Jump to content

Maksymalny czas fermentacji

Recommended Posts

Mam pytanie : Ile najdłużej może stać fermentujące piwo ?

W związku z tym, że nie znalazłem czasu pewna warka stoi u mnie na " fermentacji burzliwej " już jakieś 50 dni. Rozlewać czy wylewać ? :P

Mam pytanie : Ile najdłużej może stać fermentujące piwo ?

W związku z tym, że nie znalazłem czasu pewna warka stoi u mnie na " fermentacji burzliwej " już jakieś 50 dni. Rozlewać czy wylewać ? :ble:

Oglądnąć i spróbować :) Ale, jako że jestem zwykle w takich sprawach pesymistą, to zapewne ostatnie ;)

Zwykle zostawiam warkę na burzliwej przez ok. 1 miesiąc, ale kilkakrotnie z lenistwa siedziała na burzliwej przez 2 miesiące. Piwo wyszło lepsze niż po "krótkiej" burzliwej (ALE). Trzeba tylko baardzo ostrożnie przelać do kega lub butelek, żeby piwo pozostało klarowne.

Na pewno też zależy to od innych rzeczy, np. temperatury, czystości fermentora, jakości drożdży.

No to jest wynik.

Jeśli piwo nie zepsuje się w tym czasie, a szanse am duże, to na pewno nic mu nie będzie. Choć wydaje mi się, że znacznie się utleni, jeśli nie zapewni mu się całkowitego braku dostępu tlenu.

Absolutny rekord to chyba moje piwo Koźlak Dubeltowy, fermentował... 14 miesięcy ;) wszystko przez to, że zapodział mi się w piwnicy fermentor i ostatnio go znalazłem. Według protokołu nastawiłem go w kwietniu 2009 i nie było nawet przelane na cichą. Ocena organoleptyczna - dobre, co mnie bardzo zaskoczyło. Wniosek, że z fermentacją raczej nie da się przesadzić :ble:

Pozdrawiam.

ciekawe jak to się ma do teorii, że zbyt długa ekspozycja negatywnie wpływa na smak piwa, przy założeniu, że trwa to ok 2 miesięcy ? a tu taki wynik. Mięchem powinno walić na kilometr :ble:

Weż pod uwagę ciśnienie jakie panuje w tankofermentorze vs. w plastikowym kubełku. W koncernowym tanku spóźnienie o parę dni (dwa dni?) spowoduje wyczuwalną autolizę, w wiaderku można trzymać i trzymać....

Przy dolniakach, miesiąc i ponad to już miałem na burzliwej i to np zeszłoroczny doppelbock. Więc nie ma strachu, ale przy górnej fermentacji jakoś miałbym obawy. Oczywiście wszystko zależy od temperatury, jeżeli już długa fermentacja to raczej dolny zakres temperatur.

• 4 weeks later...