roznicy pomiędzy 2,3 ,a 2,7 vol to zazdroszczę podejścia

 

Rozwiń  

Czyli u Ciebie 2,7vol to 8.1g glukozy ale gdy ja proponuję sypnięcie DO 4g cukru to jest źle. Oczywiście 4g to jest ta średnia o której pisałem, trzeba się pilnować, bo gdy cały cukier nie został odfermentowany to jest dyża szansa na strzał. Jeszcze do tego cienkie, zdobione butelki i jest niebezpiecznie. Uważam jednak, że to Twoje 8.1g glukozy to ogromna przesada.

 

  W dniu 4.12.2019 o 10:25, leonzn napisał(a):

 

  W dniu 3.12.2019 o 17:53, Monty napisał(a):

Mialem jeden granat bo posłodziłem 2x tą samą butelkę

Rozwiń  

 

to dlaczego radzisz komus zeby wsypywał cukier do butelki skoro sam przyznales ze mozna przy tym popelnic blad?

Rozwiń  

Napisałem w jaki sposób ten błąd powstał. Posłodziłem 2x tą samą butelkę. To samo mogło by się stać gdyby glukoza z wodą nie została rozmieszana w wiadrze fermentacyjnym. 

 

Widzę też, że masz info o uwarzeniu 50+ piw. To dużo więcej ode mnie. Nie popełniłeś w tym czasie żadnych błędów? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 4.12.2019 o 10:50, Monty napisał(a):

zalecasz wsypanie 4g cukru co daje 2,85vol

Rozwiń  

 

tam jest "zalecasz" , a nie zalecam . odnoszę sie w tym stwierdzeniu do twojej propozycji , gdybym pisal o sobie to napisałbym "zalecam"

 

  W dniu 4.12.2019 o 10:50, Monty napisał(a):

Uważam jednak, że to Twoje 8.1g glukozy to ogromna przesada.

Rozwiń  

 

tak jak wyzej, podawałem wartości i wyniki z kalkulatora - pokazywałem dla jakiej ilosci cukru wychodzi konkretny vol. Z mojej wypowiedzi mozna wynieść, ze nie zalecam stosowania nagazowania  ponad 2,3 vol.  Pisanie ze moje wyliczenia to zalecenia to duza nadinterpretacja

 

  W dniu 4.12.2019 o 10:50, Monty napisał(a):

Nie popełniłeś w tym czasie żadnych błędów? 

Rozwiń  

 

nie wybuchła mi nigdy zadna butelka, pomimo ok 10 warek na brettach. na pewno zrobiłem jakies bledy , niektóre z piw byly za mocno nagazowane (Hop Creep :D). dlatego zasugerowałem ze 2,7 > vol to bardzo duzo (sam gazuje na max 2,3 vol ) bo wg mnie jest to w miare bezpieczna wartosc i przy popelnieniu bledow nie skonczy sie granatem (teoretycznie)

 

  W dniu 4.12.2019 o 10:50, Monty napisał(a):

To samo mogło by się stać gdyby glukoza z wodą nie została rozmieszana w wiadrze fermentacyjnym. 

Rozwiń  

 

jesli wlewasz rozpuszczona w duzej ilosci wody glukoze i na to zlewasz piwo tworząc wir, to wydaje mi sie to malo prawdopodobne, a pisalem przeciez ze dodatkowo zalecam przemieszanie tego jakas lyzka czy inna nabierka

 

 

Dodatkowo - wszystkie te zalecenia pisałem w odniesieniu do pytania o butelkowanie pieszej warki użytkownika @rs.juszczak starałem sie przekazac swoje best practice .

Nie twierdze ze nie mozna i nie powinno sie gazowac mocniej - to tak aby nie bylo kolejnego niezrozumienia.

Edytowane przez leonzn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeszcze jedno pytanie odnośnie do dodawania glukozy. Tylko się znowu nie pokloccie:))

Zamierzam rozpuścić glukozę w wodzie i wlać na dno fermetora z kranem. W kalkulatorze wpisuje temperaturę piwa. Czy to jest temperatura piwa, do którego wlewam cukier, czy docelową temperatura piwa, w której będzie refermentowalo.

Różnica jest zasadnicza bo piwo w tej chwili klaruje się na balkonie więc ma jakieś 3-4 stopnie C, a refermentowalo będzie w temp ok 17 st C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 14.12.2019 o 06:33, buk0 napisał(a):

@rs.juszczak Należy wpisać najwyższą temperaturę jaką miało fermentujące piwo. 

Rozwiń  

I tak i nie -jesli pod koniec fermentacji temperatura spadla np o 2 stopnie i w takiej temp drożdże dojadaly, to fajnie podac te niższa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Było tak jak pisze @sasuke5055, ostatnie kilka dni drożdże dojadaly w niższej temp. 17-18 stopni. Maks było 20. Ale mówię tu o temp powietrza w pokoju. W wiadrze pewnie ze 2 więcej. To jak, od maksa, czy od tej niższej? I dać poprawkę na to że to temp pomieszczenia a nie piwa?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.