Piwosz29 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2020 Witam, mam mały dylemat, mianowicie chciałbym uwarzyc piwo coś w stylu marcowego na slodach wiedeński, monachijski i Caramunich lecz nie mam warunków do robienia lagerów i zastanawiam się czy mógłbym użyć do tego piwa drożdży s04 i jaki był by tego efekt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 3 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2020 Estrowe marcowe tj. brown ale. :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz29 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2020 Dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 3 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2020 ło matko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 3 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2020 Zacznij czytać coś w temacie tego co chcesz zrobić kolego nim napiszesz jakieś pytanie na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2020 3 godziny temu, Piwosz29 napisał: Witam, mam mały dylemat, mianowicie chciałbym uwarzyc piwo coś w stylu marcowego na slodach wiedeński, monachijski i Caramunich lecz nie mam warunków do robienia lagerów i zastanawiam się czy mógłbym użyć do tego piwa drożdży s04 i jaki był by tego efekt? Nie mam warunków na robienie danego stylu to nie robie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafple Opublikowano 3 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2020 4 godziny temu, Piwosz29 napisał: Witam, mam mały dylemat, mianowicie chciałbym uwarzyc piwo coś w stylu marcowego na slodach wiedeński, monachijski i Caramunich lecz nie mam warunków do robienia lagerów i zastanawiam się czy mógłbym użyć do tego piwa drożdży s04 i jaki był by tego efekt? Pytanie jeszcze jakie masz te warunki... możesz spróbować drożdże mangrove jack's m54 californian lager i ile ma to być "coś w stylu". Są jeszcze kveiki, które niby mają dawać piwa o czystości lagerów w wysokich temperaturach, jednak mi ten eksperyment wyszedł z mizernym efektem, ale też równie mizerne są moje doświadczenia z kveikami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz29 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2020 Dzięki rafple za fajną odpowiedź ? Zaciekawił mnie ten temat z kveikami muszę go zgłębić myślę że to będzie to czego szukałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 4 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2020 Jest o kveikach sporo jest na forum, osobiście polecam zwłaszcza początkującym, bo to wyrozumiałe drożdże, które wybaczają wiele błędów. Do tego łatwe w obsłudze - nie trzeba startera, produkują dużo gęstwy, i co najważniejsze można fermentować w mieszkaniu nawet latem. Można eksperymentować w różnych, dość wysokich temperaturach, i może nie dają jakiegoś specjalnego profilu smakowego, ale w zamian nie produkują niechcianych związków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 4 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2020 Kveików używam do "Full Aroma Hops" (receptura na wiki), kiedy nie mam wolnej lodówki, a chcę zrobić zwykłe jasne-pełne, dla gości, którzy niekoniecznie gustują w "kraftowych" stylach. Fermentowane w temp otoczenia 21C dają czysty, zrównoważony profil, moje piwo dobrze się też klarowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz29 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2020 A te drożdże mongrove jack m54 californian lager też wydają się ciekawą propozycją tym bardzie że na drożdżach mangrove jack zawsze fajnie mi się pracowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Skwira Opublikowano 4 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2020 Jakie kveiki polecacie? Może to głupio zabrzmieć ale kveiki powinny zainteresować bimbrownikow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 4 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2020 Ja używałem tylko FM53. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafple Opublikowano 4 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2020 6 godzin temu, Marcin Skwira napisał: Jakie kveiki polecacie? Z tych które powinny dać czysty profil używałem tych: https://whclab.com/collections/homebrew-liquid-yeast-pitches/products/ubbe-homebrew na brulosophy robili eksperyment z innym szczepem (albo tylko inaczej nazwanym przez producenta) zdaje się łatwiej dostępnym niż ten którego ja użyłem, ale efekt zdaje się był podobny jak u mnie i piwo nie zachwyciło czystym profilem lagera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się