Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Piwo nie fermentowało się z powodu niskiej temperatury na działce ( 10 dni ), po przewiezieniu do domu zaczęło fermentowac...

Jak dlugo teraz czekać by przelać do butelek ???? 

Bo niewiem czy jak będę za dlugo trzymał go w wiadrze mogę go popsuć....

POMOCY 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Temperatura piwa na dzialce 17 stopni, a teraz w domu 22 stopni.

 

Drożdże hybrydowe 7 gram suche dodane do puszki, uwodnione w 100ml przegotowanej i ostudzonej wody do 30 stopni 

 

23 L piwa

 

Nachmielony ekstrakt slodowy

Rodzaj piwa Silesian porter w puszce 

IMG-20200525-WA0000.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

Jeśli miałeś na działce 17 st. C, a brzeczka miała 10 Blg, to prawdopodobnie już przefermentowało. Bardzo dziwny masz ten balingomierz, ale jeśli zmierzyłeś na początku 10 Blg to możliwe, że wskazanie jest dobre. Zmierz teraz jeszcze raz, tylko pamiętaj o dezynfekcji i zasadach higieny. Proponuję metalową nabierkę opalić nad gazem i taką gorącą pobrać trochę piwa do szklanej menzurki. Powinno być ok. 1 do 3 Blg, ale nie trzymaj się kurczowo tych liczb. Ważne, żeby był niższy niż na początku. Następnie zostaw na tydzień, ponownie sprawdź. Jeśli się nie zmienia - butelkuj, jeśli spadł, potrzymaj jeszcze parę dni i zmierz ponownie. Piwo na pewno nie zepsuje się, a im dokładniejsza fermentacja tym lepsze piwo.

P.S. Jeśli teraz "bulka w rurce" może to oznaczać, że jeszcze dofermentowuje albo uwalnia się CO2, który był rozpuszczony w chłodniejszym piwie.

Jeśli nie będzie infekcji, a to Twoje pierwsze piwo, będzie smakować doskonale!

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Obstawiam że po 10 dniach w takiej temperaturze, piwo spokojnie sobie przefermentowało, a to co zacząłeś obserwować po przeniesieniu piwa w cieplejsze miejsce to nie początek fermentacji, tylko dwutlenek węgla który zaczął uwalniać się z piwa z racji wyższej temperatury.

 

Co do tego czy fermentacja już się zatrzymała to wyznacznikiem ZAWSZE będzie obserwowanie czy BLG już nie spada, a nie to ile fermentacja trwała i w jakiej temperaturze. Żeby to zaobserwować nie jest ci na szczęście potrzebny ekstrakt początkowy, wystarczy że przez trzy dni będziesz mierzył codziennie ekstrakt i jeśli nic nie ulegnie zmianie, to można myśleć o butelkowaniu.

 

Co do zakupu balingomierza, to daruj go sobie i od razu kup na aliexpress refraktometr. Koszt w ogólnym rozrachunku praktycznie ten sam a szybkość, wygoda i dokładność pomiaru nieporównywalnie większa. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

50 minut temu, Isiu napisał:

Tylko ze napisane jest na aukcji że refraktometr nie nadaje się do pomiaru piwa ???

 

Na jakiej aukcji tak pisze? O ile jest wyskalowany w zakresie nas interesującym, to jak najbardziej się nadaje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

21 godzin temu, Hary86 napisał:

Obstawiam że po 10 dniach w takiej temperaturze, piwo spokojnie sobie przefermentowało, a to co zacząłeś obserwować po przeniesieniu piwa w cieplejsze miejsce to nie początek fermentacji, tylko dwutlenek węgla który zaczął uwalniać się z piwa z racji wyższej temperatury.

 

Co do tego czy fermentacja już się zatrzymała to wyznacznikiem ZAWSZE będzie obserwowanie czy BLG już nie spada, a nie to ile fermentacja trwała i w jakiej temperaturze. Żeby to zaobserwować nie jest ci na szczęście potrzebny ekstrakt początkowy, wystarczy że przez trzy dni będziesz mierzył codziennie ekstrakt i jeśli nic nie ulegnie zmianie, to można myśleć o butelkowaniu.

 

Co do zakupu balingomierza, to daruj go sobie i od razu kup na aliexpress refraktometr. Koszt w ogólnym rozrachunku praktycznie ten sam a szybkość, wygoda i dokładność pomiaru nieporównywalnie większa. 

Bardzo dziekuje za informacje

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

36 minut temu, Isiu napisał:

Jeszcze takie jedno glupie pytanie 

Czy 3 mowi mi ile ma procent piwo

 

 

Możesz wyliczyć przybliżoną wartość korzystając ze wzorów albo z aplikacji, np. https://brewness.com/calculator/pl/abv

 

Na przyszłość - masz opcję edycji posta, nie ma potrzeby pisać dwóch pod sobą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie. Mówi Ci ile jest % cukru w roztworze. 

Jak chcesz obliczyc alkohol to z grubsza robisz tak:

Blg początkowe minus blg końcowe i dzielisz prze dwa. 

W Twoim przypadku 10-3=7 7/2 = 3,5%. Refermentacja podbije ok 0,25%.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.