jacer Opublikowano 29 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2009 Te młode pędy to przysmak w Belgii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GaGacek Opublikowano 30 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2009 Zamierzam trochę rozsadzić krzaczki, żeby drugą część płotu obsadzić, jak to robicie? Nie chcę się bawić w sztobry i ich kiełkowanie, myślę o samym pędzie. Jak to zrobić? Oderwij pęd i zakop w nowym miejscu ot filozofia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 30 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2009 Oderwij pęd i zakop w nowym miejscu ot filozofia Zakop, zakop. Ale jak? Dla mnie to nie jest takie oczywiste. Zakopać go całego pod ziemią, czy czubek zostawić na wierzchu? Na jakiej głębokości tuż pod ziemią (5cm)? Raczej pionowo niż poziomo chyba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GaGacek Opublikowano 30 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2009 Masz racje Należy wykopać rowek głęboki na 10-15 cm, na długość zakopywanego pędu. Pęd należy ułożyć poziomo w rowku i przysypać ziemią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 30 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2009 W miarę możliwości oczkami do góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 W zeszłym roku udało się mi z pędów wyhodować dość ładną szkółkę chmielową (Iunga, Lubelski i Marynka) w sumie 27 potencjalnych przyszłych krzaczków. Mam nadzieję, że wszystkie wzejdą na wiosnę tego roku, bo już w tamtym wyrosły na 1-2m w górę. Jeśli ktoś z okolic Białegostoku lub Warszawy (czasem tam bywam) by reflektował to odstąpię część mojej hodowli, bo już brakuje mi miejsca na uprawę całości (w sumie byłoby ok. 45 krzaków ? Iunga, Marynka, Lubelski, Magnum i Sybilla). Lada moment buduję nową instalację tyczek metalowych i wsporników, niestety stara nie wytrzymuje ciężaru ;-) A co to za odmiana Iunga? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adanjan Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 A co to za odmiana Iunga? IUNGA odmiana wysoko goryczkowa "Polskie odmiany chmielu reprezentują wszystkie wymienione grupy użytkowe od super-aromatycznych (Lubelski) poprzez aromatyczne (Lomik, Sybilla) i goryczkowe (Marynka, Izabella, Oktawia), a w końcowym etapie badań są odmiany super-goryczkowe (Iunga, Zula). " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Gdzie te ostatnie szukać, bo nie chce mi się pełnych siateczek do gara wsadzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Gdzie te ostatnie szukać, bo nie chce mi się pełnych siateczek do gara wsadzać. Zainteresuj się magnum - ma 12-16% i daje czystą goryczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zainteresuj się magnum - ma 12-16% i daje czystą goryczkę Tak? Ja słyszałem przeciwne opinie - że to strasznie "przemysłowy" chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Tak? Ja słyszałem przeciwne opinie - że to strasznie "przemysłowy" chmiel. A co masz na myśli w sensie słowa "przemysłowy" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 To, że został stworzony do produkcji ekstraktów chmielowych a jego przydatność w piwowarstwie domowym jest mała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Mam magnum, ostały 3 krzaki tylko. Mam nadzieję, że lubelski i marynka wyjdą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 To, że został stworzony do produkcji ekstraktów chmielowych a jego przydatność w piwowarstwie domowym jest mała. W sumie to go jeszcze nie używałem, słyszałem o nim parę ciepłych słów w jakimś wywiadzie... A może ten polski Magnum to co innego niż niemiecki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Czy ktoś z Was używał może innych polskich chmieli niż Lubelski i Marynka? Na forum browar.biz znalazłem trochę wspomnianych użyć Lomika, w tym, że był używany w Grodziskim oraz jeden komentarz odnośnie Izabelli, że dała w piwie specyficzne posmaki. Natomiast o innych nie ma prawie nic. Może ktoś z forumowiczów ma jakieś doświadczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Jeśli ktoś chce zostać "plantatorem" i nie przegapić okazji to w BA są zapisy na sztobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Jak ktoś chce, to mogę podać namiary do człowieka, który sprzedaje sztobry po 6zł/szt. Marynka i Lubelski. Sam zamówiłem 3x Marynki i 3x Lubelskiego... Dziś przyszły, jutro jak wrócę do domu to wsadzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Jak ktoś chce, to mogę podać namiary do człowieka, który sprzedaje sztobry po 6zł/szt. Marynka i Lubelski. Interes to raczej średni, bo w BA są po 5zl/szt. No chyba, że jakieś ciekawe odmiany... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2009 (edytowane) Aha. Jakoś mi to umknęło.. No ale nie trzeba się zapisywać tylko zamawiasz i masz EDIT: Zamówiłem 6 sztobrów - dostałem 13. Wyszło niecałe 3,80zł/szt (z przesyłką) Aż miałem problem gdzie to wsadzić. W chmielniku włożyłem po 2szt. w dołek, a reszta będzie się przytulać do słupów energetycznych i drzew. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Edytowane 4 Kwietnia 2009 przez Maryush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Mam dwa chmielniki. Wpierw powstał z BA, gdzie 30% nie odpaliło. Drugi u wuja i tam 10% tylko nie wyszło, może dlatego, że otrzymałem wprost od producenta. Obecnie fajnie wszystko wylazło a te 4 magnumy to będzie super zbiór jak nie zeżrą tego kozy Czy wie ktoś jaką konstrukcję zrobić gdy wszystko w szeregu jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Dziś zobaczyłem, że na jednym z 9 stanowisk, na których posadziłem chmiel, wyrasta już ponad ziemię jeden pęd Czy wie ktoś jaką konstrukcję zrobić gdy wszystko w szeregu jest. A ile tych roślin jest? Wg mnie są takie opcje: 1. Dla każdej rośliny drewniany drąg wkopany w ziemię /przy niewielkiej plantacji/ 2. Jeśli w szeregu, to dwa słupy wkopane w ziemię, na ich szczytach rozpięty drut, i druty pionowe, po których pnie się chmiel. 3. Jeden porządny słup, na szczycie poprzeczny element (rurka, lub jakiś drewniany) i druty pionowe po których pnie się chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redshoes Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Trochę niejako z innej beczki: czy spotkał się ktoś z możliwością zakupu sztobrów Żateckiego w Polsce ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 i ja posadziłem chmiel. 4 szt marynki 4 szt taurusa (mogę przekręcic nazwę bo nie pamiętam jak mi koleś sprzedawał, jest to ponoć nowa odmiana z większą zawartością kwasów niż ma Magnum) oraz 9 szt lubelskiego. Mam nadzieję że będzie ok bo sadziłem w tamtym tygodniu. Sztobry zbierane były na jesieni, przezimowałem je okopując je ziemią. Przeżyło ok 90 %. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Trochę niejako z innej beczki: czy spotkał się ktoś z możliwością zakupu sztobrów Żateckiego w Polsce ? W Polsce raczej nie. Na pewno mozna w Niemczech i pewnie w Czechach, nawet miałem zamiar sobie sprowadzić, ale jakoś nie wyszło w tym roku. Boję się też, czy w naszych warunkach klimatycznych nie zmieniłby swoich właściwości... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hofjan Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Trochę niejako z innej beczki: czy spotkał się ktoś z możliwością zakupu sztobrów Żateckiego w Polsce ? W Polsce raczej nie. Na pewno mozna w Niemczech i pewnie w Czechach' date=' nawet miałem zamiar sobie sprowadzić, ale jakoś nie wyszło w tym roku. Boję się też, czy w naszych warunkach klimatycznych nie zmieniłby swoich właściwości...[/quote'] Również interesowałem się tym zagadnieniem. W Polsce - nie wiem, raczej nie, ale w Czechach oczywiście tak! Poniżej link z adresami i cennikiem na rok 2009. http://www.chizatec.cz/chmelova_sadba.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się