Isiu Opublikowano 25 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Witam Piwo nie fermentowało się z powodu niskiej temperatury na działce ( 10 dni ), po przewiezieniu do domu zaczęło fermentowac... Jak dlugo teraz czekać by przelać do butelek ???? Bo niewiem czy jak będę za dlugo trzymał go w wiadrze mogę go popsuć.... POMOCY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 25 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Parę informacji musisz podac Jaka była temperatura jaka jest teraz? Jakie drożdże i ile? Do jakiej temp wsypane, wlane? Ile litrów piwa? Jaki ekstrakt początkowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Isiu Opublikowano 25 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Temperatura piwa na dzialce 17 stopni, a teraz w domu 22 stopni. Drożdże hybrydowe 7 gram suche dodane do puszki, uwodnione w 100ml przegotowanej i ostudzonej wody do 30 stopni 23 L piwa Nachmielony ekstrakt slodowy Rodzaj piwa Silesian porter w puszce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 25 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Jak 17C to może przefermentowało już? Mierzyłeś teraz ekstrakt? Do butelek jak fermentacja się zakończy. Nie wiadomo ile dni, pewnie ok 14 ale to trza sprawdzić czy fermentacja jest zakończona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Isiu Opublikowano 25 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 A jak go zmierzyc ??? Mam tylko cukromiesz do pomiaru nastawu BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Isiu Opublikowano 25 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 (edytowane) Sprawdzilem na początku bylo 10 Edytowane 25 Maja 2020 przez Isiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 26 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 Cześć. Jeśli miałeś na działce 17 st. C, a brzeczka miała 10 Blg, to prawdopodobnie już przefermentowało. Bardzo dziwny masz ten balingomierz, ale jeśli zmierzyłeś na początku 10 Blg to możliwe, że wskazanie jest dobre. Zmierz teraz jeszcze raz, tylko pamiętaj o dezynfekcji i zasadach higieny. Proponuję metalową nabierkę opalić nad gazem i taką gorącą pobrać trochę piwa do szklanej menzurki. Powinno być ok. 1 do 3 Blg, ale nie trzymaj się kurczowo tych liczb. Ważne, żeby był niższy niż na początku. Następnie zostaw na tydzień, ponownie sprawdź. Jeśli się nie zmienia - butelkuj, jeśli spadł, potrzymaj jeszcze parę dni i zmierz ponownie. Piwo na pewno nie zepsuje się, a im dokładniejsza fermentacja tym lepsze piwo. P.S. Jeśli teraz "bulka w rurce" może to oznaczać, że jeszcze dofermentowuje albo uwalnia się CO2, który był rozpuszczony w chłodniejszym piwie. Jeśli nie będzie infekcji, a to Twoje pierwsze piwo, będzie smakować doskonale! Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Isiu Opublikowano 26 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 Panowie a jak zbierzyc BLG na początku nie sprawdzałem, jak to zrobic i jak wyczytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Isiu Opublikowano 26 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 Możecie mi podać link do odpowiedniego i dobrego balingomierza i jak przeprowadzic "operacje" i jak to odczytac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 26 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 39 minut temu, Isiu napisał: odpowiedniego i dobrego balingomierza Alla France! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Isiu Opublikowano 26 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 (edytowane) Wielkie dzięki Edytowane 26 Maja 2020 przez Isiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 26 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 Obstawiam że po 10 dniach w takiej temperaturze, piwo spokojnie sobie przefermentowało, a to co zacząłeś obserwować po przeniesieniu piwa w cieplejsze miejsce to nie początek fermentacji, tylko dwutlenek węgla który zaczął uwalniać się z piwa z racji wyższej temperatury. Co do tego czy fermentacja już się zatrzymała to wyznacznikiem ZAWSZE będzie obserwowanie czy BLG już nie spada, a nie to ile fermentacja trwała i w jakiej temperaturze. Żeby to zaobserwować nie jest ci na szczęście potrzebny ekstrakt początkowy, wystarczy że przez trzy dni będziesz mierzył codziennie ekstrakt i jeśli nic nie ulegnie zmianie, to można myśleć o butelkowaniu. Co do zakupu balingomierza, to daruj go sobie i od razu kup na aliexpress refraktometr. Koszt w ogólnym rozrachunku praktycznie ten sam a szybkość, wygoda i dokładność pomiaru nieporównywalnie większa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Isiu Opublikowano 27 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 Tylko ze napisane jest na aukcji że refraktometr nie nadaje się do pomiaru piwa ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 27 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 50 minut temu, Isiu napisał: Tylko ze napisane jest na aukcji że refraktometr nie nadaje się do pomiaru piwa ??? Na jakiej aukcji tak pisze? O ile jest wyskalowany w zakresie nas interesującym, to jak najbardziej się nadaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 27 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 W dniu 26.05.2020 o 11:22, Isiu napisał: jak przeprowadzic "operacje" i jak to odczytac Zmierz poziom cukru tak samo jak zmierzyłeś to na początku. Masz przecież cukromierz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Isiu Opublikowano 27 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 21 godzin temu, Hary86 napisał: Obstawiam że po 10 dniach w takiej temperaturze, piwo spokojnie sobie przefermentowało, a to co zacząłeś obserwować po przeniesieniu piwa w cieplejsze miejsce to nie początek fermentacji, tylko dwutlenek węgla który zaczął uwalniać się z piwa z racji wyższej temperatury. Co do tego czy fermentacja już się zatrzymała to wyznacznikiem ZAWSZE będzie obserwowanie czy BLG już nie spada, a nie to ile fermentacja trwała i w jakiej temperaturze. Żeby to zaobserwować nie jest ci na szczęście potrzebny ekstrakt początkowy, wystarczy że przez trzy dni będziesz mierzył codziennie ekstrakt i jeśli nic nie ulegnie zmianie, to można myśleć o butelkowaniu. Co do zakupu balingomierza, to daruj go sobie i od razu kup na aliexpress refraktometr. Koszt w ogólnym rozrachunku praktycznie ten sam a szybkość, wygoda i dokładność pomiaru nieporównywalnie większa. Bardzo dziekuje za informacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Isiu Opublikowano 27 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 Zmierzylem i wyszlo 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 27 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 No to poczekaj parę dni, jak będzie nadal 3 to butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Isiu Opublikowano 27 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 Ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Isiu Opublikowano 27 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 Jeszcze takie jedno glupie pytanie Czy 3 mowi mi ile ma procent piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 27 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 36 minut temu, Isiu napisał: Jeszcze takie jedno glupie pytanie Czy 3 mowi mi ile ma procent piwo Możesz wyliczyć przybliżoną wartość korzystając ze wzorów albo z aplikacji, np. https://brewness.com/calculator/pl/abv Na przyszłość - masz opcję edycji posta, nie ma potrzeby pisać dwóch pod sobą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 27 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 Nie. Mówi Ci ile jest % cukru w roztworze. Jak chcesz obliczyc alkohol to z grubsza robisz tak: Blg początkowe minus blg końcowe i dzielisz prze dwa. W Twoim przypadku 10-3=7 7/2 = 3,5%. Refermentacja podbije ok 0,25%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Isiu Opublikowano 27 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 Dzieki wielkie to będę teraz wiedział Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się