kapi Posted July 24, 2010 Share Posted July 24, 2010 Mam pytanie : Ile najdłużej może stać fermentujące piwo ? W związku z tym, że nie znalazłem czasu pewna warka stoi u mnie na " fermentacji burzliwej " już jakieś 50 dni. Rozlewać czy wylewać ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted July 24, 2010 Share Posted July 24, 2010 Mam pytanie : Ile najdłużej może stać fermentujące piwo ? W związku z tym, że nie znalazłem czasu pewna warka stoi u mnie na " fermentacji burzliwej " już jakieś 50 dni. Rozlewać czy wylewać ? Oglądnąć i spróbować Ale, jako że jestem zwykle w takich sprawach pesymistą, to zapewne ostatnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted July 24, 2010 Share Posted July 24, 2010 7 tygodni? Dla lagera jeszcze w miarę do zniesienia, dla Ale lekkie przegięcie, ale na pewno będzie pijalne, może trochę straci na jakości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted July 24, 2010 Share Posted July 24, 2010 Zwykle zostawiam warkę na burzliwej przez ok. 1 miesiąc, ale kilkakrotnie z lenistwa siedziała na burzliwej przez 2 miesiące. Piwo wyszło lepsze niż po "krótkiej" burzliwej (ALE). Trzeba tylko baardzo ostrożnie przelać do kega lub butelek, żeby piwo pozostało klarowne. Na pewno też zależy to od innych rzeczy, np. temperatury, czystości fermentora, jakości drożdży. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belzebub Posted July 24, 2010 Share Posted July 24, 2010 No to jest wynik. Jeśli piwo nie zepsuje się w tym czasie, a szanse am duże, to na pewno nic mu nie będzie. Choć wydaje mi się, że znacznie się utleni, jeśli nie zapewni mu się całkowitego braku dostępu tlenu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kapi Posted July 24, 2010 Author Share Posted July 24, 2010 Dobra, spróbuje je rozlać. Dam znać jak wyszło Dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Posted July 25, 2010 Share Posted July 25, 2010 Absolutny rekord to chyba moje piwo Koźlak Dubeltowy, fermentował... 14 miesięcy wszystko przez to, że zapodział mi się w piwnicy fermentor i ostatnio go znalazłem. Według protokołu nastawiłem go w kwietniu 2009 i nie było nawet przelane na cichą. Ocena organoleptyczna - dobre, co mnie bardzo zaskoczyło. Wniosek, że z fermentacją raczej nie da się przesadzić Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted July 25, 2010 Share Posted July 25, 2010 Cześć Komoona a myślałem że ja mam bajzel w piwnicy ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belzebub Posted July 25, 2010 Share Posted July 25, 2010 ciekawe jak to się ma do teorii, że zbyt długa ekspozycja negatywnie wpływa na smak piwa, przy założeniu, że trwa to ok 2 miesięcy ? a tu taki wynik. Mięchem powinno walić na kilometr Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted July 25, 2010 Share Posted July 25, 2010 Weż pod uwagę ciśnienie jakie panuje w tankofermentorze vs. w plastikowym kubełku. W koncernowym tanku spóźnienie o parę dni (dwa dni?) spowoduje wyczuwalną autolizę, w wiaderku można trzymać i trzymać.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belzebub Posted July 25, 2010 Share Posted July 25, 2010 No tak, tylko są tu na forum zwolennicy teorii, że takie przetrzymanie jakoś szkodzi piwu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted July 25, 2010 Share Posted July 25, 2010 Przy dolniakach, miesiąc i ponad to już miałem na burzliwej i to np zeszłoroczny doppelbock. Więc nie ma strachu, ale przy górnej fermentacji jakoś miałbym obawy. Oczywiście wszystko zależy od temperatury, jeżeli już długa fermentacja to raczej dolny zakres temperatur. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kapi Posted August 19, 2010 Author Share Posted August 19, 2010 Bursztynowe wyszło BOMBA Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now