Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 10 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2020 Hej Czy jest szansa na zrobienie portera na lenia w lodówce? Czy też bez intensywnego mieszania się nie obejdzie? Wolałbym nie dodawać cukru czy ekstraktu tylko robić z samych słodów... Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sihox Opublikowano 10 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2020 Powiem jak ten ślepy koń na wyścigach - nie widzę przeszkód! Każde piwo można tak zacierać. Po prostu - jak chcesz duży ekstrakt - nie wysładzasz zbyt wiele, a w ekstremalnych przypadkach zacierasz brzeczką z poprzedniego zacierania. W razie czego można też odpowiednio długo gotować aby zagęścić brzeczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 10 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2020 (edytowane) Pytanie jak dużą masz lodówkę i jaki litraż planujesz. PPPP w rękę i liczysz czy się zmieścisz. edit: no i dekokcja jak najbardziej w stylu! Edytowane 10 Czerwca 2020 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 10 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2020 (edytowane) Zapomniałem dodać Porter górnej fermentacji Jako, że Bałtyk leży u góry Drożdże S-04, podobnie jak w Porterze Bałuckim. Edytowane 10 Czerwca 2020 przez Rolnik Sam w Dolinie bielok 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 10 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2020 Co powiecie na taki zestaw słodów (Viking): - Pale Ale - 1kg, - Monachijski II - 3kg, - Karmelowy 300 - 0.5kg, - Cookie - 0.25, - Czekoladowy ciemny - 0.25kg, Finalnie <> 10l piwa. Drożdże S-04, chmiel może Lubelski na jakieś 25IBU... Jakub - Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2020 3 godziny temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Hej Czy jest szansa na zrobienie portera na lenia w lodówce? Czy też bez intensywnego mieszania się nie obejdzie? Wolałbym nie dodawać cukru czy ekstraktu tylko robić z samych słodów... Jakub z małym dodatkiem ale w lodówce https://wiki.piwo.org/Porter_Bałtycki_(Porter_Opalenicki)_Andrzej_Smyk_(anteks) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 10 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2020 Co sądzicie o dodaniu ze 100g jęczmienia palonego? Został mi z IRA, do którego nie dałem. On zdaje mi się, głównie czerwonawy kolor robi? Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 10 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2020 1 minutę temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: On zdaje mi się, głównie czerwonawy kolor robi? Zależnie od ilości dodanego palonego jęczmienia, nadaje piwom barwę od czerwonej do smolisto czarnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 10 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2020 (edytowane) Dziękuję. Dodam w takiej razie odrobinę. Zamówię materiały i uwarzę w przyszły weekend. W ten idzie proste piwo na dwóch rodzajach drożdży: S-04 i kveiki dla porównania Jakub Edytowane 11 Czerwca 2020 przez Rolnik Sam w Dolinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 11 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2020 13 godzin temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: S-04 Trzymaj je nisko, bo lubią smorodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 11 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2020 Dysponuję w tej chwili tylko piwnicą 17-18stC wystarczy? Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 11 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2020 2 godziny temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Dysponuję w tej chwili tylko piwnicą 17-18stC wystarczy? Jakub Na początku dobrze byłoby czymś dochłodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 11 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2020 Jaka temperatura to absolutne maksimum? Mogę zjechać po warzeniu do temperatury wody kranowej - czyli około 15stC. Ew. dołożę na fermentor butelkę czy dwie z lodem i będę zmieniał co dobę. Przez jaki czas muszę utrzymać niższą temperaturę, a po jakim jest to już mniej ważne? Niestety na razie nie mam lodówki do której weszłoby choćby wiadro 15l. Te co mam są pozajmowane zapasami wojennymi Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 11 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2020 Godzinę temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Jaka temperatura to absolutne maksimum? Mogę zjechać po warzeniu do temperatury wody kranowej - czyli około 15stC. Ew. dołożę na fermentor butelkę czy dwie z lodem i będę zmieniał co dobę. Przez jaki czas muszę utrzymać niższą temperaturę, a po jakim jest to już mniej ważne? Niestety na razie nie mam lodówki do której weszłoby choćby wiadro 15l. Te co mam są pozajmowane zapasami wojennymi Jakub Dobre byłoby pudło styropianowe, ale i zamrożone butelki w okolicy wiadra też na pewno trochę pomogą. Maksymalne schłodzenie po gotowaniu to też dobry pomysł. Wg mnie w początkowej fazie dobrze byłoby nie przekraczać 18-19°C, przy czym te drożdże dość szybko zaczynają i potrafią podnieść temperaturę o 3-5°. Najważniejsza będzie pierwsza faza - gdy przejadają najwięcej cukrów i najmocniej podnoszą temperaturę - gdy będą kończyć resztki, temperatura będzie w okolicy otoczenia albo minimalnie wyższa. Jak długo - cóż, trzeba po prostu obserwować, pewnie koło tygodnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 11 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2020 Pudło styropianowe sobie skleję. Dwa lata trzymałem resztki styropianu, po budowie, nareszcie wiem po co Zrobię u góry przestrzeń na zamrożone butelki - zresztą na rurkę też musi być więc akurat pewnie dwie butle po 1.5l wejdą... Przygotuję loger temperatury... Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 11 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2020 Godzinę temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Zrobię u góry przestrzeń na zamrożone butelki - zresztą na rurkę też musi być Nic nie musi. Wieko bez dziurki na rurkę i zostawiamy niedomknięte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 11 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2020 Jasne, jasne Ale miejsce na butelki się przyda To jeszcze jedna kwestia - ile dawać drożdży? Czytałem gdzieś, że do porterów z dużym ekstraktem daje się sporo drożdży żeby dały radę przerobić towar Do normalnych piw <> 12blg daję łyżkę gęstwy, dawać więcej do portera? Ile - 2-3x? Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 11 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2020 19 minut temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Jasne, jasne Ale miejsce na butelki się przyda To jeszcze jedna kwestia - ile dawać drożdży? Czytałem gdzieś, że do porterów z dużym ekstraktem daje się sporo drożdży żeby dały radę przerobić towar Do normalnych piw <> 12blg daję łyżkę gęstwy, dawać więcej do portera? Ile - 2-3x? Jakub Najlepiej skorzystać z kalkulatora - np. https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 11 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2020 Trochę mnie to przerasta. Jak coś obliczyć jeśli parametry drożdży są wielką niewiadomą? Chodzi o generalną zasadę - do Portera 22blg daje się więcej drożdży niż do Ale 12blg? Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 11 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2020 Porter Bałtycki fermentujesz drożdżami dolnej fermentacji, których potrzebujesz około 2x więcej niż do ale o tej samej gęstości. Zatem tak bardzo w przybliżeniu do Portera 22 blg potrzebujesz 4x więcej drożdży niż do ale 12 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 11 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2020 (edytowane) 2 godziny temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Trochę mnie to przerasta. Jak coś obliczyć jeśli parametry drożdży są wielką niewiadomą? Chodzi o generalną zasadę - do Portera 22blg daje się więcej drożdży niż do Ale 12blg? Jakub Jakieś 2-2,5x więcej (oczywiście jeśli mówimy o tej samej ilości brzeczki). Na 10l 22°Blg około 100ml świeżej gęstwy. Godzinę temu, yoshko napisał: Porter Bałtycki fermentujesz drożdżami dolnej fermentacji, których potrzebujesz około 2x więcej niż do ale o tej samej gęstości. Zatem tak bardzo w przybliżeniu do Portera 22 blg potrzebujesz 4x więcej drożdży niż do ale 12 blg. Kolega akurat robi na drożdżach górnej fermentacji Edytowane 11 Czerwca 2020 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 13 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2020 (edytowane) Ilość drożdży zależy też od temperatury fermentacji. Czego internetowe kalkulatory nie uwzględniają. Im niższa, tym drożdży więcej. Fermentis zaleca 50-80 g/hl dla ale, 80-120 g/hl dla dolnej fermentacji w 12-15 stopniach i 200-300 g/hl w niższych temperaturach. W tym przypadku, jeśli zaczniesz chłodniej niż normalnie, to dał bym 2,5 raza więcej niż normalnie. Edytowane 13 Czerwca 2020 przez koholet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 21 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 (edytowane) No i porter zaczyniony Ostatecznie skład był taki: - Pale Ale 1kg - Monachijski ciemny - 3kg, - Karmelowy 300 - 500g, - Cookie (bursztynowy) - 250g, - Czekoladowy ciemny - 200g, - Jęczmień prażony - około 50g. Zacierane 2h od około 68stC do około 66stC. +-1stC muszę lepszy termoment przyszykować... Warzenie 75min <>. Chmielenie: - Target - 10g - od początku, - Lubelski - 20g - końcowe 15 min. Celowałem w "zrównoważone" 40blg. Słody mieliłem młynkiem żarnowym Zelmera, dość drobno, chyba trochę zbyt drobno bo filtracja przebiegała dość wolno ale przebiegła. Początkowo zeszło około 5l brzeczki, potem dodałem dwa razy wody, delikatnie mieszając kilka górnych cm złoża i odebrałem dodatkowe 6.5l. W sumie wyszło 11.5l, po wygotowaniu zostało 10.3l BLG: 24.5 Kolor, zapach, smak brzeczki po prostu obłędny Czarna ciecz, pod światło bursztynowo- rubinowo-czerwona. W tej chwili chłodzi się, jak ostatecznie zmierzę ekstrakt, to chyba dodam przegotowanej wody do równych 22blg. (wyszło <> 11.5/22blg). Do tego co zostało w lodówce dodałem 1kg Pale Ale i będzie drugie piwko, wcale chyba nie takie cienkie. Okaże się za kilka godzin. Ps. "Cienkusza" wyszło bez wysiłku 12l / 10blg. Wychodzi na oko, że z pierwszych słodów było z 5blg. Kolorek też ciemny, nawet bardzo. Smak brzeczki nie pusty - ciekawe jakie piwo wyjdzie... Drożdże zadane, pozostaje czekać... Jakub Edytowane 22 Czerwca 2020 przez Rolnik Sam w Dolinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 27 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Porter stał chłodzony dwoma butelkami zmrożonej wody zmienianej codziennie - temperatura fermentora była około 15stC. Dzisiaj zjechała do <> 12stC czyżby gwałtownie zmalała intensywność fermentacji? Sprawdziłem blg - dzisiaj wynosi 15 mierzone refraktometrem... Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 9 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2020 Z frontu walki z porterem Mija 18 dzień fermentacji. Bąbelkowania w rurce nie idać, pewnie jeszcze jest, ale sporadyczne. BLG zeszło z 22 do 8 (refraktometr). Według PPPP znaczyłoby to prawie 12% alkoholu i ekstrakt poniżej 1blg. Pytanie zasadnicze: jak długo trzymać Porter na burzliwą przed zlaniem na cichą fermentację? Płyn jest idealnie klarowny, smak bardzo dobry. Jak się jeszcze ułoży po dłuższym czasie to będzie bomba Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się