Jump to content

Problem z pszenicznym cytrusowym.


Recommended Posts

Witam, uwarzyłem piwo pszeniczne cytrusowe z ekstraktów i coś chyba poszło nie tak, bo po łyku jest wyczuwalny alkohol i dziwny smak (tragiczny nie jest, ale nie taki powinien być).

Mam plan żeby to zagotować i pogotować z 15 min, zostało mi chmielu Premiant, Sazz i Mandarina Bavaria. Na nowo bym to nachmielił, został mi jeszcze zamiennik cukru do brewkitu i do tego drożdże dolnej fermentacji.

Będzie coś z tego ?

Link to comment
Share on other sites

3 minuty temu, wrzoniu1981 napisał:

Witam, uwarzyłem piwo pszeniczne cytrusowe z ekstraktów i coś chyba poszło nie tak, bo po łyku jest wyczuwalny alkohol i dziwny smak (tragiczny nie jest, ale nie taki powinien być).

Mam plan żeby to zagotować i pogotować z 15 min, zostało mi chmielu Premiant, Sazz i Mandarina Bavaria. Na nowo bym to nachmielił, został mi jeszcze zamiennik cukru do brewkitu i do tego drożdże dolnej fermentacji.

Będzie coś z tego ?

 

Jakie drożdże i temperatura fermentacji? Obstawiam, że po prostu była zbyt wysoka.

Z tego już raczej nic nie będzie, raczej warzyłbym kolejną warkę. W kwestii drożdży dolnej fermentacji - masz do tego warunki?

Link to comment
Share on other sites

wątpię żeby ktoś był ci w stanie pomóc dopóki nie doprecyzujesz co to jest"dziwny smak". tak czy owak, dorzucanie chmielu do wadliwego piwa to wg. mnie marnowanie surowców

Link to comment
Share on other sites

drożdże były wb 06, mam pomieszczenie gdzie temp. jest ok. 10°C

 

33 minuty temu, punix napisał:

 

Jakie drożdże i temperatura fermentacji? Obstawiam, że po prostu była zbyt wysoka.

Z tego już raczej nic nie będzie, raczej warzyłbym kolejną warkę. W kwestii drożdży dolnej fermentacji - masz do tego warunki?

drożdże były wb 06, mam pomieszczenie gdzie temp. jest ok. 10°C

Link to comment
Share on other sites

Ale pomysł polega na przefermentowaniu ponownym tego samego piwa innymi drożdżami? Czy te W35 są do nastepnego piwa? Bo ja już nie nadążam.

Edited by dirk gently
Link to comment
Share on other sites

3 minuty temu, dirk gently napisał:

Ale pomysł polega na przefermentowaniu ponownym tego samego piwa innymi drożdżami? Czy te W35 są do nastepnego piwa? Bo ja już nie nadążam.

Pomysł polega na zagotowaniu i dodaniu chmieli jak wyżej pisałem

 

Link to comment
Share on other sites

40 minut temu, wrzoniu1981 napisał:

a jak Pan się zapatruje na mój pomysł ?

Pierwsze: słabo reaguje na Panowanie na forum, które zakłada jednak płaską strukturę.

Drugie: według mnie to bez sensu. Lepiej zrobić od nowa coś sensownego, a tamto piwo zostawić w butelkach jako przykład fakapu.

Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, wrzoniu1981 napisał:

Pomysł polega na zagotowaniu i dodaniu chmieli jak wyżej pisałem

A drożdże?

Cukry zostały przefermentowane więc w brzeczce zostało Ci pewnie z 2-4 plato. Samym gotowaniem i chmieleniem nic tu nie zrobisz. Musiałbyś dodać jakiś ekstrakt do gotowania żeby ponownie uzyskać brzeczkę na poziomie 12 czy ileś tam % ekstraktu. W zasadzie to musisz przygotować nową brzeczkę. 

Teraz są czasu że można legalnie destylować na potrzeby dezynfekcji. Przepuść to co masz jeśli masz taką możliwość i uwarz nowe piwo. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.