eltomek Opublikowano 29 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 No właśnie, załóżmy, że zalewamy odstanym piwem syrop z cukru do refermentacji i od tego czasu butelkowanie kończymy po 2h. Zakładając, że drożdże były w rozsądnej kondycji, tzn nie były za długo przetrzymane bez cukru, nie były coldcrashowane to co dzieje się dalej? Kiedy podejmują one pracę - po 5, 12, 24 godzinach i po jakim czasie przerabiają one cukier kompletnie do pełnego nagazowania - dzień, tydzień, dwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 2 minuty temu, eltomek napisał: tydzień, dwa? Mniej więcej tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogoun Opublikowano 29 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 Jeszcze nie spotkałem piwa prawidłowo nagazowanego po tygodniu. Ten tydzień to jest taki piwowarski yeti, mityczny stwór, mimo że nikt go nie widział to jest chętnie opisywany w bajkowych instrukcjach z zestawów: tydzień fermentacji, tydzień refermentacji... a gucio! Zwykle po 2-3 tygodniach otwieram pierwszą butelkę dla testu i ... zwykle jeszcze brakuje do nominalnego nagazowania. No więc ile? Zależnie od drożdży - jedne nagazują w dwa tygodnie, inne w dwa miesiące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 (edytowane) Tygodniowa pszenica jest już OK Używam glukozy a nie białego cukru Edytowane 29 Listopada 2019 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 29 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 Fermentacja trwa 5 tygodni - 2 tyg burzliwej i 3 tyg cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 29 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 3 minuty temu, Piotr Ba napisał: 2 tyg burzliwej Hmmm, a to mi sie nigdy nie zdarzyło. Może dlatego, że mało dotąd uwarzyłem. Ale zdarzyło się, ze burzliwa trwała 4 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 29 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 Moje piwo pszeniczne jest coraz lepsze z biegiem czasu. Muszę się pochwalić - zestaw Hefeweizen z Browamatora. Będę mieć poważny dylemat co uważyć w maju na lato - pszeniczne czy jakieś pale ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 29 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 2 godziny temu, Kaniutek napisał: Hmmm, a to mi sie nigdy nie zdarzyło. Może dlatego, że mało dotąd uwarzyłem. Ale zdarzyło się, ze burzliwa trwała 4 dni. Nie nasmiewaj sie, bo ta wiedze wyniosl napewno z naszego forum, gdzie wiekszosc powtarza ze fermentacja "burzliwa" trwa 3 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 29 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 4 godziny temu, korzen16 napisał: Używam glukozy a nie białego cukru Też zauważyłem że na glukozie 1-2 tygodnie i piwo nagazowane. Na cukrze natomiast te 2-3 tygodnie trzeba czekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogoun Opublikowano 29 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 Godzinę temu, anatom napisał: Też zauważyłem że na glukozie 1-2 tygodnie i piwo nagazowane. Na cukrze natomiast te 2-3 tygodnie trzeba czekać. Hmm... może w tym coś być, w takim wypadku chyba muszę również się przestawić na glukozę, szczególnie przy "powolnych" drożdżach (np. FM13, które mi 2-3 miesiące nagazowywały). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 29 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 5 godzin temu, Piotr Ba napisał: Fermentacja trwa 5 tygodni - 2 tyg burzliwej i 3 tyg cichej. Po co komu w ogóle to potrzebne . Fermentacja ma się zacząć i prawidłowo zakończyć , a co jest pośrodku (ja wypijam w tym okresie 1-1,5 skrzynki piwa ) po co się spinać . A jak burzliwa przeciagnie się o 2 dni to co wtedy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 29 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 2 godziny temu, Hanys93 napisał: Nie nasmiewaj sie, bo ta wiedze wyniosl napewno z naszego forum, gdzie wiekszosc powtarza ze fermentacja "burzliwa" trwa 3 tygodnie. Bo tak jest. Ale nie chce mi się 10ty raz powtarzać, więc odeślę tylko do dyskusji zaczynającej się od tego posta: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 29 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 4 godziny temu, Hanys93 napisał: Nie nasmiewaj sie, bo ta wiedze wyniosl napewno z naszego forum, gdzie wiekszosc powtarza ze fermentacja "burzliwa" trwa 3 tygodnie. Źle mnie zinterpretowałeś. Ja się nie naśmiewam. Po prostu, nie zdarzyło mi się, zeby burzliwy etap fermentacji trwał u mnie tak długo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 30 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 (edytowane) Po tygodniu żadna moja warka nadawała się do wypicia po tygodniu. Nawet pszenica przy refermentacji glukozą była za słodka. Minimum potrzebowała 2 tygodnie, optymalnie po co najmniej 3-4 tygodniach Edytowane 30 Listopada 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 30 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 15 godzin temu, Oskaliber napisał: Bo tak jest. Ale nie chce mi się 10ty raz powtarzać, więc odeślę tylko do dyskusji zaczynającej się od tego posta: Nie znam sie w 100% na polskim jezyku browarniczym ale wychodze z zalozenia ze "burzliwa" i "cicha" zostala przypisana do niemieckiego "Hauptgärung" i "Nachgärung". Przy czym trzeba dodac ze "Nachgärung" jest w wiekszosci przypadkow polaczone z "Lagerung" czyli lagerowaniem piwa. Wracajac do tematu burzliwej - u 90% uzytkownikow forum mozna zaobserwowac ze jako fermentacje "burzliwa" okreslaja punkt gdzie piwo zeszlo do FG a nastepnie przelewaja do innego zbiornika na "cicha" co w tym przypadku nalezaloby juz nazwac lagerowaniem. Poprawne uzycie okreslenia "cicha" bedzie w momencie gdy jeszcze fermentujace piwo przelewamy do innego zbiornika - ale trzeba zaznaczyc ze przejscie z procesu "Hauptgärung" na "Nachgärung" czyli z tzw. "burzliwej" na "cicha" powinno nastapic w momencie gdy cukry proste zostana zjedzone i drozdze rozpoczynaja zjadac cukry bardziej zlozone - czyli "Nachgärung" - ktory jest defacto procesem sluzacym w glownej mierze do ustawiania odpowiedniego nasycenia Co2. Dopiero po osiagnieciu FG mozemy mowic o rozpoczeciu procesu lagerowania. Mowa tutaj o fermentacji "glownej" bezcisnieniowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 30 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Po tygodniu w piwie można sprawdzić czy się wyklarowało najwyżej. Nie ma sensu kosztować piwa kiedy nie upłynie jednak parę miesięcy, a o niektórych piwa można dopiero myśleć w przedziale pół roku-rok. Po miesiącu można sprawdzić czy ewentualnie zaczęło się nagazowywać, ale do tego nie trzeba otwierać piwa, wystarczy popatrzeć jak zachowuje się piana po wstrząśnięciu i przy okazji nadstawić ucha do kapsla czy patentu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 30 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 23 minuty temu, Bogi napisał: Nie ma sensu kosztować piwa kiedy nie upłynie jednak parę miesięcy, Trochę przesadzasz, nie wyobrażam sobie tyle czekać z jakąś IPĄ, APĄ itp. U mnie przy tych stylach, w 2-3 tygodnie już są dobrze nagazowane. buk0 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 30 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 IPA może być po miesiącu, ale bezpieczniej wypić lepsze piwo później niż średnie wcześniej. Piwowarstwo i nie tylko powinno uczyć przede wszystkim cierpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się