kokesz43 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Witam, aktualnie w fermentorach stoją Kozlak pszeniczny 18BLg oraz NZ IPA 13 BLG oba zestawy z BA. W instrukcjach zawarte jest, by na cichą zlewać kozlaka po 7-10 dniach a IPA po 7 dniach. Kozlak stoi już równo 2 tygodnie a IPA 10 dni lecz w obu fermentorach rurka dalej bulgocze ~1x/min. Zlewać to na cichą tak jak kazali czy jeszcze poczekać? Fermentowane w 17-21 stopniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Kozlak w 17-21 stopniach? W takim razie chyba obojetne, czy zlejesz czy nie... Jezeli nie zbierasz gestwy, to zostaw to tak jak jest. Nie ma najmniejszej potrzeby przelewania. Ewentualnie IPA mozesz zlac, jesli chcesz chmielic na zimno - przy czym absolutnie konieczne to to tez nie jest. Ale lepiej za tydzien, niz dzisiaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 2 minuty temu, sredstvom napisał: Kozlak w 17-21 stopniach Koźlak pszeniczny, czyli się w sumie zgadza... kokesz43 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokesz43 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 (edytowane) 45 minut temu, sredstvom napisał: Kozlak w 17-21 stopniach? W takim razie chyba obojetne, czy zlejesz czy nie... Jezeli nie zbierasz gestwy, to zostaw to tak jak jest. Nie ma najmniejszej potrzeby przelewania. Ewentualnie IPA mozesz zlac, jesli chcesz chmielic na zimno - przy czym absolutnie konieczne to to tez nie jest. Ale lepiej za tydzien, niz dzisiaj. Kozlak pszeniczny na górniakach leci normalnie. IPA będzie chmielona na zimno. Ogólnie zauważyłem na kilku poprzednich warkach, ze te piwa zlewane na cichą dużo bardziej klarowne wychodzą i takie chciałbym uzyskiwać o ile nie koliduje to z danym stylem. Edytowane 24 Kwietnia 2020 przez kokesz43 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 A jaki baling mają aktualnie? Daj spokojnie dojeść wszystko drożdzom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokesz43 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 30 minut temu, Suchejroo napisał: A jaki baling mają aktualnie? Daj spokojnie dojeść wszystko drożdzom. ja tam w trakcie nie sprawdzam tego bez potrzeby i nie zaglądam a mierzę ew przed rozlewem , dzięki temu jeszcze żadnej do kibla nie musiałem wylewać w takim razie zostawie niech sobie tydzień postoi na spokojnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 6 minut temu, kokesz43 napisał: ja tam w trakcie nie sprawdzam tego bez potrzeby i nie zaglądam a mierzę ew przed rozlewem , dzięki temu jeszcze żadnej do kibla nie musiałem wylewać w takim razie zostawie niech sobie tydzień postoi na spokojnie Napisze standardowo - najlepiej zrobić to dwa razy. Jak stoi Ci na burzliwej 2 tygodnie to w większości przypadków masz przerobione - sprawdz teraz + za 3 dni i jak sie nie zmienia zlej na cicha jak chcesz albo butelkuj. Ja mierze i do kibla też nie wylewam Bardziej chodzi by brzeczki nie napowietrzyć kokesz43 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Na pewno nie zlewać po tak krótkim czasie. A najlepiej nie zlewać w ogóle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokesz43 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Odrazu spytam w tym samym temacie aby nie zasmiecac forum. Czy istnieją jakieś szczepy drożdży, których optymalna temp fermentacji była by 23-27 stopni? Jeśli tak to jakie piwa na nich mógłbym robić aby zachować styl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Kwejki. Style w których wiele nie zależy od drożdży, czyli chyba cala Ameryka i "pseudo lagery" w całym spektrum. kokesz43 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 5 minut temu, zasada napisał: Style w których wiele nie zależy od drożdży, czyli chyba cala Ameryka i "pseudo lagery" w całym spektrum. Co? Przecież jakiekolwiek neutralne drożdże amerykańskie w takiej temperaturze zrobią niepijalnego, estrowego potwora. Lagera w 23 stopniach to już nawet nie komentuję. Jedyne drożdże, które zrobią coś sensownego w 23-27C to kveiki i ewentualnie niektóre szczepy belgijskie. kokesz43 i Muchor 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokesz43 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 (edytowane) 9 minut temu, zasada napisał: Kwejki. Style w których wiele nie zależy od drożdży, czyli chyba cala Ameryka i "pseudo lagery" w całym spektrum. O tych kwejkach czytałem dadzą one normalnie radę poniżej 30 stopni? Jeśli tak to chyba będzie to jakieś rozwiązanie na lato. Zastanawiam się też nad pseudo lodówka ze styropianu. Do chłodzenia zamrożone pety lub ew w zimnej piwnicy dać jakiś kabel grzewczy i termostat? Jak takie rozwiązania się sprawują? @UP Mógłbyś podać jakieś konkretne belgi, które były by ok na tą temperaturę? Właśnie za tym się rozgladalem i nie znalazłem. Edytowane 24 Kwietnia 2020 przez kokesz43 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Dadzą. Sttyropian z petami stosuje mnóstwo osób, które nie mają lodówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 45 minut temu, Oskaliber napisał: Co? Przecież jakiekolwiek neutralne drożdże amerykańskie w takiej temperaturze zrobią niepijalnego, estrowego potwora. Lagera w 23 stopniach to już nawet nie komentuję To. Pytanie o drożdże do 25+ °C i style, które można na nich zrobić. Odpowiedź: drożdże kwejki i wszystkie style w których drożdże nie muszą dać z siebie wiele: Ameryka i pseudolagery. Co tu nie gra? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokesz43 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Czyli American IPA na kveikach było by dobrym pomysłem? bo kusi mnie żeby zrobić na próbę takie coś jeszcze znalazłem https://www.homebrewing.pl/fermentum-mobile-fm28-habit-opata-p-1096.html dało by radę przy 23-25? czy nie warto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 23-25C to dobra temperatura dla kveikow i kiepska dla innych drożdży. Co do drożdży belgijskich to 23-25C jest dobre do końcowego etapu fermentacji. Początek natomiast najlepiej przeprowadzić w dolnym zakresie temperaturowym. kokesz43 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Czy ja wiem, zrobiłem wita na FM20 w ok. 24C otoczenia i był całkiem niezły. kokesz43 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 2 godziny temu, kokesz43 napisał: Czyli American IPA na kveikach było by dobrym pomysłem? bo kusi mnie żeby zrobić na próbę takie coś jeszcze znalazłem https://www.homebrewing.pl/fermentum-mobile-fm28-habit-opata-p-1096.html dało by radę przy 23-25? czy nie warto Nie bój się kveików, to bardzo sympatyczne drożdże, nie musisz robić startera, dają mnóstwo gęstwy, którą możesz wykorzystywać długo i wiele razy, w temperaturach jakimi dysponujesz dają w miarę neutralny profil, więc wszelkie apy i ipy jak pisał @zasada wyjdą w porządku. Mi też fajne new englandy wychodziły na kveikach od FM. Są też bardziej tolerancyjne na wahanie temperatur, no i możesz nimi fermentować nawet do 40 stopni. Idealne na lato jeżeli nie dysponujesz lodówką, albo jak ja masz ją zajętą piwami z wiosny Z belgami mógłbyś spróbować schładzając brzeczkę do16-18 stopni, choć istnieje ryzyko, że temperatura pójdzie za wysoko szybciej, niż drożdże przepracują większość cukrów, a więc mogą mieć za ciepło już we wczesnej fazie, a jak pisze @anatom należy z tym poczekać parę dni. Sprawdził by się tu styrobox lub inny patent na zatrzymanie temperatury. Tyle że belgi dobrze jest schłodzić na etapie cichej fermentacji. kokesz43 i Muchor 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Fermentis us-05, kveik i Gozdawa pure ale yeast, czy jak się one tam zwą. PS. Madrali zapraszam na strony producentów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 23 minuty temu, Nazwa użytkownika napisał: Fermentis us-05, kveik i Gozdawa pure ale yeast, czy jak się one tam zwą. PS. Madrali zapraszam na strony producentów. Sądząc po "PS" to chyba specjalnie wtrącasz się do wątku by wywołać gówno burze. Co do gówna - jak producent napisze, że najlepszymi warunkami dla drożdzy będzie, aby nasrać do fermentora to też tak zrobisz? Temat wałkowany wielokrotnie, przefermentuj US-05 w 25°C to pogadamy. x1d 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Mi zdarzyło się zrobić US-05 w okolicach 20C w pierwszej IPA. Bardzo wyczuwalny rozpuszczalnik, dopiero gdzieś po miesiącu w butelkach się ułożył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 3 godziny temu, Suchejroo napisał: Sądząc po "PS" to chyba specjalnie wtrącasz się do wątku by wywołać gówno burze. Co do gówna - jak producent napisze, że najlepszymi warunkami dla drożdzy będzie, aby nasrać do fermentora to też tak zrobisz? Temat wałkowany wielokrotnie, przefermentuj US-05 w 25°C to pogadamy. Robię słabe piwa w takich temperaturach i problemu nie widzę. Jak nasrasz i przefermentujesz to pochwal się co wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 1 godzinę temu, Nazwa użytkownika napisał: Robię słabe piwa Wystarczyło, że swoja wypowiedź byś skończył w taki sposób, nie musiałes kontynuowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokesz43 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Chciałbym jeszcze zapytać odnośnie słodow. Duża jest różnica pomiędzy Weyermann a VikingMalt oprócz ceny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 18 godzin temu, zasada napisał: To. Pytanie o drożdże do 25+ °C i style, które można na nich zrobić. Odpowiedź: drożdże kwejki i wszystkie style w których drożdże nie muszą dać z siebie wiele: Ameryka i pseudolagery. Co tu nie gra? No właśnie to, że kveiki są estrowe i dają bardzo dużo do siebie. Więc jak chcesz na nich robić style, które mają być czyste pod względem profilu drożdżowego? To tak jakbyś chciał robić amerykę albo lagery na belgach. Oczywiście w piwowarstwie można wszystko, ale stylowego piwa z tego nie będzie. 20 minut temu, kokesz43 napisał: Chciałbym jeszcze zapytać odnośnie słodow. Duża jest różnica pomiędzy Weyermann a VikingMalt oprócz ceny? Zależy od konkretnego słodu, ale generalnie różnica jest. kokesz43 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się