Ziaro3 Opublikowano 9 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2020 Witam. Potrzebuje pomocy, moj cydr po 5 dniach od zabutelkowania nie chce sie nagazowac. Dodałem 6g na butelki 0,5l . Cydr jablkowy z kartonu . Otworzylem dzisiaj jedna butelkę na probe i nic , 0 gazu jak wino. Co robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arTii Opublikowano 9 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2020 Przyjdź do mnie, to oddam Ci trochę gazu z mojego cydru - jak go otwieram, to połowa zawartości chce sama wyjść na zewnątrz. A tak na poważnie - 6g na butelkę - to dość dużo - jeśli drożdże są żywe, to powinny bardzo nagazować cydr. Wręcz bał bym się czy nie będzie szklanych granatów. Opisz cały proces (fermentacja - butelkowanie) razem z BLG to może ktoś coś wymyśli. A jak otworzysz butelkę i potrząśniesz nią - nie ma objawów wygazowywania? Jak zamykałeś butelki? Może nieszczelne korki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziaro3 Opublikowano 9 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2020 (edytowane) 56 minut temu, arTii napisał: Przyjdź do mnie, to oddam Ci trochę gazu z mojego cydru - jak go otwieram, to połowa zawartości chce sama wyjść na zewnątrz. A tak na poważnie - 6g na butelkę - to dość dużo - jeśli drożdże są żywe, to powinny bardzo nagazować cydr. Wręcz bał bym się czy nie będzie szklanych granatów. Opisz cały proces (fermentacja - butelkowanie) razem z BLG to może ktoś coś wymyśli. A jak otworzysz butelkę i potrząśniesz nią - nie ma objawów wygazowywania? Jak zamykałeś butelki? Może nieszczelne korki? 12l soku z kartonu i pół kilograma cukru blg początkowe 15 drozdze nie pamiętam jakieś od brewkitu mi zostaly. Fermentacja przebiegała bez problemu , po 8dniach fermentacja burzliwa się zakończyła i zlalem na cicha żeby się wyklarowal. Na cichej cydr stał prawie 2 tyg z powodu braku dostawy kapsli I środka do dezynfekcji. 6g glukozy na butelkę, ale rozpuscilem w wodzie i zlalem do wiadra mieszając delikatnie cydr (juz wtedy nie miał praktycznie wcale gazu) . Dodałem jeszcze ksylitol dla smaku . Zakapslowalem 5 - 6 dni temu . Dzisiaj pogoda jakby sama mnie zachęciła żeby otworzyć jedna butelkę na probe. I tak jak już pisałem wcześniej 0 gazu. Nie ma żadnych objawów wygazowania, jak wino jabłkowe. Edytowane 9 Maja 2020 przez Ziaro3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arTii Opublikowano 9 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2020 No to może być tak, że drożdże nie wytrzymały alkoholu? Nie wiem ile drożdże z brewkitu mają tolerancji na alkohol. Albo za zimno mają w butelkach i śpią? Moim zdaniem niepotrzebnie dodawałeś w ogóle cukier do nastawu. BLG=15 to jest około 8% alkoholu, jak na cydr to sporo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziaro3 Opublikowano 9 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2020 (edytowane) To był mój 1 cydr i po dodaniu cukru sam zrozumiałem ten błąd. Za zimno nie mają (ok18-20°) . Co do drożdży to raczej drozdze Piwowarskie takie stężenie alkoholu wytrzymują to tylko ok7,6% . Jakieś inne pomysły? Otworze następna butelkę za kilka dni i zobaczę czy coś się zmieniło. Jeśli chodzi o smak to jest bardzo dobry aczkolwiek brakuje tego gazu. edit: w tym momencie robie napój cydro podobny o smaku zielonej herbaty z rabarbarem na drożdżach s-04 I pracują aż miło. Blg początkowe 9 (chciałem zrobic taki lekki na lato).zapowiada się bardzo ciekawie. Edytowane 9 Maja 2020 przez Ziaro3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 9 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2020 1 godzinę temu, Ziaro3 napisał: Jeśli chodzi o smak to jest bardzo dobry aczkolwiek brakuje tego gazu. To dolej sobie 1/3 wody gazowanej i będziesz miał gaz. Ziaro3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziaro3 Opublikowano 9 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2020 14 minut temu, dziedzicpruski napisał: To dolej sobie 1/3 wody gazowanej i będziesz miał gaz. Bardzo kreatywna odpowiedź , dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 10 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2020 12 godzin temu, Ziaro3 napisał: Bardzo kreatywna odpowiedź , dziękuję. A co w tym dziwnego, w krajach wina to normalna praktyka, dolewa się do wina gazowanej wody i ma się szprycera, z cydrem można zrobić to samo,zalety,przyjemniej się pije i mniej alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szo Opublikowano 11 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 Jak kiedyś jeszcze przelewałem na cichą to też obserwowałem, że gazuje się dłużej w butelkach - może potrwać kilka tygodni. Zauważyłem lepszy efekt końcowy przy pominięciu cichej.Ponadto lepiej się gazuje gdy dodawałem syrop tj . Cukier rozpuszczony w wodzie w dużym stężeniu lub sok a nie cukier. Taki syrop, żeby w np. 8ml było np. 4-5 gram cukru do nagazowania.Szczelność butelek też jest bardzo ważna jak również ilość powietrza, które pozostawiasz w butelce podczas rozlewu - jak zostawisz mniej np. około 1cm od kapsla to efekt powinien być dobry przy 4 gramach cukru na butelkę.Zrób ćwiczenie i przelej jedna butelkę do pół litrowej plastikowej butelki i dodaj tam cukru jak pisałem to będziesz widział czy coś się zmienia na plus. Ostatnie tak pro forma to tylko dodam, że gazujesz cukrem prostym, żeby drożdże mogły przerobić? Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 11 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 Mozesz sprawdźić ile teraz masz blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziaro3 Opublikowano 11 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 13 godzin temu, Szo napisał: Jak kiedyś jeszcze przelewałem na cichą to też obserwowałem, że gazuje się dłużej w butelkach - może potrwać kilka tygodni. Zauważyłem lepszy efekt końcowy przy pominięciu cichej. Ponadto lepiej się gazuje gdy dodawałem syrop tj . Cukier rozpuszczony w wodzie w dużym stężeniu lub sok a nie cukier. Taki syrop, żeby w np. 8ml było np. 4-5 gram cukru do nagazowania. Szczelność butelek też jest bardzo ważna jak również ilość powietrza, które pozostawiasz w butelce podczas rozlewu - jak zostawisz mniej np. około 1cm od kapsla to efekt powinien być dobry przy 4 gramach cukru na butelkę. Zrób ćwiczenie i przelej jedna butelkę do pół litrowej plastikowej butelki i dodaj tam cukru jak pisałem to będziesz widział czy coś się zmienia na plus. Ostatnie tak pro forma to tylko dodam, że gazujesz cukrem prostym, żeby drożdże mogły przerobić? Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka 4 godziny temu, INTseed napisał: Mozesz sprawdźić ile teraz masz blg? Witam, do refermentacji użyłem właśnie syropu cukier+woda. Odstęp od kapsla to około 2cm ze względu na 6g cukru na jedną butelkę 0,5.Oczywiście że, gazuje cukrem prostym ksylitol dodany tylko dla smaku. Co do ilości blg to sprawdzę i napisze bo dopiero z pracy wróciłem . Dodam że, z piwem nigdy takich problemów nie miałem. Mam jeszcze jedno pytanie ponieważ robie teraz ala cydr z zielonej herbaty 10Blg początkowe, temperatura fermentacji 22-24°C dzisiaj jest 5 dzień fermentacji A jest 7blg . Czy nie za wolno fermentuje? Drożdże s'04 . Przez pomyłkę dodałem trochę pożywki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 11 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 19 minut temu, Ziaro3 napisał: Witam, do refermentacji użyłem właśnie syropu cukier+woda. Odstęp od kapsla to około 2cm ze względu na 6g cukru na jedną butelkę 0,5.Oczywiście że, gazuje cukrem prostym ksylitol dodany tylko dla smaku. Co do ilości blg to sprawdzę i napisze bo dopiero z pracy wróciłem . Dodam że, z piwem nigdy takich problemów nie miałem. Mam jeszcze jedno pytanie ponieważ robie teraz ala cydr z zielonej herbaty 10Blg początkowe, temperatura fermentacji 22-24°C dzisiaj jest 5 dzień fermentacji A jest 7blg . Czy nie za wolno fermentuje? Drożdże s'04 . Przez pomyłkę dodałem trochę pożywki. S-04 w 22-24°C? Może być ciekawie ;] Czym mierzysz blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziaro3 Opublikowano 11 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 (edytowane) 7 minut temu, punix napisał: S-04 w 22-24°C? Może być ciekawie ;] Czym mierzysz blg? Normalna temperatura to 19-20 w pomieszczeniu Ale dzisiaj ze względu na upał i brak mojej osoby w domu nie miałem jak temu zapobiec. Cukromierzem . Uwazasz że, jakieś nieprzyjemne aromaty mogę się pojawić po 1 dniu ? Edytowane 11 Maja 2020 przez Ziaro3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziaro3 Opublikowano 11 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 4 godziny temu, INTseed napisał: Mozesz sprawdźić ile teraz masz blg? Jest między 3 a 4 blg . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ciderini23 Opublikowano 12 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 (edytowane) Witam wszystkich. U mnie ten sam problem. Mój cydr już kilka dni zabutelkowany i też brak oznak nagazowania. Jak można ratować tę sytuację? Mam nastawioną kolejną porcję cydru, może dodać po odrobinie z tego nowego cydru, do tego zabutelkowanego? Może dostarczajac świeże drożdże refermentacja ruszy? Edytowane 12 Maja 2020 przez Ciderini23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek- Opublikowano 12 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 Czekać miesiąc a nie kilka dni (mówię z doświadczenia). dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szo Opublikowano 12 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 Czekać miesiąc a nie kilka dni (mówię z doświadczenia).Święte słowa. Jak zostało mało drożdży to po miesiącu czy dwóch też dadzą radę w odpowiedniej temperaturze 14-18 stopni w ciemnym i będzie git. Choć jeżeli oczekujesz efektu szampana to możesz się nie doczekać jeżeli masz coś nie tak - musicie popraktykować z zaciskaniem kapsli, ilością cukru, syropem, ilością powietrza w butelce itd.Niemniej wskazany jest czas, leżakowanie cydrowi pomaga na gaz, klarowanie czy smak.Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziaro3 Opublikowano 12 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 Dzieki za pomoc !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cydrmaker Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Ja czekalem ponad miesiac aby babelki pojawily sie w moich butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szo Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 A po kolejnych 4 miesiącach nawet sam się klaruje, bez żadnych enzymów...Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rentspel Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2021 (edytowane) Ja już czekam dwa miesiące i nic..... Edytowane 27 Sierpnia 2021 przez rentspel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Ja zanim cydr zdążył się wyklarować zdążyłem go wypić:) rentspel 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się