fotohobby Opublikowano 17 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 17 godzin temu, primordial napisał: Nie powinny być - większość brewkitów z lagerem czy pilsem w nazwie to tak naprawdę ale. Grzegorz dobrze napisał "powinny być". A że nie są, to już zupełnie inna para kaloszy, w każdym razie wynik końcowy z lagerem niewiele ma wspólnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 18 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 (edytowane) Piwko przeniosłem do temp pokojowej, a w międzyczasie zrobiłem drugą warkę z brewkitu i zdecydowałem się jednak na s04. Edytowane 19 Maja 2020 przez PanJaqb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 5 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2020 CześćPrzygotowuje się do pierwszej warki od podstaw. Zdecydowałem się na zakup zestawu BA Vermont IPA 14blgSkład:Słód pilznenski Wayermann 5.2kgChmiel sterling 2x30gChmiel Equinox/Ekuanot 30gChmiel Centennial 30gChmiel Simcoe 2x30gDrożdże s04Pytania:1. Czy to normalne że caly zasyp to słód pilzneński?2. Jakie są alternatywne drożdże? Moje 2 pierwsze brewkity zrobiłem na s04. Czy one wg pasują do NEIPA? Ogólnie nie podwarzam tych instrukcji i wskazówek BA bo mają większą wiedzę niż ja aczkolwiek zastanawiam mnie ten słód i uniwersalne drożdże s04.Pytanie też czy trzymać się tej receptury która dostałem, może coś zmodyfikować w surowcach? I recepturze?Zacieranie:12L wody 62-64 Do negatywnej próby jodowej72 10min77 filtracjaWysladzac do 22LChmielenie:10g Equinox w 30min20g Equinox w 35min30g Sterling i Simcoe w momencie zakończenia gotowania.Fermentacja 19-21 7dniChmielenie na zimno 3-4dni przed rozlewem 30g Sterling 30g Simcoe 30g Centennial Dodatkowe pytania:Chmielenie I określenie na koniec gotowania tzn kiedy? Kiedy mam uznać że jest koniec gotowania? Gdy minie 1h?Sprzęt już prawie skompletowałem pozostał mi do zrobienia sracz wężyk.Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2020 10 minut temu, PanJaqb napisał: Kiedy mam uznać że jest koniec gotowania? Gdy minie 1h? Jak wyłączysz palnik/ jak przestanie się gotować/ jak zaczniesz chłodzić... Czyli pewnie po godzinie od zawrzenia. PanJaqb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 6 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2020 Jak wyłączysz palnik/ jak przestanie się gotować/ jak zaczniesz chłodzić... Czyli pewnie po godzinie od zawrzenia.Ok dzięki, a jeśli chodzi o pozostałe pytania ktoś coś doradzi? Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 6 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2020 (edytowane) Dałbym słód pszeniczny i/lub płatków błyskawicznych tak 20%. Drożdże S04 zupełnie mi nie pasują do vermonta. Dałbym US05 lub najlepiej płynne które słabo flokulują i nadają się do vermonta FM55, WLP067, Wyeast1318 i inne. Chmieliłbym na burzliwej fermentacji. Poczytaj http://blog.homebrewing.pl/new-england-ipavermont-ipa/ Edytowane 6 Czerwca 2020 przez anatom PanJaqb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 7 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2020 21 godzin temu, anatom napisał: Dałbym słód pszeniczny i/lub płatków błyskawicznych tak 20%. Drożdże S04 zupełnie mi nie pasują do vermonta. Dałbym US05 lub najlepiej płynne które słabo flokulują i nadają się do vermonta FM55, WLP067, Wyeast1318 i inne. Chmieliłbym na burzliwej fermentacji. Poczytaj http://blog.homebrewing.pl/new-england-ipavermont-ipa/ No dobrze, słodu nie zmienię mam jaki mam... pytanie czy 20% płatków dodać czy odjąć 20% słodu i w zamian za nie dać płatki? drożdże zakupię w takim razie jakieś płynne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 7 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2020 3 godziny temu, PanJaqb napisał: No dobrze, słodu nie zmienię mam jaki mam... pytanie czy 20% płatków dodać czy odjąć 20% słodu i w zamian za nie dać płatki? drożdże zakupię w takim razie jakieś płynne Możesz dodać 20% i mieć 24 zamiast 20l Proporcjonalnie wysłodzisz więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 18 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2020 Po krótkiej przerwie wracam do tematu. Dla przypomnienia robię NEIPA zestaw gotowy z BA. Drożdże: Kolega @anatom wymienił 3 szczepy: FM55, WLP067, Wyeast1318. Obecnie w piwnicy mam 19-20 st. FM55 - 19-24 st. WLP067 - 19-21 st. Wyeast1318 - 18-23 st. patrząc na to że obecnie w piwnicy mam temperatury jakie mam to mam pytanie czy są drożdże które startują wyżej z przeznaczeniem najlepiej do NEIPA? Sama fermentacja wydziela ciepło + moje warunki wolałbym drożdże które zaczynają w 21, czy takie występują? Najbardziej pasują mi z tych wymienionych FM55, ale zastanawiam się czy wg uda mi się utrzymać temperaturę bez chłodziarki, czy też styropianowego pudła? Jakie są wasze doświadczenia? A może na lato są wybrane drożdże startujące w wyższych temperaturach i pasują do innych stylów?@punix Jeżeli dodam 20% płatków i będę miał brzeczkę 24 L to czy jedna fiolka drożdży wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 18 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2020 2 godziny temu, PanJaqb napisał: Po krótkiej przerwie wracam do tematu. Dla przypomnienia robię NEIPA zestaw gotowy z BA. Drożdże: Kolega @anatom wymienił 3 szczepy: FM55, WLP067, Wyeast1318. Obecnie w piwnicy mam 19-20 st. FM55 - 19-24 st. WLP067 - 19-21 st. Wyeast1318 - 18-23 st. patrząc na to że obecnie w piwnicy mam temperatury jakie mam to mam pytanie czy są drożdże które startują wyżej z przeznaczeniem najlepiej do NEIPA? Sama fermentacja wydziela ciepło + moje warunki wolałbym drożdże które zaczynają w 21, czy takie występują? Najbardziej pasują mi z tych wymienionych FM55, ale zastanawiam się czy wg uda mi się utrzymać temperaturę bez chłodziarki, czy też styropianowego pudła? Jakie są wasze doświadczenia? A może na lato są wybrane drożdże startujące w wyższych temperaturach i pasują do innych stylów?@punix Jeżeli dodam 20% płatków i będę miał brzeczkę 24 L to czy jedna fiolka drożdży wystarczy? Jeśli mówimy o 21°C fermentacji, to FMy powinny dać radę (osobiście nie używałem, z zasłyszanych opinii). Czyli przydałoby się koło 18° otoczenia. Jedna fiolka wystarczy, ale trzeba zrobić starter (przy czym dobrze go przygotować obojętnie czy miałbyś 20 czy 24l). Nic strasznego, wystarczy trochę ekstraktu słodowego i większy słoik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 20 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2020 W dniu 18.07.2020 o 08:05, PanJaqb napisał: Po krótkiej przerwie wracam do tematu. Dla przypomnienia robię NEIPA zestaw gotowy z BA. Drożdże: Kolega @anatom wymienił 3 szczepy: FM55, WLP067, Wyeast1318. Obecnie w piwnicy mam 19-20 st. FM55 - 19-24 st. WLP067 - 19-21 st. Wyeast1318 - 18-23 st. patrząc na to że obecnie w piwnicy mam temperatury jakie mam to mam pytanie czy są drożdże które startują wyżej z przeznaczeniem najlepiej do NEIPA? Sama fermentacja wydziela ciepło + moje warunki wolałbym drożdże które zaczynają w 21, czy takie występują? Najbardziej pasują mi z tych wymienionych FM55, ale zastanawiam się czy wg uda mi się utrzymać temperaturę bez chłodziarki, czy też styropianowego pudła? Jakie są wasze doświadczenia? A może na lato są wybrane drożdże startujące w wyższych temperaturach i pasują do innych stylów?@punix Jeżeli dodam 20% płatków i będę miał brzeczkę 24 L to czy jedna fiolka drożdży wystarczy? Jeżeli chcesz drożdże do NEIPA, to może @Suchejroo pomoże? Z wymienionych przez Ciebie, to na pewno FM55 wymieniłbym na FM52 - zrobiły u mnie świetną robotę. Najlepiej zrób styropianowe pudło i przez pierwszych kilka dni kontroluj temperaturę. PanJaqb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 20 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2020 8 godzin temu, tortoise napisał: FM55 wymieniłbym na FM52 - zrobiły u mnie świetną robotę. A co jest nie tak z tym szczepem że do vermonta lepsze są FM52 to jest US05, wlp001, wyeast 1056? To są dość neutralne drożdże to jaką one tam mogą zrobić robotę? Skądinąd bardzo dobre drożdże. Teraz taki czas na rynku że nie ma w czym wybierać. Raz pandemia, dwa środek lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 20 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2020 (edytowane) W dniu 18.07.2020 o 08:05, PanJaqb napisał: Po krótkiej przerwie wracam do tematu. Dla przypomnienia robię NEIPA zestaw gotowy z BA. Drożdże: Kolega @anatom wymienił 3 szczepy: FM55, WLP067, Wyeast1318. Obecnie w piwnicy mam 19-20 st. FM55 - 19-24 st. WLP067 - 19-21 st. Wyeast1318 - 18-23 st. patrząc na to że obecnie w piwnicy mam temperatury jakie mam to mam pytanie czy są drożdże które startują wyżej z przeznaczeniem najlepiej do NEIPA? Sama fermentacja wydziela ciepło + moje warunki wolałbym drożdże które zaczynają w 21, czy takie występują? Najbardziej pasują mi z tych wymienionych FM55, ale zastanawiam się czy wg uda mi się utrzymać temperaturę bez chłodziarki, czy też styropianowego pudła? Jakie są wasze doświadczenia? A może na lato są wybrane drożdże startujące w wyższych temperaturach i pasują do innych stylów?@punix Jeżeli dodam 20% płatków i będę miał brzeczkę 24 L to czy jedna fiolka drożdży wystarczy? łooo Panie olej FM55, będziesz wdzięczny. Te drożdże ( mi i innym piwowarom) wniosły aromaty waizena. Piwo dość puste. Robiłem na nich Milkshake IPA i ledwo owoce piwo uratowały. Do NEIPA to FM52, HAZY DAZE 2, a jeśli chodzi o wyższe temperatury to WLP644 temp 21-29stC bodajże. Testowałem każde z nich po kilka warek i HD2 to najlepsze moim zdaniem. WLP644 bdardzo podobne. Teraz mam WLP066 London Fog i tez super sie zapowiada. Z opinii innych to wlasnie też WLP067 Costal Haze? Jakos tak EDIT: A i WLP644 swietne są do kwasów - zrobiłem 3 warki Juicy Sour i zrobiły naprawde robotę. Mimo to pozniej jeszcze dały rade przerobić NEIPA. Edytowane 20 Lipca 2020 przez Suchejroo PanJaqb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 21 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2020 @Suchejroo dzięki! Pytanie gdzie kupujecie drożdże? google wyrzuciły mi tylko twój browar pl - jednak nie ma ich na stanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 21 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2020 3 minuty temu, PanJaqb napisał: @Suchejroo dzięki! Pytanie gdzie kupujecie drożdże? google wyrzuciły mi tylko twój browar pl - jednak nie ma ich na stanie Akurat te kupiłem w TB, ustawiłem sobie powiadomienie i w ciagu tygodnia-dwóch jak się pojawiły zakupiłem wszystkie na raz W centrum piwowarstwa też maja widze, lecz aktualnie niedostepne tak jak w TB. Polować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 22 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2020 11 godzin temu, PanJaqb napisał: @Suchejroo dzięki! Pytanie gdzie kupujecie drożdże? google wyrzuciły mi tylko twój browar pl - jednak nie ma ich na stanie Możesz skorzystać z takiej pomocy: http://cml.dokuro.org/beer/index PanJaqb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się