garot Posted January 11, 2020 Share Posted January 11, 2020 Witam, Właśnie od 2 tygodni mam fermentujące piwo świąteczne z zestawy słodów z BA z drożdżami bodajże Safale 134. Dzisiaj pierwszy raz zajrzałem do fermentora i po otwarciu od razu powalił mnie jakby apteczny zapach. Dodam ze nie ma śladów infekcji, były dodane drożdże zrehydrowane, dobrej kondycji (2 paczki bo robiłem z 2 zestawów po 10 l). Oraz z dodatkiem cynamonu. Wszystko z zestawu. Czy to normalne w tego typu piwach czy raczej zakażenie? W smaku to jest lekko wyczuwalne jak badałem próbkę. Planuję jeszcze co najmniej tydzień przetrzymać. Fermentowało w ok 17-18 stopni i chłodzone chłodnicą. Dodam ze na powierzchni pełno gródek brązowych było i delikatna pianka ale to chyba ze słodu? Chmielin nie widzę, chmieliłem w rajstopach. Nigdy nie warzyłem belgisjkich piw i na tych drożdżach tak więc nie wiem jaki optymalny zapach podczas fermentacji powinien być, innych raczej negatywnych nie wyczuwam. Proszę o pomoc, pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafple Posted January 11, 2020 Share Posted January 11, 2020 A woda przypadkiem nie była kranówką? Jeśli tak to spróbuj w kolejnych warkach filtracji wody albo innego uzdatniania na przykład przez dodatek pirosiarczynu sodu żeby pozbyć się chloru. Pozdrawiam Rafał Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted January 12, 2020 Share Posted January 12, 2020 Mi najlepsze piwa wychodzą na kranówce... Link to comment Share on other sites More sharing options...
garot Posted January 12, 2020 Author Share Posted January 12, 2020 10 godzin temu, rafple napisał: A woda przypadkiem nie była kranówką? Jeśli tak to spróbuj w kolejnych warkach filtracji wody albo innego uzdatniania na przykład przez dodatek pirosiarczynu sodu żeby pozbyć się chloru. Pozdrawiam Rafał Tak woda to kranówka, czyli teraz wiem gdzie leży problem. Faktycznie spróbuje następne piwo na lepszej wodzie może kupnej z butelki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted January 12, 2020 Share Posted January 12, 2020 Godzinę temu, garot napisał: Tak woda to kranówka, czyli teraz wiem gdzie leży problem. Niekoniecznie woda jest przyczyną, raczej nie. Chyba nigdzie w krainie nie leci woda na tyle chlorowana żeby miało to wpływ na piwo. Szukalbym raczej gdzie indziej: albo pozostałość po środkach zawierających chlor albo po prostu zakażenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted January 12, 2020 Share Posted January 12, 2020 5 godzin temu, anatom napisał: Niekoniecznie woda jest przyczyną, raczej nie. Chyba nigdzie w krainie nie leci woda na tyle chlorowana żeby miało to wpływ na piwo. Szukalbym raczej gdzie indziej: albo pozostałość po środkach zawierających chlor albo po prostu zakażenie. Też mi się tak wydaje. To raczej nie od wody. Najpewniej infekcja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafple Posted January 12, 2020 Share Posted January 12, 2020 (edited) 8 godzin temu, anatom napisał: Niekoniecznie woda jest przyczyną, raczej nie. Chyba nigdzie w krainie nie leci woda na tyle chlorowana żeby miało to wpływ na piwo. A jednak metryczki konkursowe z trzech moich piw na wodzie z kranu mówią co innego, a sugestie od sędziów rozwiązały problem. A wodę owszem mam cholernie chlorowana. Oczywiście infekcja nie jest wykluczona. Edited January 12, 2020 by rafple Link to comment Share on other sites More sharing options...
garot Posted January 26, 2020 Author Share Posted January 26, 2020 Mam 3 tydzień i brak jakiekolwiek infekcji, ładna czysta tafla brzeczki ale jest jeszcze ten apteczny zapach, czy powinienem butelkować czy lepiej darować sobie i w kanał lać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gruby. Posted January 26, 2020 Share Posted January 26, 2020 Na twoim miejscu bym zrobil z 2 butelki, po 2-3 tyg próba i wtedy byś wiedział co i jak. Różne zapachy są przed rozlewem, a po otwarciu butelek znów inne, nie wyczarujemy nic bez prób. garot 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
garot Posted January 27, 2020 Author Share Posted January 27, 2020 Dobry pomysł, dziekuje! Link to comment Share on other sites More sharing options...
numriel Posted January 27, 2020 Share Posted January 27, 2020 (edited) Świąteczne mam aktualnie w butelkach. Z tego co pamiętam to tak lekko do 1,5 miesiąca po rozlewie pachniało mocno apteką. Było słabo pijalne (dla niektórych niepijalne). Obecnie po prawie 3 miesiącach piwo nie ma już tych akcentów i wyszedł cynamon. Butelkuj i sprawdzaj co jakiś czas Edited January 27, 2020 by numriel garot 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
leonzn Posted January 27, 2020 Share Posted January 27, 2020 W dniu 11.01.2020 o 13:26, garot napisał: Dzisiaj pierwszy raz zajrzałem do fermentora i po otwarciu od razu powalił mnie jakby apteczny zapach. wg mnie infekcja, rzuc okiem w http://www.beerfreak.pl/infekcje-piwa-czyli-mityczny-tlenowiec/ dzial Dzikie drożdże. u mnie zawsze jak byla apteka to miałem zakażenie, niestety to nie znika W dniu 26.01.2020 o 09:40, garot napisał: Mam 3 tydzień i brak jakiekolwiek infekcji, ładna czysta tafla brzeczki ale jest jeszcze ten apteczny zapach, czy powinienem butelkować czy lepiej darować sobie i w kanał lać? pozwolę sobie zacytować czesc powyższego artykułu: Cytat No i po czwarte, infekcja nie zawsze musi przebiegać z wystąpieniem biofilmu. W niektórych sytuacjach tafla piwa będzie wyglądać w porządku, a piwo może być zakażone i nieprzyjemne w smaku mimo to. garot 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
garot Posted January 27, 2020 Author Share Posted January 27, 2020 5 godzin temu, leonzn napisał: wg mnie infekcja, rzuc okiem w http://www.beerfreak.pl/infekcje-piwa-czyli-mityczny-tlenowiec/ dzial Dzikie drożdże. u mnie zawsze jak byla apteka to miałem zakażenie, niestety to nie znika Pozwolę sobie zacytować czesc powyższego artykułu: 5 godzin temu, leonzn napisał: Dzięki, może ze 3 butelki spróbuje zalać a to odstawie w kąt i zajmę się innym piwem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now