kapi Opublikowano 24 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2010 Mam pytanie : Ile najdłużej może stać fermentujące piwo ? W związku z tym, że nie znalazłem czasu pewna warka stoi u mnie na " fermentacji burzliwej " już jakieś 50 dni. Rozlewać czy wylewać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 24 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2010 Mam pytanie : Ile najdłużej może stać fermentujące piwo ? W związku z tym, że nie znalazłem czasu pewna warka stoi u mnie na " fermentacji burzliwej " już jakieś 50 dni. Rozlewać czy wylewać ? Oglądnąć i spróbować Ale, jako że jestem zwykle w takich sprawach pesymistą, to zapewne ostatnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 24 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2010 7 tygodni? Dla lagera jeszcze w miarę do zniesienia, dla Ale lekkie przegięcie, ale na pewno będzie pijalne, może trochę straci na jakości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 24 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2010 Zwykle zostawiam warkę na burzliwej przez ok. 1 miesiąc, ale kilkakrotnie z lenistwa siedziała na burzliwej przez 2 miesiące. Piwo wyszło lepsze niż po "krótkiej" burzliwej (ALE). Trzeba tylko baardzo ostrożnie przelać do kega lub butelek, żeby piwo pozostało klarowne. Na pewno też zależy to od innych rzeczy, np. temperatury, czystości fermentora, jakości drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 24 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2010 No to jest wynik. Jeśli piwo nie zepsuje się w tym czasie, a szanse am duże, to na pewno nic mu nie będzie. Choć wydaje mi się, że znacznie się utleni, jeśli nie zapewni mu się całkowitego braku dostępu tlenu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapi Opublikowano 24 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2010 Dobra, spróbuje je rozlać. Dam znać jak wyszło Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 25 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 Absolutny rekord to chyba moje piwo Koźlak Dubeltowy, fermentował... 14 miesięcy wszystko przez to, że zapodział mi się w piwnicy fermentor i ostatnio go znalazłem. Według protokołu nastawiłem go w kwietniu 2009 i nie było nawet przelane na cichą. Ocena organoleptyczna - dobre, co mnie bardzo zaskoczyło. Wniosek, że z fermentacją raczej nie da się przesadzić Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 25 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 Cześć Komoona a myślałem że ja mam bajzel w piwnicy ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 25 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 ciekawe jak to się ma do teorii, że zbyt długa ekspozycja negatywnie wpływa na smak piwa, przy założeniu, że trwa to ok 2 miesięcy ? a tu taki wynik. Mięchem powinno walić na kilometr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 25 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 Weż pod uwagę ciśnienie jakie panuje w tankofermentorze vs. w plastikowym kubełku. W koncernowym tanku spóźnienie o parę dni (dwa dni?) spowoduje wyczuwalną autolizę, w wiaderku można trzymać i trzymać.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 25 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 No tak, tylko są tu na forum zwolennicy teorii, że takie przetrzymanie jakoś szkodzi piwu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 25 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 Przy dolniakach, miesiąc i ponad to już miałem na burzliwej i to np zeszłoroczny doppelbock. Więc nie ma strachu, ale przy górnej fermentacji jakoś miałbym obawy. Oczywiście wszystko zależy od temperatury, jeżeli już długa fermentacja to raczej dolny zakres temperatur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapi Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Bursztynowe wyszło BOMBA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się