Skocz do zawartości

chmielnik sezon 2008-2012


Sojer

Rekomendowane odpowiedzi

Oderwij pęd i zakop w nowym miejscu ot filozofia

Zakop, zakop. :beer: Ale jak? Dla mnie to nie jest takie oczywiste.

Zakopać go całego pod ziemią, czy czubek zostawić na wierzchu? Na jakiej głębokości tuż pod ziemią (5cm)? Raczej pionowo niż poziomo chyba?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W zeszłym roku udało się mi z pędów wyhodować dość ładną szkółkę chmielową (Iunga, Lubelski i Marynka) w sumie 27 potencjalnych przyszłych krzaczków. Mam nadzieję, że wszystkie wzejdą na wiosnę tego roku, bo już w tamtym wyrosły na 1-2m w górę. Jeśli ktoś z okolic Białegostoku lub Warszawy (czasem tam bywam) by reflektował to odstąpię część mojej hodowli, bo już brakuje mi miejsca na uprawę całości (w sumie byłoby ok. 45 krzaków ? Iunga, Marynka, Lubelski, Magnum i Sybilla). Lada moment buduję nową instalację tyczek metalowych i wsporników, niestety stara nie wytrzymuje ciężaru ;-)

A co to za odmiana Iunga?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A co to za odmiana Iunga?

IUNGA odmiana wysoko goryczkowa

"Polskie odmiany chmielu reprezentują wszystkie wymienione grupy użytkowe od super-aromatycznych (Lubelski) poprzez aromatyczne (Lomik, Sybilla) i goryczkowe (Marynka, Izabella, Oktawia), a w końcowym etapie badań są odmiany super-goryczkowe (Iunga, Zula). "

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś z Was używał może innych polskich chmieli niż Lubelski i Marynka? Na forum browar.biz znalazłem trochę wspomnianych użyć Lomika, w tym, że był używany w Grodziskim oraz jeden komentarz odnośnie Izabelli, że dała w piwie specyficzne posmaki. Natomiast o innych nie ma prawie nic. Może ktoś z forumowiczów ma jakieś doświadczenia?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aha. Jakoś mi to umknęło.. No ale nie trzeba się zapisywać :) tylko zamawiasz i masz :D

 

EDIT: Zamówiłem 6 sztobrów - dostałem 13. Wyszło niecałe 3,80zł/szt (z przesyłką) :) Aż miałem problem gdzie to wsadzić. W chmielniku włożyłem po 2szt. w dołek, a reszta będzie się przytulać do słupów energetycznych i drzew. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Edytowane przez Maryush
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam dwa chmielniki.

Wpierw powstał z BA, gdzie 30% nie odpaliło.

Drugi u wuja i tam 10% tylko nie wyszło, może dlatego, że otrzymałem wprost od producenta.

Obecnie fajnie wszystko wylazło a te 4 magnumy to będzie super zbiór jak nie zeżrą tego kozy :P

 

Czy wie ktoś jaką konstrukcję zrobić gdy wszystko w szeregu jest.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dziś zobaczyłem, że na jednym z 9 stanowisk, na których posadziłem chmiel, wyrasta już ponad ziemię jeden pęd :(

 

Czy wie ktoś jaką konstrukcję zrobić gdy wszystko w szeregu jest.

A ile tych roślin jest? Wg mnie są takie opcje:

1. Dla każdej rośliny drewniany drąg wkopany w ziemię /przy niewielkiej plantacji/

2. Jeśli w szeregu, to dwa słupy wkopane w ziemię, na ich szczytach rozpięty drut, i druty pionowe, po których pnie się chmiel.

3. Jeden porządny słup, na szczycie poprzeczny element (rurka, lub jakiś drewniany) i druty pionowe po których pnie się chmiel.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

i ja posadziłem chmiel.

4 szt marynki 4 szt taurusa (mogę przekręcic nazwę bo nie pamiętam jak mi koleś sprzedawał, jest to ponoć nowa odmiana z większą zawartością kwasów niż ma Magnum) oraz 9 szt lubelskiego. Mam nadzieję że będzie ok bo sadziłem w tamtym tygodniu. Sztobry zbierane były na jesieni, przezimowałem je okopując je ziemią. Przeżyło ok 90 %.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trochę niejako z innej beczki: czy spotkał się ktoś z możliwością zakupu sztobrów Żateckiego w Polsce ?

W Polsce raczej nie. Na pewno mozna w Niemczech i pewnie w Czechach, nawet miałem zamiar sobie sprowadzić, ale jakoś nie wyszło w tym roku. Boję się też, czy w naszych warunkach klimatycznych nie zmieniłby swoich właściwości...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trochę niejako z innej beczki: czy spotkał się ktoś z możliwością zakupu sztobrów Żateckiego w Polsce ?

W Polsce raczej nie. Na pewno mozna w Niemczech i pewnie w Czechach' date=' nawet miałem zamiar sobie sprowadzić, ale jakoś nie wyszło w tym roku. Boję się też, czy w naszych warunkach klimatycznych nie zmieniłby swoich właściwości...[/quote']

Również interesowałem się tym zagadnieniem. W Polsce - nie wiem, raczej nie, ale w Czechach oczywiście tak! Poniżej link z adresami i cennikiem na rok 2009.

 

http://www.chizatec.cz/chmelova_sadba.htm

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.