Jump to content

Recommended Posts

Witam

Piwo nie fermentowało się z powodu niskiej temperatury na działce ( 10 dni ), po przewiezieniu do domu zaczęło fermentowac...

Jak dlugo teraz czekać by przelać do butelek ???? 

Bo niewiem czy jak będę za dlugo trzymał go w wiadrze mogę go popsuć....

POMOCY 

Link to comment
Share on other sites

Parę informacji musisz podac

Jaka była temperatura jaka jest teraz? 

Jakie drożdże i ile? Do jakiej temp wsypane, wlane? 

Ile litrów piwa? 

Jaki ekstrakt początkowy? 

 

Link to comment
Share on other sites

Temperatura piwa na dzialce 17 stopni, a teraz w domu 22 stopni.

 

Drożdże hybrydowe 7 gram suche dodane do puszki, uwodnione w 100ml przegotowanej i ostudzonej wody do 30 stopni 

 

23 L piwa

 

Nachmielony ekstrakt slodowy

Rodzaj piwa Silesian porter w puszce 

IMG-20200525-WA0000.jpg

Link to comment
Share on other sites

Jak 17C to może przefermentowało już? Mierzyłeś teraz ekstrakt? 

Do butelek jak fermentacja się zakończy. Nie wiadomo ile dni, pewnie ok 14 ale to trza sprawdzić czy fermentacja jest zakończona. 

Link to comment
Share on other sites

Cześć.

Jeśli miałeś na działce 17 st. C, a brzeczka miała 10 Blg, to prawdopodobnie już przefermentowało. Bardzo dziwny masz ten balingomierz, ale jeśli zmierzyłeś na początku 10 Blg to możliwe, że wskazanie jest dobre. Zmierz teraz jeszcze raz, tylko pamiętaj o dezynfekcji i zasadach higieny. Proponuję metalową nabierkę opalić nad gazem i taką gorącą pobrać trochę piwa do szklanej menzurki. Powinno być ok. 1 do 3 Blg, ale nie trzymaj się kurczowo tych liczb. Ważne, żeby był niższy niż na początku. Następnie zostaw na tydzień, ponownie sprawdź. Jeśli się nie zmienia - butelkuj, jeśli spadł, potrzymaj jeszcze parę dni i zmierz ponownie. Piwo na pewno nie zepsuje się, a im dokładniejsza fermentacja tym lepsze piwo.

P.S. Jeśli teraz "bulka w rurce" może to oznaczać, że jeszcze dofermentowuje albo uwalnia się CO2, który był rozpuszczony w chłodniejszym piwie.

Jeśli nie będzie infekcji, a to Twoje pierwsze piwo, będzie smakować doskonale!

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

Obstawiam że po 10 dniach w takiej temperaturze, piwo spokojnie sobie przefermentowało, a to co zacząłeś obserwować po przeniesieniu piwa w cieplejsze miejsce to nie początek fermentacji, tylko dwutlenek węgla który zaczął uwalniać się z piwa z racji wyższej temperatury.

 

Co do tego czy fermentacja już się zatrzymała to wyznacznikiem ZAWSZE będzie obserwowanie czy BLG już nie spada, a nie to ile fermentacja trwała i w jakiej temperaturze. Żeby to zaobserwować nie jest ci na szczęście potrzebny ekstrakt początkowy, wystarczy że przez trzy dni będziesz mierzył codziennie ekstrakt i jeśli nic nie ulegnie zmianie, to można myśleć o butelkowaniu.

 

Co do zakupu balingomierza, to daruj go sobie i od razu kup na aliexpress refraktometr. Koszt w ogólnym rozrachunku praktycznie ten sam a szybkość, wygoda i dokładność pomiaru nieporównywalnie większa. 

Link to comment
Share on other sites

50 minut temu, Isiu napisał:

Tylko ze napisane jest na aukcji że refraktometr nie nadaje się do pomiaru piwa ???

 

Na jakiej aukcji tak pisze? O ile jest wyskalowany w zakresie nas interesującym, to jak najbardziej się nadaje.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 26.05.2020 o 11:22, Isiu napisał:

jak przeprowadzic "operacje" i jak to odczytac 

Zmierz poziom cukru tak samo jak zmierzyłeś to na początku. Masz przecież cukromierz. 

Link to comment
Share on other sites

21 godzin temu, Hary86 napisał:

Obstawiam że po 10 dniach w takiej temperaturze, piwo spokojnie sobie przefermentowało, a to co zacząłeś obserwować po przeniesieniu piwa w cieplejsze miejsce to nie początek fermentacji, tylko dwutlenek węgla który zaczął uwalniać się z piwa z racji wyższej temperatury.

 

Co do tego czy fermentacja już się zatrzymała to wyznacznikiem ZAWSZE będzie obserwowanie czy BLG już nie spada, a nie to ile fermentacja trwała i w jakiej temperaturze. Żeby to zaobserwować nie jest ci na szczęście potrzebny ekstrakt początkowy, wystarczy że przez trzy dni będziesz mierzył codziennie ekstrakt i jeśli nic nie ulegnie zmianie, to można myśleć o butelkowaniu.

 

Co do zakupu balingomierza, to daruj go sobie i od razu kup na aliexpress refraktometr. Koszt w ogólnym rozrachunku praktycznie ten sam a szybkość, wygoda i dokładność pomiaru nieporównywalnie większa. 

Bardzo dziekuje za informacje

Link to comment
Share on other sites

36 minut temu, Isiu napisał:

Jeszcze takie jedno glupie pytanie 

Czy 3 mowi mi ile ma procent piwo

 

 

Możesz wyliczyć przybliżoną wartość korzystając ze wzorów albo z aplikacji, np. https://brewness.com/calculator/pl/abv

 

Na przyszłość - masz opcję edycji posta, nie ma potrzeby pisać dwóch pod sobą.

Link to comment
Share on other sites

Nie. Mówi Ci ile jest % cukru w roztworze. 

Jak chcesz obliczyc alkohol to z grubsza robisz tak:

Blg początkowe minus blg końcowe i dzielisz prze dwa. 

W Twoim przypadku 10-3=7 7/2 = 3,5%. Refermentacja podbije ok 0,25%.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.