wrzoniu1981 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Witam, uwarzyłem piwo pszeniczne cytrusowe z ekstraktów i coś chyba poszło nie tak, bo po łyku jest wyczuwalny alkohol i dziwny smak (tragiczny nie jest, ale nie taki powinien być). Mam plan żeby to zagotować i pogotować z 15 min, zostało mi chmielu Premiant, Sazz i Mandarina Bavaria. Na nowo bym to nachmielił, został mi jeszcze zamiennik cukru do brewkitu i do tego drożdże dolnej fermentacji. Będzie coś z tego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 3 minuty temu, wrzoniu1981 napisał: Witam, uwarzyłem piwo pszeniczne cytrusowe z ekstraktów i coś chyba poszło nie tak, bo po łyku jest wyczuwalny alkohol i dziwny smak (tragiczny nie jest, ale nie taki powinien być). Mam plan żeby to zagotować i pogotować z 15 min, zostało mi chmielu Premiant, Sazz i Mandarina Bavaria. Na nowo bym to nachmielił, został mi jeszcze zamiennik cukru do brewkitu i do tego drożdże dolnej fermentacji. Będzie coś z tego ? Jakie drożdże i temperatura fermentacji? Obstawiam, że po prostu była zbyt wysoka. Z tego już raczej nic nie będzie, raczej warzyłbym kolejną warkę. W kwestii drożdży dolnej fermentacji - masz do tego warunki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 wątpię żeby ktoś był ci w stanie pomóc dopóki nie doprecyzujesz co to jest"dziwny smak". tak czy owak, dorzucanie chmielu do wadliwego piwa to wg. mnie marnowanie surowców Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzoniu1981 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 drożdże były wb 06, mam pomieszczenie gdzie temp. jest ok. 10°C 33 minuty temu, punix napisał: Jakie drożdże i temperatura fermentacji? Obstawiam, że po prostu była zbyt wysoka. Z tego już raczej nic nie będzie, raczej warzyłbym kolejną warkę. W kwestii drożdży dolnej fermentacji - masz do tego warunki? drożdże były wb 06, mam pomieszczenie gdzie temp. jest ok. 10°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Fermentowałeś na WB06 w 10°C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzoniu1981 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 3 minuty temu, zasada napisał: Fermentowałeś na WB06 w 10°C? Teraz chce fermentować na drożdżach Gozdawa German Lager W35 w pomieszczeniu gdzie jest ok 10°C, na Wb 06 było w 22°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Ok, bo nie zrozumiałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzoniu1981 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 6 minut temu, zasada napisał: Ok, bo nie zrozumiałem. a jak Pan się zapatruje na mój pomysł ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 (edytowane) Ale pomysł polega na przefermentowaniu ponownym tego samego piwa innymi drożdżami? Czy te W35 są do nastepnego piwa? Bo ja już nie nadążam. Edytowane 1 Kwietnia 2020 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzoniu1981 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 3 minuty temu, dirk gently napisał: Ale pomysł polega na przefermentowaniu ponownym tego samego piwa innymi drożdżami? Czy te W35 są do nastepnego piwa? Bo ja już nie nadążam. Pomysł polega na zagotowaniu i dodaniu chmieli jak wyżej pisałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Prima aprilis? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 40 minut temu, wrzoniu1981 napisał: a jak Pan się zapatruje na mój pomysł ? Pierwsze: słabo reaguje na Panowanie na forum, które zakłada jednak płaską strukturę. Drugie: według mnie to bez sensu. Lepiej zrobić od nowa coś sensownego, a tamto piwo zostawić w butelkach jako przykład fakapu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 4 minuty temu, wrzoniu1981 napisał: Pomysł polega na zagotowaniu i dodaniu chmieli jak wyżej pisałem A drożdże? Cukry zostały przefermentowane więc w brzeczce zostało Ci pewnie z 2-4 plato. Samym gotowaniem i chmieleniem nic tu nie zrobisz. Musiałbyś dodać jakiś ekstrakt do gotowania żeby ponownie uzyskać brzeczkę na poziomie 12 czy ileś tam % ekstraktu. W zasadzie to musisz przygotować nową brzeczkę. Teraz są czasu że można legalnie destylować na potrzeby dezynfekcji. Przepuść to co masz jeśli masz taką możliwość i uwarz nowe piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Pomysł z gotowaniem fatalny. Prędzej jeszcze bardziej to zaszkodzi niż coś pomoże. Piwo pewnie jest kiepskie przez zbyt wysoką temperaturę fermentacji. dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się