Jedrek Kowalski Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Witam, Tak więc kupiłem sobie FM53 Kveik. Ciężko u mnie w mieszkaniu o niska temperaturę do fermentacji i pomyślałem ze to idealne rozwiązanie... do czasu gdy zacząłem czytać co nieco o starterze. Nie posiadam mieszadła magnetycznego. Rozumiem, że aby drożdże działały prawidłowo muszą się namnożyć, aby się namnożyć potrzebują być w ruchu. Wyczytałem gdzieś ( nie pamiętam źródła), że w takim przypadku należy regularnie machać Kolbą, aby wprowadzić jej zawartość w ruch. I tutaj rodzi się pytanie, co jak długi czas należy to robić? Przez jaki czas należy machać kolbą? Kilka minut? Wiem, cała operacja powinna trwać około 48 godzin. Proszę również o ewentualne inne rady. dzięki z góry! :):) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Nie - nic nie robić, w przypadku kveików (te nie wymagają startera) ciepiesz zawartość fiolki (chlup) do fermentora. A jak będziesz się nudził to proszę poczytaj o kveikach i underpich aldorn i Jedrek Kowalski 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek- Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 W przypadku kveików (co nie jest regułą w przypadku innych drożdży) starter jest zbędny, na pierwszą warkę można dodać je prosto z fiolki. Efektem będzie trochę więcej estrów w gotowym piwie, co w większości stylów które robi się na kveikach w niczym nie przeszkadza. Jeśli chciałbyś jednak zrobić starter, mieszadło jest niepotrzebne, kolba jest niepotrzebna. Wystarczy szklany słoik o pojemności 2 litrów, z dobrze napowietrzonym litrem brzeczki ok. 8-10 blg. Wystarczy nim pomachać co parę godzin, 48h wydaje się rozsądnym łącznym czasem na rozruszanie drożdży. Gorąco namawiam do dezynfekcji fiolki z zewnątrz (oraz rąk) zaraz przed zadaniem drożdży, bo wydostają się z niej pod sporym ciśnieniem, jeśli ogrzać je do temperatury pokojowej. ksiegarz5 i Jedrek Kowalski 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Natomiast zawsze dobrą praktyką jest solidne napowietrzenie brzeczki przed zadaniem drożdży...obojętnie jakich. Zapomniałem to dodać wcześniej Jedrek Kowalski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Jaka data na fiolce? Jedrek Kowalski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jedrek Kowalski Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Mam 3 lacznie , dwie do 5 czerwca oraz jedna do 18 lipca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 30 minut temu, Jedrek Kowalski napisał: Mam 3 lacznie , dwie do 5 czerwca oraz jedna do 18 lipca To raczej świeże, zrobiłbym, jak koledzy wyżej pisali - prosto z fiolki do wiadra. Jedrek Kowalski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Czytałem o kveikach i z któregoś z artykułów / wypowiedzi wynikało, że na standardową warkę (20l 11blg) wystarczy nawet łyżka gęstwy... Podobno przy underpitchingu dają przyjemne rezultaty. W zeszłym roku robiłem jedno piwo na kveikach, zadałem jakieś 150g i to co się działo w fermentorze to trudno opisać. Cała armia gęstej masy drożdżowej wywaliła wieko i sobie wyszła... Muchor i Jedrek Kowalski 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jedrek Kowalski Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2020 (edytowane) I nie zrobiles startera? Edytowane 9 Kwietnia 2020 przez Jedrek Kowalski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jedrek Kowalski Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2020 7 minutes ago, Jedrek Kowalski said: Musiales wylac wszystko? I nie zrobiles startera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Startera nie robiłem. Coś ty, nic nie wylewałem! Jedrek Kowalski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2020 12BLG 20l zadałem pół fiołki i wszystko było w normie, piwo wyszło poprawne Jedrek Kowalski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldorn Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Taka podstawowa lektura do kveików, jeśli nie znasz to polecam Jedrek Kowalski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nathandrel Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Panowie, a jak z żywotnością tych mikrobów. Mam fiolkę przeterminowaną o rok, ale... no właśnie, cały czas siedziała nieotwarta w lodówce. Korci mnie zadać, z drugiej strony szkoda mi gotowania ;). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Są dość żywotne. Skoro przeżywają suszenie, to roczna fiolka powinna dać radę. Ja bym spróbował asekuracyjnie na 300ml starterze, ewentualnie wlać do brzeczki/suchy ekstrakt+woda i zobaczyć jak to ruszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cervezapapi Opublikowano 15 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 Miałem podobny problem, ale na naszym rynku można już znaleźć suche drożdże Kveik z Lallemand. Po tygodniu burzliwej jestem zachwycony. Piwo (gruit - bez chmielu) pachnie jak multiwitamina. Dodatkowo nie miałem czasu zbytnio chłodzić brzeczki i zadałem je w 43 stopniach (!). Poradziły sobie bardzo dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 15 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 3 godziny temu, Cervezapapi napisał: zadałem je w 43 stopniach (!). Poradziły sobie bardzo dobrze. No to miałeś sporo szczęścia bo to już dla nich graniczna temperatura do przeżycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cervezapapi Opublikowano 15 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 6 minut temu, anatom napisał: No to miałeś sporo szczęścia bo to już dla nich graniczna temperatura do przeżycia. Dokładnie, zastanawiam się jaka była temperatura, jak zaczęły pracować! Szkoda, że nie zmierzyłem. Tak, czy siak te drożdże są bardzo wdzięczne i za bardzo nie narzekają na robocie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się